Alfa-college
GRONINGEN, BOL, BBL, niveau 3, opleidingsduur 3 jaar

Zelfstandig werkend kok

Het vak van kok beheers je van a tot z. Je werkt zelfstandig in de keuken en bent onderdeel van een team. Je stuurt anderen aan, voert gesprekken over hun functioneren en je motiveert medewerkers als dat nodig is. Als zelfstandig werkend kok heb je oog voor vernieuwing en ben je constant bezig met het verbeteren van de dienstverlening in de keuken. Ook houd je je bezig met verschillende ingrediënten om zo tot een goed bereid gerecht te komen, met de juiste smaakbeleving, combinaties en kleuren. Je gaat bijvoorbeeld aan de slag in de sportwereld (stadion), een wellnesscentrum, zaal- en congrescentrum of (zorg)instelling en natuurlijk bij een horeca- of cateringbedrijf.

Ik maak van mijn hobby mijn beroep

Ik maak van mijn hobby mijn beroep

Sluiten
Student Luca vertelt over zijn stage:
Als ik bij mijn stagebedrijf 't Feithhuis in Groningen binnenkom, omgekleed en wel, vraag ik aan mijn chef waar ik mee kan starten. We nemen de reserveringen door, zodat ik weet waar ik mee kan starten. Daarna ga ik aan de slag. Vandaag maak ik voorgerechten en de zeebaarstartaar.

In dit vak moet je leergierig zijn en je moet hard kunnen werken. Ook maak je soms lange dagen, dat hoort er ook bij.

Naast het koken, vind hij ook de presentatie van een gerecht erg leuk om te doen. “Dat is toch het eerste beeld wat je krijgt van een gerecht.”

De chefkok bij ‘t Feithhuis is erg blij met stagiaire Luca. “Luca heeft echt een horeca-instelling. Dat is mooi om te zien. Deze jongen gaat nog heel ver komen!’

Luca Pinna
Student Zelfstandig werkend kok
  • Iets voor jou?
    • Je bent communicatief en sociaal vaardig
    • Je kunt goed zelfstandig werken
    • Je kunt goed luisteren
    • Je kunt nauwkeurig werken en plannen
    • Je kunt goed omgaan met drukke momenten
    • Je werkt hygiënisch, veilig en netjes
    • Je kunt ook goed in teamverband werken
    • Je voelt je fit en bent gezond
    • Je werkt op onregelmatige tijden en maakt lange dagen

    Herken je jezelf hierin? Dan is de opleiding Zelfstandig werkend kok iets voor jou! 

  • De opleiding

    De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen.

    Als zelfstandig werkend kok beheers je alle kooktechnieken en denk je mee met het ontwikkelen van nieuwe gerechten en het samenstellen van de menukaart. Je voert verschillende werkzaamheden uit in de keuken: je stuurt het personeel aan, weet wat er te doen staat, je zorgt ervoor dat er kostenbewust en veilig wordt gewerkt.

    Verder inventariseer en beheer je de voorraad, bestelt producten, controleert de leveringen en daarna sla je ze op de juiste manier op. De voorbereidende werkzaamheden, zoals het snijden van groenten en vlees, heb je snel onder de knie. Aan de hand van de planning weet je wat de bedoeling is voor die dag. Hierna begint het koken en uiteindelijk zorg je samen met je team dat de keuken goed draait. Andere werkzaamheden zijn het ontwikkelen en aanpassen van recepturen en het bespreken van speciale menu's.

    Je leert (over):

    • voorraadbeheer en kostenbeheersing
    • leiding geven (o.a. gesprekken voeren met keukenmedewerkers, werkoverleg)
    • gerechten bereiden en mooi afwerken
    • recepturen nauwkeurig lezen en je werkzaamheden plannen
    • werken volgens HACCP-normen (hygiëne en veiligheid)
    • omgaan met keukenapparatuur
    • koken voor mensen met dieet- en allergiewensen
    • producten- en drankenkennis.


