-
Iets voor jou?
Werken als manager/ondernemer horeca is iets voor jou als je:
- wilt leidinggeven aan collega’s
- het leuk vindt om een goede (werk)sfeer te creëren
- je wilt bezighouden met inkoop, leveranciers en financiële zaken
- veiligheid en hygiëne belangrijk vindt
- meer wilt weten over de wettelijke regels en voorschriften in de horeca
- geen negen-tot-vijf mentaliteit hebt
Herken jij jezelf hierin, dan is werken als manager/ondernemer horeca iets voor jou! -
De opleiding
Deze opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen. Je werkt op school en tijdens de stage aan competentieopdrachten en onderdelen van het beroep. Daarnaast werk je aan een Persoonlijk Ontwikkelings Plan (POP). Je leert jezelf beter kennen, ontdekt je mogelijkheden en grenzen en leert hoe belangrijk samenwerken is. Je hebt een vaste coach en je competentieopdrachten en vorderingen worden vastgelegd in een verzamelmap: het portfolio. Je coach bespreekt een aantal malen per jaar de inhoud van je portfolio.
Competenties
Tijdens de opleiding besteden we aandacht aan onder andere de volgende competenties:
- Communicatief vaardig - Gast- en marktgericht
- Initiatieven nemen
- Stressbestendigheid
- Flexibiliteit
- Resultaatgericht
- Organiseren
-
Vakken
Belangrijke vakken zijn:
- koken
- restaurant (serveren)
- roomsdivision (hotel)
- conference en banqueting
- receptie
- sociale hygiëne
- economische en financiële vakken
Algemene vakken
Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands en rekenen. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet. Sommige opleidingen hebben ook Engels als verplicht vak. In dat geval telt Engels ook mee voor het diploma. Rekenen telt nog niet mee voor je diploma.
Keuzedelen
Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. Per opleiding, en soms ook per school, verschilt het aanbod in keuzevakken. Op de Open dag krijg je meer informatie over keuzedelen.
-
Leerweg
Tijdens de opleiding loop je de eerste jaar 10 weken stage. In het tweede jaar twee keer 10 weken, in het derde jaar 15 weken stage in een hotel of restaurant. Op stage word je ondersteund en opgeleid door de praktijkopleider van het bedrijf. Ook de docenten van het Alfa-college komen met regelmaat langs om begeleiding te bieden.
-
Vooropleiding en toelating
Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s of bewijzen nodig:
- diploma vmbo-kb, gl, tl
- Mavo
- overgangsbewijs van klas 3 naar klas 4 havo
- overgangsbewijs van klas 3 naar klas 4 vwo
- diploma van een mbo-opleiding op niveau 3 -
Na je opleiding
Verder leren
Wil je gaan doorstuderen? Dan ligt de overstap naar de Hogere Hotelschool het meest voor de hand. Andere vervolgopleiding zijn bijvoorbeeld:
- Small Business
- Management, Economie & Recht
- Bedrijfseconomie
Aan het werk
Na je opleiding kun je direct aan het werk als Manager Ondernemer Horeca. Je bent gekwalificeerd om een bedrijf te beginnen. Daarbij kun je denken aan:
- een hotel
- een restaurant
- loungebar
- grandcafé
-
Schoolkosten
Voor je opleiding betaal je:
- les- of cursusgeld
- kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal (ca 360 euro). Let op: dit is een indicatie.
- kosten voor extra activiteiten
Voor je opleiding betaal je verder:
- kosten voor de aanschaf van een laptop
Les- of cursusgeld
Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO.
Meer info
Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.
-
Studie in cijfers
Studie in cijfers
Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo.
Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.
Misschien ook interessant voor jou?
Facilitair Leidinggevende
HARDENBERG- BOL