Alfa-college

Hier krijg ik tips en ondersteuning

Hier krijg ik tips en ondersteuning

Sluiten
In de horeca moet je overzicht behouden in tijden van drukte. Af en toe even diep ademhalen en weer door. Op school ben ik goed voorbereid op mijn stages door te werken in het Sterrenrestaurant en het Grand Café van het Alfa-college. Je krijgt hier alles mee: van helpen in de keuken tot rondlopen als gastheer en bedienen.

Ik heb veel interesses, waardoor ik soms twijfel aan mijn keuze voor het horecavak. Ik praat daar veel over met mijn docenten en stagebegeleiders. Mijn coach steunt me in mijn vakgevoel. Mensen beïnvloeden je wel, maar uiteindelijk kies je toch je eigen pad. Los van wat anderen zeggen. Als je iets wilt, dan ga je ervoor.

Ik wil graag doorstromen naar het hbo. Docenten geven me veel tips en ondersteuning, ook als het gaat om het kiezen van een vervolgopleiding. Uiteindelijk moet ik wel zelf kiezen. Maar eerst mijn mbo-diploma halen!

Jannes
student Horeca ondernemer/manager
 • Iets voor jou?
  - Je vindt het leuk om te koken en in de keuken te staan
  - Je kunt goed plannen
  - Je bent sociaal vaardig
  - Je kunt goed in teamverband werken
  - Je wilt alles leren over dranken en producten
  - Je bent lichamelijk goed gezond
  - Je vindt op onregelmatige tijden werken niet erg

  Herken je jezelf hierin? Dan is de opleiding Kok iets voor jou
 • De opleiding
  Deze opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen.

  Als kok voer je voorbereidende werkzaamheden uit in de keuken. Je maakt gerechten op basis van vaste recepten, helpt mee in de keuken, bereidt de gerechten en maakt de
  borden op voordat ze opgediend worden.

  Je leert:
  - plannen in de keuken
  - gerechten bereiden, afwerken en mooi presenteren
  - verantwoordelijk te zijn voor de voorraad
  - verantwoordelijk te zijn voor controle bij ontvangst van de ingrediënten
  - dieetmaaltijden bereiden
  - dranken- en warenkennis

  Tijdens de opleiding leer je alle basisbereidingen en technieken. Denk bijvoorbeeld aan de basis van verschillende sauzen en zelfgemaakte soepen. Ook volg je lessen warenkennis, vaktechnisch koken en vaktheorie van onder andere de koude keuken, de warme keuken en partie.

  Praktijkervaring

  Je doet veel praktijkervaring op in de moderne leskeuken en het lesrestaurant van het Alfa-college. Je werkt mee aan evenementen zoals:
  - kookwedstrijden (o.a. Junior Chef of the Year)
  - wildavonden
  - dinershows
  - restaurantavonden
  - het kerstdiner
 • Vakken

  Algemene vakken

  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands, rekenen, loopbaan en burgerschap. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet

  Keuzedelen

  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. In het eerste jaar volgen alle studenten het keuzevak Eetcultuur en wensen. In het tweede jaar kun je kiezen tussen Aziatisch koken en Engels. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. Per opleiding, en soms ook per school, verschilt het aanbod in keuzevakken.
 • Leerweg

  Stage*

  Je wisselt school en stage af. Op school volg je theorie- en praktijkvakken. In het eerste jaar ga je 30 weken naar school en loop je 10 weken stage. In het 2e jaar ga je 3 dagen per week naar school en loop je 2 dagen stage op do/vr/za/zo.

  * Het stagemodel kan aankomend schooljaar afwijken van bovengenoemde beschrijving.
 • Vooropleiding
  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
  - vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg
  - mbo-diploma niveau 1 (Entree-opleiding)

  Toelatingsprocedure

  Als je je aanmeldt, krijg je een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek of een andere kennismakingsactiviteit. Bij de kennismaking kun je kijken of de opleiding echt bij je past. Ook komen je leerprestaties, je houding, wederzijdse verwachtingen en je motivatie voor de opleiding aan de orde. 

 • Na je opleiding

  Verder leren

  Na de opleiding kun je doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 3 of 4. Denk bijvoorbeeld aan Zelfstandig werkend kok op niveau 3 of de opleiding Facilitair leidinggevende op niveau 4. 

  Aan het werk

  Je werkt als kok bijvoorbeeld:
  - in een restaurant of hotel
  - bij een zorginstelling voor ouderen
  - in de catering
  - in de recreatiesector 
 • Schoolkosten

  Wij zorgen als school ervoor dat onze praktijklokalen beschikken over alle gereedschappen of materialen die je nodig hebt om de praktijklessen te volgen. Er zijn ook kosten voor jou als student.

  Voor je opleiding betaal je:

  • les- of cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra activiteiten.

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO.

  Meer info

  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.


 • Studie in cijfers

  Studie in cijfers

  Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo

  Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Helaas is er voor deze opleiding geen studiebijsluiter beschikbaar. Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.

Misschien ook interessant voor jou?