Alfa-college
HOOGEVEEN, BOL, BBL, niveau 3, opleidingsduur 3 jaar

Zelfstandig werkend kok

Als Zelfstandig werkend kok combineer je smaken en structuren tot heerlijke gerechten. Je stelt de menu’s samen en presenteert je gerechten opeen prachtig opgemaakt bord. 

Tijdens deze opleiding doe je ook ervaring op met leidinggeven en organiseren in de keuken – waaronder de bestelling procedure.

Is dit een opleiding naar jouw smaak?

  • Vragen? We helpen graag
  • Studiekeuze-advies gesprek
  • Kies voor welke type opleiding je wilt aanmelden

    School en stage (BOL)

    Bij een BOL-opleiding (beroepsopleidende leerweg) combineer je school met een stage bij een erkend leerbedrijf. Stage neemt ongeveer 20-60 procent van de tijd in.

    Meld je aan voor de BOL-opleiding

    Werken en leren (BBL)

    Bij een BBL-opleiding (beroepsbegeleidende leerweg) combineer je leren met een betaalde baan bij een erkend leerbedrijf. Meestal werk je vier dagen in de week en ga je één of twee dagdelen naar school.

    Meld je aan voor de BBL-opleiding
Locatie
Voltastraat 33, HOOGEVEEN

video zelfstandig werkend kok

Opleidingsvideo zelfstandig werkend kok

Sluiten
  • Iets voor jou?
    • Je wilt zelfstandig kunnen werken als kok 

    • Je kunt goed plannen 

    • Je kunt leidinggeven

    • Je hebt een goede conditie (je zult veel staan en lopen)

    • Je houdt ervan om te koken 

    • Je bent sociaal

    • Werken op onregelmatige tijden is voor jou geen probleem

  • De opleiding

    De opleiding Zelfstandig werkend kokis een vervolg op de niveau 2-opleiding Kok. Je volgt onderwijs bij het Alfa-college aan de Voltastraat 33 in HoogeveenJe verdiept je kennis en kunde:

    • Je leert smaken en structuren combineren

    • Je gaat aan de slag met de opmaak van gerechten

    • Je leert leidinggeven, plannen en organiseren in de keuken

    • Je leert dieetmaaltijden bereiden


    Je doet 
    praktijkervaring op in het moderne lesrestaurant en de leskeuken


    Business school: ondernemend leren

    De koks- en de bakkersopleiding zijn onderdeel van Business School ‘Culinair’. In het eerste jaar nemen jullie regelmatig een kijkje in elkaars keuken. Daarnaast krijg je gastlessen en de mogelijkheid om je te oriënteren op het werkveld.


    Events

    We dagen je uit om tijdens je koksopleiding mee te doen aan evenementen, zoals:

    • Kookwedstrijden

    • Restaurantavonden

    • Dinershows

    • Wildavonden

  • Vakken

    Vakken

    • Plannen en zelfstandig werken

    • Dieetmaaltijden bereiden

    • Gastronomie

    • Warenkennis

    • Drankkennis

    • Vaktechnisch koken

    • Vaktheorie in de koude keuken, warme keuken en nagerechten

     

    Algemene vakken

    • Nederlands

    • Engels

    • Loopbaan en burgerschap

    • Projecten

    • Economische vakken

     

    Dit zijn verplichte vakken met een examen. 


    Keuzedelen

    Je kiest zelf nog enkele extra vakken om je als professioneel Zelfstandig werkend kok verder te ontwikkelen. Voor deze opleiding zijn er bijvoorbeeld de keuzevakken:

    • Oriëntatie op ondernemerschap, eetcultuur en wensen + Engels 

    • Oriëntatie op ondernemerschap, eetcultuur en wensen + Duits.

     

    Het aanbod kan wisselen. Je coach kan je begeleiden bij je keuze.

  • Leerweg

    BOL

    In de beroepsopleidende leerweg (BOL) combineer je school en stage bij een erkend leerbedrijf. Je loopt stage in een restaurant. 

    • 3 dagen in de week volg je theorielessen en praktijkvakken bij het Alfa-college

    • 2 dagen in de week loop je stage in een restaurant


    BBL

    In de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) combineer je school met een baan in een professionele keuken. Wat je op school leert, kun je meteen in de praktijk brengen:

    • 1 dag in de week ga je naar school

    • 4 dagen in de week werk je bij een leerbedrijf

    Je zoekt zelf een baan van minimaal 20 uur per week  bij een erkend leerbedrijf. 

  • Vooropleiding en toelating

    Je hebt voor deze opleiding een van de volgende diploma’s of bewijzen nodig: 

    • Vmbokaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg

    • Overgangsbewijs van klas 3 naar klas 4 havo of vwo

    • Mbo niveau 2

  • Na je opleiding

    Verder leren?

    Met het diplomazelfstandig werkend kok kun je doorstromen naar de opleiding Manager/ondernemer horeca, niveau 4.


    Aan het werk?

    Als gediplomeerd zelfstandig werkend kok kun je direct aan het werk. Bijvoorbeeld in een restaurant of hotel. Of kies voor de keuken van bijvoorbeeld een zorginstelling, cateringbedrijf of de recreatieorganisatie.


  • Schoolkosten

    Ben je 18 jaar of ouder, dan betaal je lesgeld. Voor het schooljaar 2021-2022 bedraagt het lesgeld (BOL) 1.216 euro en het cursusgeld (BBL) bedraagt 612 euro (www.duo.nl).

    BOL

    In leerjaar 1 betaal je ongeveer 315 euro voor boeken en licenties. Voor leerjaar 2isdit bedrag ongeveer 310 euro. Voor je examenjaar heb je dan alle materialen al in huis

    Overige kosten: 

    • Laptop (het Office-pakket met Word, Excel en PowerPoint krijg je van het Alfa-college)

    • Boeken voor de keuzedelen

    • Kosten voor de aanschaf van messensets en kleding (circa 180 euro)

    • Sportschoenen en sportkleding voor het vak Fit for Life

    • Excursie (circa 50 euro)


    BBL

    In leerjaar 1 betaal je ongeveer 315 euro voor boeken en licenties. Voor leerjaar 2 is dit bedrag ongeveer 270 euro. 

    Overige kosten: 

    • Laptop (het Office-pakket met Word, Excel en PowerPoint krijg je van het Alfa-college)

    • Boeken voor de keuzedelen

    • Excursies

     

    Meer informatie over schoolkosten op het Alfa-college >

  • Studie in cijfers

    Studie in Cijfers is de studiebijsluiter voor het mbo. Hieronder vind je de belangrijkste cijfers voor de opleiding. 

    Informatie over je kans op een baan vind je op de website Kans op werk.

     

Misschien ook interessant voor jou?