Alfa-college

Ik maak van mijn hobby mijn beroep

Ik maak van mijn hobby mijn beroep

Sluiten
Student Luca vertelt over zijn stage:
Als ik bij mijn stagebedrijf 't Feithhuis in Groningen binnenkom, omgekleed en wel, vraag ik aan mijn chef waar ik mee kan starten. We nemen de reserveringen door, zodat ik weet waar ik mee kan starten. Daarna ga ik aan de slag. Vandaag maak ik voorgerechten en de zeebaarstartaar.

In dit vak moet je leergierig zijn en je moet hard kunnen werken. Ook maak je soms lange dagen, dat hoort er ook bij.

Naast het koken, vind hij ook de presentatie van een gerecht erg leuk om te doen. “Dat is toch het eerste beeld wat je krijgt van een gerecht.”

De chefkok bij ‘t Feithhuis is erg blij met stagiaire Luca. “Luca heeft echt een horeca-instelling. Dat is mooi om te zien. Deze jongen gaat nog heel ver komen!’

Luca Pinna
Student Zelfstandig werkend kok
 • Iets voor jou?
  - Je houdt van koken
  - Je vindt het leuk om in een keuken te werken
  - Je vindt het leuk om veel te leren over dranken en producten
  - Je kunt goed plannen
  - Je bent creatief
  - Je bent sociaal vaardig
  - Je kunt leiding geven
  - Je werkt graag in teamverband
  - Je bent lichamelijk gezond
  - Je vindt het niet erg op onregelmatige tijden te werken

  Herken je jezelf hierin? Dan is de opleiding Zelfstandig werkend kok iets voor jou! 
 • De opleiding
  De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen.

  Zelfstandig werkend kok is een vervolg op de opleiding Kok (niveau 2).

  Als zelfstandig werkend kok zorg je voor lekker eten.Je helpt in de keuken en stelt gerechten en menu’s samen.Je bereidt de gerechten en maakt de borden op. En je bent in staat om een team aan te sturen.

  Je leert:
  - plannen
  - zaken zelfstandig uitvoeren
  - dieetmaaltijden bereiden
  - dranken- en warenkennis
  - werkoverleggen en functioneringsgesprekken voeren
  - de menukaart commercieel analyseren
  - de menukaarten opstellen en maken
  - kostenbeheersing
 • Vakken

  Algemene vakken

  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan en burgerschap. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet.

  Keuzedelen

  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. In het eerste jaar volgen alle studenten het keuzevak Aziatisch koken of Eetcultuur en wensen. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. Per opleiding, en soms ook per school, verschilt het aanbod in keuzevakken. 
 • Leerweg

  Stage*

  BOL

  Bij de BOL-opleiding (beroepsopleidende leerweg) ga je het 1e jaar 30 weken naar school en ben je 10 weken op stage. In het 2e en 3e jaar ga je per week 3 dagen naar school en ben je 2 dagen op stage op do/vr/za/zo. Je loopt stage bij een erkend leerbedrijf. 

  BBL

  Bij de BBL-opleiding (beroepsbegeleidende leerweg) combineer je werken en leren. Doe je de opleiding in de BBL, dan werk je 4 dagen per week in dienst van een erkend leerbedrijf en ga je 1 dag per week naar school voor de theorie. Je kunt pas toegelaten worden als je een baan hebt van minimaal 20 uur per week bij een erkend leerbedrijf. Je doet dus alle praktijkervaring op in het bedrijf waar je werkt

  * Het stagemodel kan aankomend schooljaar afwijken van bovengenoemde beschrijving.

 • Vooropleiding
  BOL/BBL:
  - vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  - overgangsbewijs van klas 3 naar klas 4 havo of vwo
  - mbo-diploma niveau 2. Met een mbo-diploma Kok niveau 2 kun je instromen in leerjaar 2.

  Toelatingsprocedure

  Als je je aanmeldt, krijg je een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek of een andere kennismakingsactiviteit. Bij de kennismaking kun je kijken of de opleiding echt bij je past. Ook komen je leerprestaties, je houding, wederzijdse verwachtingen en je motivatie voor de opleiding aan de orde. Als jij je vóór 1 april aanmeldt en deelneemt aan de kennismaking, dan ben je verzekerd van een mooie start op het mbo.

 • Na je opleiding

  Verder leren

  Je stroomt door naar de opleiding Manager/ondernemer horeca, niveau 4 of een andere opleiding op niveau 3 of 4.

  Aan het werk

  Als kok werk je in een restaurant of hotel, maar bijvoorbeeld ook bij zorginstellingen voor ouderen, in de catering of in de recreatiesector. 
 • Schoolkosten

  Wij zorgen als school ervoor dat onze praktijklokalen beschikken over alle gereedschappen of materialen die je nodig hebt om de praktijklessen te volgen. Er zijn ook kosten voor jou als student.

  Voor je opleiding betaal je:

  • les- of cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra activiteiten.

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO.

  Meer info

  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.


 • Studie in cijfers

  Studie in cijfers

  Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo

  Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Helaas is er voor deze opleiding geen studiebijsluiter beschikbaar. Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.