Alfa-college
HOOGEVEEN, BOL, niveau 4, opleidingsduur 3 jaar

Manager/ondernemer horeca

De opleiding Manager ondernemer horeca stoomt jou klaar voor het runnen van een café, restaurant of hotel. Je kunt met je diploma direct aan de slag als manager of met het opstarten van je eigen zaak.

Geen dag is hetzelfde in de horeca. Je geeft leiding aan medewerkers en zorgt ervoor dat gasten volop genieten. Service en beleving staan hoog in het vaandel. Je bent continu bezig om te kijken hoe jouw zaak nog succesvoller kan zijn. Dat is soms hard werken, en daar geniet jij van

Ligt jouw toekomst in de horeca?

Werken in de horeca is super afwisselend

"Hier leer ik echt een vak"

Hier leer ik echt een vak

Sluiten
Bij het Schortinghuis in Spier had ik een bijbaantje. Gastvrijheid, contact met mensen, samenwerken en de diversiteit hebben me altijd al in de horeca aangesproken. Toch koos ik in eerste instantie voor de laborant-opleiding op een andere school. Op RSG Wolfsbos vond ik scheikunde en natuurkunde namelijk leuke vakken.

Nu leer ik op de opleiding Manager Ondernemer Horeca een echt een vak en ga ik misschien later wel mijn eigen café beginnen. Ik heb stagelopen bij het Abdij de Westerburcht. Nooit gedacht dat ik daar terecht zou komen. Ik heb er veel geleerd. Op school doe ik ook praktijkervaring tijdens de restaurantavonden en de werkzaamheden voor de catering en het Petit café. Keukentechnieken en product-/warenkennis vind ik leuke vakken. Ook leer ik bijvoorbeeld personeel aansturen en hoe je iets op tafel moet zetten.

Lennart van Es
Student Manager/Ondernemer Horeca
  • Iets voor jou?
    • Je wilt leidinggeven aan collega’s

    • Je vindt het leuk om een goede (werk)sfeer te creëren

    • Je wilt je verdiepen in de horeca: van wetten en regelgeving tot inkoop, leveranciers en financiën

    • Je snapt het belang van veiligheid en hygiëne 

    • Je hebt geen negen-tot-vijf mentaliteit

  • De opleiding

    De opleiding Manager / Ondernemer horeca volg je op het Alfa-college aan de Voltastraat 33 in Hoogeveen. Je maakt hier kennis met alle facetten van de horeca: van bediening en werken in de keukentot het leveren van (hotel)service waar gasten blij van worden. Ook krijg je barista-workshops. In jaar 3 verdiep je je in leidinggeven en ondernemen: je schrijft een ondernemersplan en organiseert een aantal horeca-evenementen.


    Business school: ondernemend leren

    Deze opleiding is onderdeel van de Business School. Hier leiden we je op tot ondernemer van je eigen toekomst. Je gaat 4 dagen in de week naar school van 9.00 tot 15.00 uur (ma, di, do, vr). Die dagen ga je naar het Ondernemersplein. Hier volg je op vaste momenten instructies. Ook werk je individueel en met studiegenoten aan opdrachten en projecten onder begeleiding van een studiecoach.Je krijgde mogelijkheid een barista-training te volgen. Je leert alles over koffie, de techniek van een koffiemachine en het maken van heerlijke koffievariaties.


    Gastcolleges en bedrijfsbezoeken zijn een belangrijk onderdeel in de opleiding, zo kun je breed kennis maken met 
    jouw specifieke opleidingsrichting.

  • Vakken

    Vakken

    • Keuken

    • Restaurant (serveren)

    • Rooms Division

    • Management skills / ondernemersvaardigheden

    • Marketing

    • Sales

    • Bedrijfseconomie

     

    Algemene vakken

    • Nederlands

    • Rekenen

    • Engels

    • Duits

    • Loopbaan en burgerschap

    • Fit for life

    • Projecten 

    • Economische vakken

     

    Dit zijn verplichte vakken die worden afgesloten met een examen. 


    Keuzedelen

    Je kiest zelf nog enkele extra vakken om je als professioneel manager of ondernemer in de horeca verder te ontwikkelen. Voor deze opleiding zijn er bijvoorbeeld de keuzedelen:

     

    • Organisatie interne evenementen, Duits en Wijnkennis

    • Organisatie interne evenementen, Duits en Voorbereiding HBO

     

    Het aanbod kan wisselen. Je coach kan jou helpen bij het maken van je keuze.

  • BOL
    Deze opleiding volg je in de beroepsopleidende leerweg (BOL)Je combineert school met een stage bij een hotel of restaurantWat je op school leert, kun je daardoor meteen in de praktijk brengen.
  • Vooropleiding en toelating

    Om deze opleiding te kunnen volgen, heb je een van de volgende diploma’s nodig: 

    • Vmbokaderberoepsgerichtegemengde of theoretischeleerweg

    • Overgangsbewijs van klas 3 naar klas 4 havo of vwo

    • Diploma van een mbo-opleiding niveau 2

  • Na je opleiding

    Verder leren?

    Als je verder wilt studeren, ligt de overstap naar de Hogere Hotelschool het meest voor de hand. Dankzij onze samenwerking met Stenden hogeschool krijg je met jouw diploma Manager / ondernemer horeca vrijstelling voor het eerste jaar. Of kies voor een vervolgopleiding op het hbo zoals Small Business, Management, Economie & Recht of Bedrijfseconomie.


    Aan het werk?

    Als gediplomeerdManager Ondernemer Horeca kun je direct aan het werk. Bijvoorbeeld als managerin een restaurant, grandcafé, loungebarof hotel.Maar je bent ook gekwalificeerd om een eigen bedrijf in de horeca te starten. 

  • Schoolkosten

    Ben je 18 jaar of ouder, dan betaal je les- of cursusgeld. Voor het schooljaar 2020-2021 bedraagt het lesgeld voor deze opleiding 1.202 euro. (www.duo.nl

    In leerjaar 1 betaal je ongeveer 320 euro voor boeken en licenties. In leerjaar 2is dat bedrag ongeveer 260 euro en in je examenjaar zo’n 100 euro

    Overige kosten:  

    • Kleding (ongeveer 340 euro)

    • Laptop (het Office-pakket met Word, Excel en PowerPoint krijg je van het Alfa-college)

    • Boeken voor de keuzedelen

    • Sportkleding voor Fit for life

     

    Meer informatie over schoolkosten op het Alfa-college >

  • Studie in cijfers

    Studie in Cijfers is de studiebijsluiter voor het mbo. Hieronder vind je de belangrijkste cijfers voor de opleiding. 

    Informatie over je kans op een baan vind je op de website Kans op werk.

     

Misschien ook interessant voor jou?