    Tijdens de opleiding leer je het beheren van de keukenvoorraden, evenals alle basisbereidingen en technieken. Je leert nieuwe recepten en garnituren te ontwikkelen, berekent winstmarges en stelt aantrekkelijke menu's samen. Je leert ook hoe je leiding geeft en personeel instrueert. Verder volg je lessen producten-/warenkennis, drankenkennis en vaktheorie van onder andere de verschillende parties. Bijvoorbeeld afdelingen als Garde-manger (koude keuken), Chef-Entremetier (groenten, aardappelen, soepen en eiergerechten) en Chef-Patissier (nagerechten).

    Praktijkervaring
    Je doet veel praktijkervaring op in onze leskeukens en ons lesrestaurant. Je werkt mee aan interne en externe evenementen zoals:

    • restaurantavonden op school
    • lunches, partijen en vergaderingen
    • feestelijke openingen en officiële gelegenheden
    • kookwedstrijden en dinershows
    • het kerstdiner.
  • Vakken

    Algemene vakken

    Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan en burgerschap. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet.

    Keuzedelen

    Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. In het eerste jaar volgen alle studenten het keuzevak Aziatisch koken of Eetcultuur en wensen. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. Per opleiding, en soms ook per school, verschilt het aanbod in keuzevakken. 
  • Leerweg

    Stage

    BOL

    Bij de BOL-opleiding (beroepsopleidende leerweg) ga je het 1e jaar 30 weken naar school en ben je 10 weken op stage. In het 2e en 3e jaar ga je per week 3 dagen naar school en ben je 2 dagen op stage op do/vr/za/zo. Je loopt stage bij een erkend leerbedrijf. 

    BBL

    Bij de BBL-opleiding (beroepsbegeleidende leerweg) combineer je werken en leren. Doe je de opleiding in de BBL, dan werk je 4 dagen per week in dienst van een erkend leerbedrijf en ga je 1 dag per week naar school voor de theorie. Je kunt pas toegelaten worden als je een baan hebt van minimaal 20 uur per week bij een erkend leerbedrijf. Je doet dus alle praktijkervaring op in het bedrijf waar je werkt.

    De inrichting van de stage kan in een schooljaar afwijken.

  • Vooropleiding

    BOL/BBL:

    • vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
    • overgangsbewijs van klas 3 naar klas 4 havo of vwo
    • mbo-diploma niveau 2; met het diploma Kok (niveau 2) kun je instromen in leerjaar 2.

    Toelatingsprocedure

    Als je je aanmeldt, krijg je een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek of een andere kennismakingsactiviteit. Bij de kennismaking kun je kijken of de opleiding echt bij je past. Ook komen je leerprestaties, je houding, wederzijdse verwachtingen en je motivatie voor de opleiding aan de orde. Als jij je vóór 1 april aanmeldt en deelneemt aan de kennismaking, dan ben je verzekerd van een mooie start op het mbo.

  • Na je opleiding

    Verder leren

    Je stroomt door naar de opleiding Manager/ondernemer horeca, niveau 4 of een andere opleiding op niveau 3 of 4.

    Aan het werk

    De keukens zijn tegenwoordig vrijwel overal te vinden, bijvoorbeeld in:

    • de sportwereld (stadion)
    • een wellnesscentrum
    • een zaal- en congrescentrum
    • een (zorg)instelling
    • een horeca- of cateringbedrijf
    • de recreatiesector (vakantie- en bungalowparken).
  • Schoolkosten

    Wij zorgen als school ervoor dat onze praktijklokalen beschikken over alle gereedschappen of materialen die je nodig hebt om de praktijklessen te volgen. Er zijn ook kosten voor jou als student.

    Voor je opleiding betaal je:

    • les- of cursusgeld
    • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
    • kosten voor extra activiteiten.

    Voor je opleiding betaal je verder:

    • de aanschaf van vakkleding en schoenen (circa € 195).

    Les- of cursusgeld

    Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO.

    Meer info

    Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.


  • Studie in cijfers

    Studie in cijfers

    Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo

    Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Helaas is er voor deze opleiding geen studiebijsluiter beschikbaar. Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.