Alfa-college
GRONINGEN, BOL, niveau 2, opleidingsduur 2 jaar

Kok

Je bent de spil in de keuken. Je houdt je bezig met verschillende ingrediënten om zo tot een goed bereid gerecht te komen, met de juiste smaakbeleving, combinaties en kleuren. Het aantrekkelijke resultaat vinden de gasten terug op hun bord. Je werkt nauwkeurig en netjes en weet hoe je ook voor gasten met speciale wensen en/of allergieën een goed alternatief kunt neerzetten. De keukens zijn tegenwoordig vrijwel overal te vinden, bijvoorbeeld in de sportwereld (stadion), een wellnesscentrum, zaal- en congrescentrum of (zorg)instelling en natuurlijk bij een horeca- of cateringbedrijf.


Hier krijg ik tips en ondersteuning

Hier krijg ik tips en ondersteuning

Sluiten
In de horeca moet je overzicht behouden in tijden van drukte. Af en toe even diep ademhalen en weer door. Op school ben ik goed voorbereid op mijn stages door te werken in het Sterrenrestaurant en het Grand Café van het Alfa-college. Je krijgt hier alles mee: van helpen in de keuken tot rondlopen als gastheer en bedienen.

Ik heb veel interesses, waardoor ik soms twijfel aan mijn keuze voor het horecavak. Ik praat daar veel over met mijn docenten en stagebegeleiders. Mijn coach steunt me in mijn vakgevoel. Mensen beïnvloeden je wel, maar uiteindelijk kies je toch je eigen pad. Los van wat anderen zeggen. Als je iets wilt, dan ga je ervoor.

Ik wil graag doorstromen naar het hbo. Docenten geven me veel tips en ondersteuning, ook als het gaat om het kiezen van een vervolgopleiding. Uiteindelijk moet ik wel zelf kiezen. Maar eerst mijn mbo-diploma halen!

Jannes
student Horeca ondernemer/manager
  • Iets voor jou?
    • Je kunt goed luisteren
    • Je bent nauwkeurig
    • Je kunt goed omgaan met drukke momenten
    • Je werkt hygiënisch, veilig en netjes
    • Je kunt goed plannen
    • Je bent sociaal vaardig en kunt helder communiceren
    • Je kunt goed in teamverband werken
    • Je voelt je fit en bent gezond
    • Je werkt op onregelmatige tijden en maakt lange dagen

    Herken je jezelf hierin? Dan is de opleiding Kok iets voor jou!


  • De opleiding

    Deze opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen.

    Als kok voer je verschillende werkzaamheden uit in de keuken: je inventariseert de voorraad, bestelt producten, controleert de leveringen en daarna sla je ze op de juiste manier op. Vervolgens start je op je schone werkplek met je mise-en-place. Dit zijn voorbereidende werkzaamheden, zoals het snijden van groenten en vlees. Aan de hand van de planning en na overleg met de chefkok weet je wat de bedoeling is voor die dag. Hierna begint het koken en uiteindelijk zorg je voor een mooie opmaak van het gerecht. Andere werkzaamheden zijn het ontwikkelen en aanpassen van recepturen, het samenstellen van de menukaart en het bespreken van speciale menu's.


    Je leert:

    • recepturen nauwkeurig lezen en je werkzaamheden plannen
    • gerechten bereiden, afwerken en mooi presenteren
    • goederen te controleren bij de ontvangst en ze op te slaan
    • werken volgens HACCP-normen (hygiëne en veiligheid) en ook de keuken opruimen en schoonmaken
    • omgaan met keukenapparatuur
    • koken voor mensen met dieet- en allergiewensen
    • producten- en drankenkennis
    • voorraadbeheer.

    Tijdens de opleiding leer je alle basisbereidingen en technieken. Denk bijvoorbeeld aan de basis van verschillende sauzen en zelfgemaakte soepen. Ook volg je lessen producten-/warenkennis, drankenkennis en vaktheorie van onder andere de verschillende parties. Bijvoorbeeld afdelingen als Garde-manger (koude keuken), Chef-Entremetier (groenten, aardappelen, soepen en eiergerechten) en Chef-Patissier (nagerechten).

     

    Praktijkervaring

    Je doet veel praktijkervaring op in onze leskeukens en ons lesrestaurant. Je werkt mee aan interne en externe evenementen zoals:

    • restaurantavonden op school
    • lunches, partijen en vergaderingen
    • feestelijke openingen en officiële gelegenheden
    • kookwedstrijden en dinershows
    • het kerstdiner.
  • Vakken

    Algemene vakken

    Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands, rekenen, loopbaan en burgerschap. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet.

    Keuzedelen

    Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. In het eerste jaar volgen alle studenten het keuzevak Eetcultuur en wensen. In het tweede jaar kun je kiezen tussen Aziatisch koken en Engels. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. Per opleiding, en soms ook per school, verschilt het aanbod in keuzevakken.
  • Leerweg

    Stage

    Je doet op school praktijkervaring op in ons lesrestaurant, de keuken en het grand café 'Le Petit Quartier'.

    Bij de BOL-opleiding (beroepsopleidende leerweg) loop je het 1e jaar loop het grootste deel van het jaar 2 dagen stage (30 weken). De andere dagen ga je naar school, net als de eerste periode van tien weken. In het 2e en 3e jaar loop je gedurende 40 weken 2 dagen stage op do/vr/za/zo. De andere dagen ga je naar school. Je loopt stage bij een erkend leerbedrijf. Naast dat je zelf een erkende stageplek mag zoeken, is de opleiding verantwoordelijk voor het vinden van een stagebedrijf.
    De inrichting van de stage kan in een schooljaar afwijken.
  • Vooropleiding

    Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

    • vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg
    • mbo-diploma niveau 1 (Entree-opleiding).

    Toelatingsprocedure

    Als je je aanmeldt, krijg je een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek of een andere kennismakingsactiviteit. Bij de kennismaking kun je kijken of de opleiding echt bij je past. Ook komen je leerprestaties, je houding, wederzijdse verwachtingen en je motivatie voor de opleiding aan de orde.

  • Na je opleiding

    Verder leren

    Na de opleiding kun je doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 3 of 4. Denk bijvoorbeeld aan Zelfstandig werkend kok op niveau 3 of de opleiding Facilitair leidinggevende op niveau 4. 

    Aan het werk

    De keukens zijn tegenwoordig vrijwel overal te vinden, bijvoorbeeld in:

    • de sportwereld (stadion)
    • een wellnesscentrum
    • een zaal- en congrescentrum
    • een (zorg)instelling
    • een horeca- of cateringbedrijf
    • de recreatiesector (vakantie- en bungalowparken).

  • Schoolkosten

    Wij zorgen als school ervoor dat onze praktijklokalen beschikken over alle gereedschappen of materialen die je nodig hebt om de praktijklessen te volgen. Er zijn ook kosten voor jou als student.

    Voor je opleiding betaal je:

    • les- of cursusgeld
    • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
    • kosten voor extra activiteiten.

    Voor je opleiding betaal je verder:

    • de aanschaf van vakkleding en schoenen (circa € 195).

    Les- of cursusgeld

    Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO.

    Meer info

    Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.


  • Studie in cijfers

    Studie in cijfers

    Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo.

    Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.

Misschien ook interessant voor jou?