Alfa-college
HOOGEVEEN, BOL, niveau 4, opleidingsduur 3 jaar

ICT-beheerder

Als ICT-beheerder bewaak je de netwerken binnen een organisatie. Van onderhoud tot de beveiliging van het systeem. Je bent verantwoordelijk voor het ontwerp, de installatie en de invoering van diverse systeemcomponenten. Jij zorgt voor een netwerk dat op gang komt en blijft. 

de kleinschaligheid sprak mij direct aan

De kleinschaligheid sprak mij direct aan

Sluiten
Al sinds mijn vijfde ben ik bezig met computers. Toen bleef het bij spelletjes spelen, nu vind ik het interessant om te ontdekken wat er in zo’n computerkast zit en hoe alles werkt.

Tijdens de Open dag en meeloopdag sprak de kleinschaligheid op het Alfa-college in Hoogeveen mij direct aan. Je krijgt hier persoonlijke aandacht.

Je werkt op school veel zelfstandig. Als je er zelf niet uitkomt, kan je de docenten altijd alles vragen. Ik vind de hardware lessen het leukst. Met routers netwerken maken en het beheren van servers. Vanaf het tweede jaar ga je ook voor echte klanten aan de slag.

In dit vak heb je veel geduld nodig, want bepaalde programma’s of handelingen kunnen soms lang duren. Ook heb je doorzettingsvermogen nodig en moet je altijd oplossingen willen zoeken. Na mijn opleiding wil ik graag naar het hbo om mezelf verder te ontwikkelen. Web security lijkt mij interessant, maar alle kaarten liggen nog open.

Olav van Dijk
Student opleiding ICT-beheerder
 • Iets voor jou?
  - Je onderzoekt graag hoe een computer in elkaar zit en hoe deze met andere computers communiceert
  - Je bent serieus en maakt tussendoor graag een praatje
  - Je praat graag over ICT en komt deskundig over
  - Jij ziet kansen en nieuwe mogelijkheden
  - Je bent praktisch ingesteld en kunt analytisch denken
  - Je kunt goed samenwerken en overleggen

  Herken jij jezelf hierin, dan is de opleiding ICT Beheerder iets voor jou!
 • De opleiding

  De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen. Het eerste half jaar maak je kennis met ICT. Aan bod komen netwerkbeheer, hardware, software, projecten, besturingssystemen, programmeren en webdevelopment. Na dit basisdeel kies je definitief voor de uitstroomrichting ICT-beheerder of Applicatie- en mediaontwikkelaar. 

  ICT Academie

  Naast de theorie en praktijklessen, werk je ook in de ICT Academie. Dit houdt in dat je met echte innovatieve projecten uit het bedrijfsleven gaat werken, met een team medestudenten. Je wordt begeleidt door het bedrijfsleven, die ook workshops geven over de nieuwste ontwikkelingen in technieken. In de ICT Academie leer je werken met Scrum methodiek om projecten uit te voeren. Scrum is een flexibele projectmethode. 


 • Uitdagend onderwijs
  Bij Alfa-college Hoogeveen willen we inspelen op de snel veranderen technologie in de markt, zodat je de nieuwste technieken kan toepassen.
  We doen dit door:
  - Sterke samenwerking bedrijfsleven
  - Workshops door bedrijfsleven
  - Werken met SCRUM projectmethode
  - “Echte” innovatie projecten van bedrijven
  - Ontwikkeling in de Cloud
  - E-learning methodieken
  - App ontwikkelingen
  - Aansturen van apparatuur / mobile devices
  - Samenwerking met Microsoft en CISCO
  - Inrichtbare pakketten en tools
  - ICT Academie
 • Vakken

  Veel vakken leer je door te doen en onderdelen te maken in e-learning systemen op je laptop. Daarnaast leer je systemen te installeren en te bouwen in een netwerk. Je krijgt uitleg, instructie en coaching van de docenten en kan zelfstandig werken. Gedurende je opleiding werk je aan opdrachten, waarbij je laat zien dat je systemen kan inrichten, aanpassen en onderhouden.

  Tijdens de opleiding krijg je onder andere de vakken:

  - Hardware
  - Netwerken
  - Embeded software
  - Virtualisatie
  - Documenteren
  - Versiebeheer
  - Cloud computing

  Je maakt ook kennis met het ontwikkelen en bouwen van netwerken met PC’s en softwareomgevingen in de cloud, verhelpen en voorkomen van verstoringen in het systeem, het organiseren van een organiseren van een servicedesk.

  Algemene vakken
  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan en burgerschap. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet. Rekenen telt nog niet mee voor je diploma. 

  Keuzedelen

  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. Per opleiding, en soms ook per school, verschilt het aanbod in keuzevakken.
 • Leerweg
  Tijdens de opleiding ICT-beheerder gaan leren en praktijk samen op. Het eerste jaar ben je vooral op school. In zowel het tweede als het derde jaar loop je 20 weken stage. Bijvoorbeeld op een groot kantoor, bedrijf of instelling. Een internationale stage behoort ook tot de mogelijkheden. Stages zijn erg belangrijk voor deze opleiding. Je leert in de praktijk hoe het werk van een ICT beheerder is én het is jouw voorbereiding op je examen. Je zult onder meer ervaren hoe je een project leidt en een projectplan bedenkt en schrijft.
 • Vooropleiding
  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
  - vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  - overgangsbewijs van klas 3 naar klas 4 havo of vwo
  - mbo-diploma niveau 3
 • Na je opleiding

  Verder leren

  Met dit mbo-diploma heb je toegang tot het hbo. Mogelijke studies zijn Systeembeheer, Informatica, Technische Informatica, Bedrijfskundige Informatica.

  Aan het werk

  Als gediplomeerd ICT Beheerder werk je bij een ICT-afdeling van grote organisaties of je start een eigen ICT-bedrijf. In tegenstelling tot veel andere vakgebieden heb je na deze opleiding snel kans op een baan.

 • Schoolkosten

  Voor je opleiding betaal je:

  • les- of cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal (gemiddeld 200 euro per jaar)
  • kosten voor extra activiteiten

  Voor je opleiding betaal je verder:


  • kosten voor de aanschaf van een laptop. De opleiding kan je meer informatie verstrekken

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO

  Meer info
  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.

 • Studie in cijfers

  Studie in cijfers

  Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo

  Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.

Misschien ook interessant voor jou?