Alfa-college
HOOGEVEEN, BOL, niveau 4, opleidingsduur 3 jaar

Applicatie- en mediaontwikkelaar

Applicatie- en mediaontwikkelaar is een opleiding voor creatieve studenten. Je past de nieuwste ontwikkelingen toe voor betere, snellere en gebruikersvriendelijke applicaties, websites en software. Je leert bijvoorbeeld werken met HTML5, CSS3, PHP, MySQL, Javascript en mobile apps (Android).

Ik maak opdrachten voor echte klanten

Ik maak opdrachten voor echte klanten

Sluiten
Bij de opleiding wordt heel praktijkgericht gewerkt. Twee dagen in de week zit ik bij de ICT-Academie. We zijn dan niet op school, maar werken in een echte bedrijfsruimte in de stad. Met studenten van andere leerjaren vormen we groepen en werken we aan opdrachten van echte klanten. Je leert hier wel dat je je professioneel moet gedragen. De klant wil een goed product. Dus je kan het niet maken om drie weken niks te doen. Ik houd wel van deze manier van werken.

Wij hebben een Navigatie-app ontwikkeld voor een apotheek en een website voor de Stedenband Hoogeveen-Martin, een drietalige site! Leuk om te doen. In het begin moest ik de eerstejaars nog wel helpen bij Wordpress. Later konden ze dat zelf goed.

In de studentenraad van het Alfa-college bespreek ik samen met studenten van de andere locaties zaken als het rookbeleid en examinering. Het College van Bestuur, de hoogste bazen van de school, zijn echt geïnteresseerd in onze mening.

Nynke van de Nadort
student Applicatie- en mediaontwikkelaar
 • Iets voor jou?
  Als je beschikt over onderstaande vaardigheden, maak je kans om de opleiding met succes af te ronden:

  - je bent creatief
  - je bent zelfstandig
  - je kunt goed samenwerken en overleggen
  - je bent praktisch ingesteld
  - analytisch denken
  - je bent nieuwsgierig

  Herken jij jezelf hierin, dan is de opleiding Applicatie- en mediaontwikkelaar iets voor jou!
 • De opleiding

  De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen. Ontwikkelaar is een interessant beroep waar je met veel verschillende vaardigheden te maken krijgt. Je moet goed kunnen luisteren naar de wensen van de klant. Zijn idee begrijpen en kunnen vertalen naar een applicatie. Jouw applicatie moet ook gebruiksvriendelijk, eenvoudig en gemakkelijk zijn. Je gaat aan de slag met jouw creativiteit, inlevingsvermogen, vindingrijkheid en technisch inzicht.

  Wat leer je?

  Je werkt met inrichtbare pakketten zoals Wordpress. Een belangrijk deel van de opleiding wordt besteed aan het ontwerpen en programmeren van databases. Dit is nodig omdat bijna alle applicaties werken met gegevensbestanden. Je leert hoe je de behoefte van de klant kunt analyseren en om kunt zetten naar een functioneel ontwerp (projectplan) en een technisch ontwerp (uitvoeringsplan). Door echte opdrachten van diverse bedrijven leer je zowel in een team als zelfstandig te werken. En met deze opdrachten wordt ook je creativiteit en eigen inzichten gestimuleerd.

  ICT academie

  Naast de theorie en praktijklessen, werk je ook in de ICT Academie. Dit houdt in dat je met echte innovatieve projecten uit het bedrijfsleven gaat werken, met een team medestudenten. Je wordt begeleidt door het bedrijfsleven, die ook workshops geven over de nieuwste ontwikkelingen in technieken. In de ICT Academie leer je werken met Scrum methodiek om projecten uit te voeren. Scrum is een flexibele projectmethode.

 • Uitdagend onderwijs
  Bij Alfa college Hoogeveen spelen we in op de snel veranderende technologie in de markt, zodat je de nieuwste technieken kan toepassen.

  We doen dit door:
  - sterke samenwerking met het bedrijfsleven
  - workshops door bedrijfsleven
  - werken met SCRUM projectmethode
  - “echte” innovatie projecten van bedrijven
  - ontwikkeling in de Cloud
  - e-learning methodieken
  - app ontwikkelingen
  - aansturen van apparatuur / mobile devices
  - samenwerking met Microsoft
  - inrichtbare pakketten en tools
  - ICT Academie
 • Vakken

  Veel vakken leer je door te doen en onderdelen te maken in e-learning systemen op je laptop. Je krijgt uitleg, instructie en coaching van de docenten en kan zelfstandig werken. Gedurende je opleiding werk je aan opdrachten, waarbij je laat zien dat je applicaties kan ontwerpen, ontwikkelen en onderhouden.

  Tijdens de opleiding krijg je onder andere de vakken:
  - Basis ICT (o.a. hardware, server, netwerken, office)
  - Ontwerpen
  - Programmeertechnieken en programmeertalen (C#.NET, HTML5, CSS, Javascript, PHP, SQL en andere)

  Algemene vakken

  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan en burgerschap. Rekenen telt nog niet mee voor je diploma. 

  Keuzedelen

  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt.

  Je kunt kiezen uit de volgende keuzedelen:
  - Klantcontact en verkoop
  - Voorbereiding hbo wiskunde voor de techniek
  - Security in systemen en netwerken
  - Ondernemerschap mbo
  - Voorbereiding hbo 


 • Leerweg
  Bij de BOL-opleiding (beroepsopleidende leerweg) ga je naar school en loop je stage bij een erkend leerbedrijf. Het eerste jaar ben je vooral op school. In zowel het tweede als het derde jaar loop je 18 weken stage, bijvoorbeeld bij een softwarebedrijf of een commercieel bedrijf. Een internationale stage behoort ook tot de mogelijkheden. Stages zijn erg belangrijk voor deze opleiding. Je leert in de praktijk hoe het werk van een applicatieontwikkelaar is én het is jouw voorbereiding op je examen. Je zult onder meer ervaren hoe je een project leidt en een projectplan bedenkt en schrijft.
 • Vooropleiding
  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma's nodig: 
  - vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  - overgangsbewijs van klas 3 naar klas 4 havo of vwo
  - mbo-diploma niveau 2
 • Na je opleiding

  Verder leren

  Met dit mbo-diploma word je toegelaten tot het hbo. Mogelijke studies zijn:
  - Business IT & Management
  - Software & Information Engineering
  - Technische Informatica
  - System & Network Engineering.

  Aan het werk 

  Als gediplomeerd Applicatie ontwikkelaar & mediaontwikkeling ga je aan het werk voor bedrijven die software en applicaties leveren en ontwikkelen of je begint een eigen ICT-bedrijf. Na deze opleiding heb je snel kans op een baan.
 • Schoolkosten

  Voor je opleiding betaal je:

  • les- of cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal (gemiddeld 200 euro per jaar)
  • kosten voor extra activiteiten

  Voor je opleiding betaal je verder:


  • kosten voor de aanschaf van een laptop. De opleiding kan je meer informatie verstrekken

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO

  Meer info
  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.


 • Studie in cijfers

Misschien ook interessant voor jou?