Alfa-college
HARDENBERG, BOL, niveau 4, opleidingsduur 3 jaar

Manager/ondernemer horeca

De opleiding Manager ondernemer horeca stoomt jou klaar voor het runnen van een café, restaurant of hotel. Je kunt met je diploma direct aan de slag als manager of met het opstarten van je eigen zaak.

Geen dag is hetzelfde in de horeca. Je geeft leiding aan jouw medewerkers en zorgt ervoor dat gasten volop genieten. Service en beleving staan hoog in het vaandel. Je bent continu bezig om te kijken hoe jouw zaak nog succesvoller kan zijn. Dat is soms hard werken, en daar geniet jij van

Ligt jouw toekomst in de horeca?

Hier krijg ik tips en ondersteuning

Hier krijg ik tips en ondersteuning

Sluiten
In de horeca moet je overzicht behouden in tijden van drukte. Af en toe even diep ademhalen en weer door. Op school ben ik goed voorbereid op mijn stages door te werken in het Sterrenrestaurant en het Grand Café van het Alfa-college. Je krijgt hier alles mee: van helpen in de keuken tot rondlopen als gastheer en bedienen.

Ik heb veel interesses, waardoor ik soms twijfel aan mijn keuze voor het horecavak. Ik praat daar veel over met mijn docenten en stagebegeleiders. Mijn coach steunt me in mijn vakgevoel. Mensen beïnvloeden je wel, maar uiteindelijk kies je toch je eigen pad. Los van wat anderen zeggen. Als je iets wilt, dan ga je ervoor.

Ik wil graag doorstromen naar het hbo. Docenten geven me veel tips en ondersteuning, ook als het gaat om het kiezen van een vervolgopleiding. Uiteindelijk moet ik wel zelf kiezen. Maar eerst mijn mbo-diploma halen!

Jannes
student Horeca ondernemer/manager

Levi vertelt over deze opleiding

Levi vertelt over deze opleiding

Sluiten
  • Iets voor jou?
    • Je wilt leidinggeven aan collega’s

    • Je vindt het leuk om een goede (werk)sfeer te creëren

    • Je wilt je verdiepen in de horeca: van wetten en regelgeving tot inkoop, leveranciers en financiën

    • Je snapt het belang van veiligheid en hygiëne 

    • Je hebt geen negen-tot-vijf mentaliteit

  • De opleiding

    De opleiding Manager / Ondernemer horeca volg je op het Alfa-college aan de Parkweg 1a1 in Hardenberg. Je maakt hier kennis met alle facetten van de horeca: van bediening en werken in de keuken tot het leveren van (hotel)service waar gasten blij van worden. In jaar 3 verdiep je je in leidinggeven en ondernemen. 

    • Je loopt stage in de bediening, keuken en in een hotel

    • Je leert leiding geven en ondernemen

    • Je haalt het diploma sociale hygiëne (SVH)

  • Vakken

    Vakken

    • Koken

    • Restaurant (serveren)

    • Front-office (hotel)

    • Conference en banqueting

    • Receptie

    • Sociale hygiëne

    • Economische en financiële vakken

     

    Algemene vakken

    • Nederlands

    • Rekenen

    • Engels

     

    Dit zijn verplichte vakken die worden afgesloten met een examen. 


    Keuzedelen

    Je kiest zelf nog enkele extra vakken om je als professioneel manager of ondernemer in de horeca verder te ontwikkelen. Voor deze opleiding zijn er bijvoorbeeld de keuzevakken:

     

    • Organisatie interne evenementen

    • Digitale vaardigheden

    • Fooddesign

    • Voorbereiding HBO

     

    Het aanbod kan wisselen. De keuzedelen introduceren wij tijdens het eerste leerjaar van je opleiding. Je coach kan jou helpen bij het maken van je keuze.

  • Leerweg

    Deze opleiding volg je in de beroepsopleidende leerweg (BOL)Je combineert school met een stage bij een hotel of restaurantWat je op school leert, kun je daardoor meteen in de praktijk brengen.

    • In jaar 1 loop je in periode 2,3 en 4 twee dagen in de week stage

    • In jaar 2 loop je 10 weken stage

    • In jaar 3 loop je 15 weken stage

    Op stage krijg je begeleiding van de praktijkopleider van het bedrijf. Ook je docenten van het Alfa-college komen regelmatig langs om je te ondersteunen.

  • Vooropleiding en toelating

    Om deze opleiding te kunnen volgen, heb je een van de volgende diploma’s nodig: 

    • Vmbo-kb, gl of tl

    • Mavo

    • Overgangsbewijs van klas 3 naar klas 4 havo of vwo

    • Diploma van een mbo-opleiding niveau 3

  • Na je opleiding

    Verder leren?

    Als je verder wilt studeren ligt de overstap naar de Hogere Hotelschool het meest voor de hand. Of kies voor een vervolgopleiding op het hbo zoals Small Business, Management, Economie & Recht of Bedrijfseconomie.


    Aan het werk?

    Als gediplomeerd Manager Ondernemer Horeca kun je direct aan het werk. Bijvoorbeeld als manager in een restaurant, grand café, loungebar of hotel. Maar je bent ook gekwalificeerd om een eigen bedrijf in de horeca te starten. 

  • Schoolkosten

    Ben je 18 jaar of ouder, dan betaal je lesgeld (BOL) of cursusgeld (BBL). Daarnaast zijn er kosten voor onderwijsbenodigdheden.

    In leerjaar 1 betaal je ongeveer 155 euro voor boeken en licenties. In leerjaar 2 is dat bedrag ongeveer 110 euroBoeken en licenties voor je examenjaar overleg je met je docent

    Overige kosten: 

    • Je hebt een laptop nodig. Het Office-pakket met Word, Excel en PowerPoint krijg je gratis van het Alfa-college.

    • Boeken voor de keuzedelen.

     

  • Studie in cijfers

    Studie in Cijfers is de studiebijsluiter voor het mbo. Hieronder vind je de belangrijkste cijfers voor de opleiding.

    Informatie over je kans op een baan vind je op de website Kans op werk.

Misschien ook interessant voor jou?