Alfa-College inverted
GRONINGEN, BOL, BBL, niveau 3, opleidingsduur 3 jaar

Zelfstandig werkend kok

Deze opleiding is een vervolg op de opleiding Kok (niveau 2). Als zelfstandig werkend kok zorg je voor lekker eten. Je helpt in de keuken en stelt gerechten en menu’s samen. Je bereidt de gerechten en maakt de borden op.

Ik maak van mijn hobby mijn beroep

Ik maak van mijn hobby mijn beroep

Sluiten
Student Luca vertelt over zijn stage:
Als ik bij mijn stagebedrijf 't Feithhuis in Groningen binnenkom, omgekleed en wel, vraag ik aan mijn chef waar ik mee kan starten. We nemen de reserveringen door, zodat ik weet waar ik mee kan starten. Daarna ga ik aan de slag. Vandaag maak ik voorgerechten en de zeebaarstartaar.

In dit vak moet je leergierig zijn en je moet hard kunnen werken. Ook maak je soms lange dagen, dat hoort er ook bij.

Naast het koken, vind hij ook de presentatie van een gerecht erg leuk om te doen. “Dat is toch het eerste beeld wat je krijgt van een gerecht.”

De chefkok bij ‘t Feithhuis is erg blij met stagiaire Luca. “Luca heeft echt een horeca-instelling. Dat is mooi om te zien. Deze jongen gaat nog heel ver komen!’

Luca Pinna
Student Zelfstandig werkend kok
 • Iets voor jou?
  - Je houdt van koken
  - Je vindt het leuk om in een keuken te werken
  - Je vindt het leuk om veel te leren over dranken en producten
  - Je kunt goed plannen
  - Je bent creatief
  - Je bent sociaal vaardig
  - Je kunt leiding geven
  - Je werkt graag in teamverband
  - Je bent lichamelijk gezond
  - Je vindt het niet erg op onregelmatige tijden te werken

  Herken je jezelf hierin? Dan is de opleiding Zelfstandig werkend kok iets voor jou!
 • De opleiding
  De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen. Zelfstandig werkend kok is een vervolg op de opleiding Kok (niveau 2).

  Je leert:
  - plannen
  - zaken zelfstandig uitvoeren
  - dieetmaaltijden bereiden
  - dranken- en warenkennis
  - alles over het bereiden van wild

  Je helpt mee met:
  - het opstellen en maken van de menukaarten
  - kostenbeheersing

  Praktijkervaring

  - Je doet praktijkervaring op in de moderne leskeuken en in het lesrestaurant
  - Je bereidt jaarlijks samen met je klasgenoten het kerstdiner
  - Je kunt meedoen aan kookwedstrijden
  - In de beroepsopleidende leerweg (BOL) loop je in alle leerjaren stage
  - Je kunt mee op leerzame, culinaire excursies naar het buitenland, bijvoorbeeld naar Italië
 • Vakken

  Algemene vakken

  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands, Loopbaan en burgerschap en rekenen. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet. Sommige opleidingen hebben ook Engels als verplicht vak. In dat geval telt Engels ook mee voor het diploma. Rekenen telt nog niet mee voor je diploma.

  Keuzedelen

  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. Per opleiding, en soms ook per school, verschilt het aanbod in keuzevakken. Op de Open dag krijg je meer informatie over keuzedelen.
 • Leerweg

  BBL

  Bij de BBL-opleiding (beroepsbegeleidende leerweg) combineer je werken en leren. Doe je de opleiding in de BBL, dan werk je 4 dagen per week in dienst van een erkend leerbedrijf en ga je 1 dag per week naar school voor de theorie. Je doet dus alle praktijkervaring op in het bedrijf waar je werkt. Je volgt verder precies dezelfde vakken als in de BOL-opleiding.

  BOL

  Bij de BOL-opleiding (beroepsopleidende leerweg) ga je een aantal dagen naar school en loop je een aantal dagen in de week stage bij een erkend leerbedrijf.

 • Vooropleiding

  Je stroomt in met een van de volgende diploma’s of bewijzen: 
  - vmbo kb, tl
  - overgangsbewijs van havo-3 

  Toelatingsprocedure

  Na je aanmelding nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek en/of bijeenkomst. Tijdens deze kennismaking kun je kijken of de opleiding ook echt bij je past.
  Ook komen je leerprestaties, je houding, de wederzijdse verwachtingen en je motivatie voor de opleiding aan de orde. Let op: meld je aan voor 1 april.

 • Na je opleiding

  Verder leren

  Je stroomt door naar opleiding Manager/ondernemer horeca, niveau 4 of een andere opleiding op niveau 3 of 4.

  Aan het werk

  Als kok werk je in een restaurant of hotel, maar bijvoorbeeld ook bij zorginstellingen voor ouderen, in de catering of in de recreatiesector.
 • Studiekosten
  Lesgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO.

  De kosten voor lesmateriaal en de vrijwillige bijdrage zijn voor de totale opleiding. Tijdens het kennismakingsgesprek vertellen we je alles wat je nog wilt weten over de studiekosten. Raadpleeg de website van Studers voor meer informatie over het lesmateriaal.
   
 • Studie in cijfers

  Studie in cijfers

  Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo

  Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Zo vind je snel informatie die belangrijk kan zijn als je moet kiezen voor een opleiding. Je kunt zo ook gemakkelijk opleidingen met elkaar vergelijken. Studie in Cijfers wordt ook vaak de studiebijsluiter genoemd.

  Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.