Alfa-college

video zelfstandig werkend kok

Opleidingsvideo zelfstandig werkend kok

Sluiten
 • Iets voor jou?
  Als kok is het belangrijk dat je beschikt over een goede conditie. Je staat en loopt veel op een dag. Daarnaast is werken op onregelmatige tijden voor jou geen probleem.
  Als zelfstandig werkend kok zijn de volgende eigenschappen en interesses belangrijk:
  - Je vindt het leuk om te koken en in de keuken te staan
  - Je kunt goed plannen
  - Je bent creatief
  - Je bent sociaal
  - Je kunt leidinggeven
  - Je kunt goed in teamverband werken

  Herken je jezelf hierin, dan is deze opleiding iets voor jou!

  Tijdens deze opleiding krijg je de kans om mee te gaan op leerzame, culinaire excursies naar het buitenland, bijvoorbeeld naar Italië.

  Kijk op Facebook en Instagram en krijg alvast een indruk van de opleiding.
 • De opleiding
  De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen. Deze opleiding is een vervolg op de opleiding Kok, niveau 2. De basis is gelegd bij niveau 2, deze opleiding gaat een stap verder. Je leert smaken/structuren combineren en gaat aan de slag met de opmaak van gerechten. Verder leer je leidinggeven en organiseren in de keuken, waar ook de bestelling procedure een onderdeel van is. 

 • Business School

  Bij de Business School leiden we je op tot ondernemer van je eigen toekomst. Je wordt namelijk breed opgeleid. Na twee basisjaren ga je je in leerjaar 3 specialiseren. De rode draad is: jezelf ontwikkelen in ondernemen.

  Op het ondernemersplein werk je individueel en met studiegenoten aan opdrachten en projecten, altijd onder begeleiding van een studiecoach. Theorie volg je op het instructieplein. Je kiest zelf wanneer je welke instructie volgt. Gastcolleges en bedrijfsbezoeken zijn een belangrijk onderdeel in de opleiding, zo kun je breed kennis maken met een specifieke opleidingsrichting.

  Uitstroomrichtingen

  De uitstroomrichtingen zijn:
  - B2HBO (niveau 4)
  - Business Administration (niveau 4)
  - Business Brood en banket (niveau 2, 3 en 4)
  - Business Culinair (Horeca) - niveau 2, 3 en 4)
  - Business Recreatie & Evenementen (niveau 4)
  - Business Retail (niveau 3 en 4)
  - International Business (niveau 4)

  Haar- en Schoonheidsverzorging

  Ook deze opleidingen behoren tot de Business School. Deze zijn echter niet gekoppeld aan bovenstaande opleidingen en volgen hun eigen onderwijsprogramma.

 • Uitdagend onderwijs
  Het Alfa-college daagt je uit om het beste uit jezelf te halen. Bij deze opleiding krijg je ook de mogelijkheid om deel te nemen aan leuke en leerzame evenementen, zoals kookwedstrijden, het bereiden van eend, haas en kalkoen tijdens wildavonden, dinershows en restaurantavonden. Ook maak je jaarlijks samen met je klasgenoten het kerstdiner. Verder kun je mee met leerzame, culinaire excursies naar het buitenland.
 • Vakken
  Tijdens de opleiding zelfstandig werkend kok leer je plannen en zelfstandig te werken. Je leert dieetmaaltijden te bereiden. Ook volg je lessen warenkennis, drankkennis, vaktechnisch koken en vaktheorie. De vaktheorie bestaat uit een verdieping in de koude keuken, warme keuken en nagerechten. Aanvullend krijg je gastronomie.

  Algemene vakken

  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, Duits, Loopbaan en burgerschap, Projecten en Economische vakken.

  Als student Business Culinair volg je een deel van bovenstaande vakken. In het eerste half jaar krijg je meer beroepsgerichte vakken. Daarnaast krijg je gastlessen en de mogelijkheid om je te oriënteren op het werkveld.

  Keuzedelen

  Tijdens je opleiding kun je kiezen voor keuzedelen. Dit zijn aanvullende vakken die je volgt naast de basisvakken van de opleiding. Je kunt je vakkennis hiermee verbreden of juist verdiepen. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt in de regio. Je krijgt hulp bij het maken je keuze. De keuzedelen zijn: Oriëntatie op ondernemerschap, eetcultuur en wensen + Engels of Oriëntatie op ondernemerschap, eetcultuur en wensen + Duits.
 • Leerweg
  Tijdens je opleiding doe je al veel praktijkervaring op in ons moderne lesrestaurant Ambiance en keuken. Het eerste leerjaar is alleen in de BOL (beroepsopleidende leerweg) te volgen. Je gaat 3 dagen naar school en loop je 2 dagen stage bij een erkend leerbedrijf. Dit is in een restaurant van een horecabedrijf. Vanaf leerjaar 2 is BBL (beroepsbegeleidende leerweg) mogelijk. Dan combineer je leren en werken. Je zoekt zelf een baan bij een erkend leerbedrijf en je gaat 1 of 2 dagen naar school.
 • Vooropleiding en toelating
  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
  - vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  - overgangsbewijs van klas 3 naar klas 4 havo of vwo
  - mbo-diploma niveau 2
 • Na je opleiding

  Verder leren

  Na de opleiding Zelfstandig werkend Kok, niveau 3, word je toegelaten tot de opleiding Manager/ondernemer horeca, niveau 4.

  Aan het werk

  Als kok werk je in een restaurant of hotel, maar bijvoorbeeld ook bij zorginstellingen voor ouderen, in de catering of in de recreatiesector. Na je opleiding kun je doorstromen naar een andere opleiding op niveau 3 of 4.
 • Schoolkosten

  Voor je opleiding betaal je:

  • les- of cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra activiteiten

  Voor je opleiding betaal je verder:


  • kosten voor onder andere de aanschaf van vakkleding (circa €193,-) .

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO

  Meer info
  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.


 • Studie in cijfers

  Studie in cijfers

  Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo.  

  Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.

Misschien ook interessant voor jou?