Alfa-College inverted
  • Iets voor jou?
    Als kok is het belangrijk dat je beschikt over een goede conditie. Je staat en loopt veel op een dag. Daarnaast is werken op onregelmatige tijden voor jou geen probleem.
    Als zelfstandig werkend kok zijn de volgende eigenschappen en interesses belangrijk:
    - Je vindt het leuk om te koken en in de keuken te staan
    - Je kunt goed plannen
    - Je bent creatief
    - Je bent sociaalvaardig
    - Je kunt leidinggeven
    - Je kunt goed in teamverband werken

    Herken je jezelf hierin, dan is deze opleiding iets voor jou!

    Tijdens deze opleiding krijg je de kans om mee te gaan op leerzame, culinaire excursies naar het buitenland, bijvoorbeeld naar Italië.
  • De opleiding
    De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen. Deze opleiding is een vervolg op de opleiding Kok, niveau 2. De basis is gelegd bij niveau 2, deze opleiding gaat een stap verder. Je leert smaken/structuren combineren en gaat aan de slag met de opmaak van gerechten. Verder leer je leidinggeven en organiseren in de keuken, waar ook de bestelling procedure een onderdeel van is. 

  • Business School
    Bij de Business School leiden we je op tot ondernemer van je eigen toekomst. Je wordt namelijk breed opgeleid. In de opleiding krijg je verschillende gastlessen, zodat je je kunt oriënteren op de opleidingen en het werkveld.

    Uitstroomrichtingen
    De negen uitstroomrichtingen zijn:
    - B2HBO (niveau 4)
    - Business Administration (niveau 4)
    - Business Brood en banket (niveau 2, 3 en 4)
    - Business Culinair (niveau 2, 3 en 4)
    - Business Fashion (niveau 3 en 4)
    - Business Finance (niveau 4)
    - Business Recreatie & Evenementen (niveau 4)
    - Business Retail (niveau 3 en 4)
    - International Business (niveau 4)

    Studenten van de economische opleidingen, Business Culinair, Business Recreatie en Evenementen en Business Brood en Banket volgen het eerste half jaar een gezamenlijk programma. Na een half jaar kies je definitief voor een opleidingsrichting. Je krijgt op deze manier nog de kans om van opleiding switchen, zonder dat het je een schooljaar (of extra lesgeld) kost.

    Haar- en Schoonheidsverzorging
    Ook deze opleidingen behoren tot de Business School. Deze zijn echter niet gekoppeld aan bovenstaande opleidingen en volgen hun eigen onderwijsprogramma.
  • Uitdagend onderwijs
    Het Alfa-college daagt je uit om het beste uit jezelf te halen. Bij deze opleiding krijg je ook de mogelijkheid om deel te nemen aan leuke en leerzame evenementen, zoals kookwedstrijden, het bereiden van eend, haas en kalkoen tijdens wildavonden, dinershows en restaurantavonden. Ook maak je jaarlijks samen met je klasgenoten het kerstdiner. Verder kun je mee met leerzame, culinaire excursies naar het buitenland.
  • Vakken
    Tijdens de opleiding zelfstandig werkend kok leer je plannen en zelfstandig te werken. Je leert dieetmaaltijden te bereiden. Ook volg je lessen warenkennis, drankkennis, vaktechnisch koken en vaktheorie. De vaktheorie bestaat uit een verdieping in de koude keuken, warme keuken en nagerechten. Aanvullend krijg je gastronomie.

    Algemene vakken

    Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, Duits, Loopbaan en burgerschap, Projecten en Economische vakken.

    Als student Business Culinair volg je een deel van bovenstaande vakken. In het eerste half jaar krijg je meer beroepsgerichte vakken. Daarnaast krijg je gastlessen en de mogelijkheid om je te oriënteren op het werkveld.

    Keuzedelen

    Tijdens je opleiding kun je kiezen voor keuzedelen. Dit zijn aanvullende vakken die je volgt naast de basisvakken van de opleiding. Je kunt je vakkennis hiermee verbreden of juist verdiepen. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt in de regio. Je krijgt hulp bij het maken je keuze. De keuzedelen zijn: Oriëntatie op ondernemerschap, eetcultuur en wensen + Engels of Oriëntatie op ondernemerschap, eetcultuur en wensen + Duits.
  • Leerweg
    Tijdens je opleiding doe je al veel praktijkervaring op in ons moderne lesrestaurant Ambiance en keuken. Het eerste leerjaar is alleen in de BOL (beroepsopleidende leerweg) te volgen. Je gaat 3 dagen naar school en loop je 2 dagen stage bij een erkend leerbedrijf. Dit is in een restaurant van een horecabedrijf. Vanaf leerjaar 2 is BBL (beroepsbegeleidende leerweg) mogelijk. Dan combineer je leren en werken. Je zoekt zelf een baan bij een erkend leerbedrijf en je gaat 1 of 2 dagen naar school.
  • Vooropleiding
    Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
    - vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
    - overgangsbewijs van klas 3 naar klas 4 havo of vwo
    - mbo-diploma niveau 2
  • Na je opleiding

    Verder leren

    Na de opleiding Zelfstandig werkend Kok, niveau 3, word je toegelaten tot de opleiding Manager/ondernemer horeca, niveau 4.

    Aan het werk

    Als kok werk je in een restaurant of hotel, maar bijvoorbeeld ook bij zorginstellingen voor ouderen, in de catering of in de recreatiesector. Na je opleiding kun je doorstromen naar een andere opleiding op niveau 3 of 4.
  • Studiekosten

    Voor je opleiding betaal je:
    - Les- of cursusgeld
    - Kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal 
    - Vrijwillige bijdrage voor extra faciliteiten (circa €25,-)
    - Houd ook rekening met extra kosten voor onder andere de aanschaf van vakkleding (circa €193,-).

    Les- of cursusgeld

    Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO

    Meer info

    De kosten voor lesmateriaal en de vrijwillige bijdrage zijn voor de totale opleiding. Tijdens je kennismakingsgesprek vertellen we je alles wat je nog wilt weten over Studers.  
  • Studie in cijfers

    Studie in cijfers

    Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo

    Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Zo vind je snel informatie die belangrijk kan zijn als je moet kiezen voor een opleiding. Je kunt zo ook gemakkelijk opleidingen met elkaar vergelijken. Studie in Cijfers wordt ook vaak de studiebijsluiter genoemd.

    Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.

Misschien ook interessant voor jou?