Alfa-College inverted

Hier krijg ik tips en ondersteuning

Hier krijg ik tips en ondersteuning

Sluiten
In de horeca moet je overzicht behouden in tijden van drukte. Af en toe even diep ademhalen en weer door. Op school ben ik goed voorbereid op mijn stages door te werken in het Sterrenrestaurant en het Grand Café van het Alfa-college. Je krijgt hier alles mee: van helpen in de keuken tot rondlopen als gastheer en bedienen.

Ik heb veel interesses, waardoor ik soms twijfel aan mijn keuze voor het horecavak. Ik praat daar veel over met mijn docenten en stagebegeleiders. Mijn coach steunt me in mijn vakgevoel. Mensen beïnvloeden je wel, maar uiteindelijk kies je toch je eigen pad. Los van wat anderen zeggen. Als je iets wilt, dan ga je ervoor.

Ik wil graag doorstromen naar het hbo. Docenten geven me veel tips en ondersteuning, ook als het gaat om het kiezen van een vervolgopleiding. Uiteindelijk moet ik wel zelf kiezen. Maar eerst mijn mbo-diploma halen!

Jannes
student Horeca ondernemer/manager
  • Iets voor jou?
    - Je vindt het leuk om te koken en in de keuken te staan
    - Je kunt goed plannen
    - Je hebt interesse in dranken en producten
    - Je bent sociaal vaardig
    - Je kunt goed in teamverband werken
    - Je wilt alles leren over dranken en producten
    - Je bent lichamelijk goed gezond
    - Je vindt op onregelmatige tijden werken niet erg

    Herken je jezelf hierin? Dan is de opleiding Kok iets voor jou!
  • De opleiding
    Deze opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen.

    Je leert:
    - plannen in de keuken
    - gerechten bereiden en afwerken
    - verantwoordelijk te zijn voor de voorraad, inkoop
    - verantwoordelijk te zijn voor controle bij ontvangst van de ingrediënten
    - dieetmaaltijden bereiden
    - dranken- en warenkennis
    - wild bereiden

    Praktijkervaring

    Je doet veel praktijkervaring op in de moderne leskeuken en het lesrestaurant van het Alfa-college. Je werkt mee aan evenementen zoals:
    - kookwedstrijden (o.a. Junior Chef of the Year)
    - wildavonden
    - dinershows
    - restaurantavonden
    - het kerstdiner
  • Vakken
    Tijdens de opleiding leer je alle basisbereidingen en technieken. Denk bijvoorbeeld aan de basis van verschillende sauzen en zelfgemaakte soepen. Ook volg je lessen warenkennis, vaktechnisch koken en vaktheorie van onder andere de koude keuken, warme keuken en partie.

    Algemene vakken

    Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands en rekenen. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet. Sommige opleidingen hebben ook Engels als verplicht vak. In dat geval telt Engels ook mee voor het diploma. Rekenen telt nog niet mee voor je diploma.

    Keuzedelen

    Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. Per opleiding, en soms ook per school, verschilt het aanbod in keuzevakken. Op de Open dag krijg je meer informatie over keuzedelen.
  • Leerweg
    Je wisselt school en stage af. Op school volg je theorie- en praktijkvakken. Tijdens je stages (in beide leerjaren) loop je gemiddeld 4 dagen per week stage in de keuken van een horecabedrijf of -instelling (een erkend leerbedrijf). Een dag per week heb je theorie op school.
  • Vooropleiding
    Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
    - vmbo basisberoepsgerichte leerweg
    - mbo niveau 1 (Entree-opleiding)

    Toelatingsprocedure

    Na je aanmelding nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek en/of bijeenkomst. Tijdens deze kennismaking kun je kijken of de opleiding ook echt bij je past.
    Ook komen je leerprestaties, je houding, de wederzijdse verwachtingen en je motivatie voor de opleiding aan de orde. Let op: meld je aan voor 1 april.
  • Na je opleiding

    Verder leren

    Je stroomt bijvoorbeeld door naar de opleiding Zelfstandig werkend kok (niveau 3)

    Aan het werk

    Je werkt als kok bijvoorbeeld:
    - in een restaurant of hotel
    - bij een zorginstelling voor ouderen
    - in de catering
    - in de recreatiesector

    Je:
    - voert voorbereidende werkzaamheden uit in de keuken
    - maakt gerechten op basis van vaste recepten
    - helpt mee in de keuken
    - bereidt gerechten
    - maakt borden op voordat ze opgediend worden
  • Studiekosten
    Je schaft onder meer vakkleding aan (circa €193,-).

    Voor je opleiding betaal je verder:
    - les- of cursusgeld
    - kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal 
    - vrijwillige bijdrage voor extra faciliteiten

    Lesgeld

    Lesgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO.

    Meer info

    De kosten voor lesmateriaal en de vrijwillige bijdrage zijn voor de totale opleiding. Tijdens je kennismakingsgesprek vertellen we je alles wat je nog wilt weten over de studiekosten. Kijk op de website van Studers voor meer informatie.
  • Studie in cijfers

    Studie in cijfers

    Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo

    Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Zo vind je snel informatie die belangrijk kan zijn als je moet kiezen voor een opleiding. Je kunt zo ook gemakkelijk opleidingen met elkaar vergelijken. Studie in Cijfers wordt ook vaak de studiebijsluiter genoemd.

    Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.

Misschien ook interessant voor jou?