Alfa-College inverted

Internationale stage

grenzeloos leren in de praktijk

Stage lopen in het buitenland. Voor velen blijft het bij dromen en voor jou? Met een beetje lef en wat doorzettingsvermogen ligt Europa of zelfs de hele wereld voor je open!
Wat dacht je bijvoorbeeld van Finland, Groot-Brittannië, Malta, Suriname, de VS of Afrika? Het Alfa-college heeft een groot netwerk van internationale scholen en erkende stagebedrijven en -instellingen.

Daarom stage lopen in het buitenland

- Internationale werkervaring staat goed op je cv
- Je maakt kennis met een andere (werk)cultuur
- Je vergroot je zelfstandigheid, zelfkennis en zelfvertrouwen
- Je leert een andere taal of je verbetert je taalvaardigheid

Ontdek waar je stage kunt lopen tijdens je mbo-opleiding:

Deze ervaring vergeet ik nooit meer

Deze ervaring vergeet ik nooit niet meer

Sluiten

Gijs Brugmans is derdejaars student Human Technology (productonderzoeker) op het Alfa-college in Groningen, locatie Admiraal de Ruyterlaan. 

Betere verlichting, beter onderwijs?

Voor zijn afstudeerstage is hij sinds eind januari op de Molukken in Indonesië. Daar doet hij onderzoek naar het gebruik van een nieuw, kostenbesparend verlichtingssysteem. Aan het eind van zijn stage hoopt hij te weten hoeveel geld er bespaard is en of de mogelijkheden voor beter onderwijs hierdoor zijn toegenomen. 

Volg het blog van Gijs

Tijdens zijn stage hield Gijs een blog bij over zijn werkzaamheden, belevenissen en soms verrassende ontmoetingen, zoals een bezoek aan een islamitische school, Jakarta, een boottocht naar Loki, zijn visavontuur en interviews met bewoners van Ambon.

vier weken Londen

Michelle Manning in Londen

Sluiten

"Mijn naam is Michelle Manning, 18 jaar, en doe de opleiding Interieurdesign aan het Alfa-college in Groningen. In het najaar van 2016 heb ik 4 weken internationale stage gelopen in Londen. Samen met interieurdesigner Hélène Dabrowski werkte ik aan haar huidige projecten en bezochten we een week lang elke dag de Design Week. Tijdens mijn stage heb ik veel geleerd over de Engelse taal. Nu ben ik in staat om zonder aarzelen iemand in het Engels te benaderen. Het was een geweldige ervaring!"

 • Studenten in het buitenland vertellen

  - Arvin geeft kajak clinics in Frankrijk.
  - Student Joost Edzes Koerts vermaakt gasten op Mallorca.
  - Chris Dankelman geniet van het eiland Gran Canaria.
  - Student Sandor Exalto over zijn ervaring in Ierland.
  - Student Yolin Bodde maakte haar droom waar in Ghana.
  - Roy Bouwes vertelt over zijn stage in Berlijn.
  - Kaja van de opleiding Leidinggevende Travel & hospitality loopt stage aan de Costa Brava.
  - Studenten Sociaal-cultureel werk Groningen op stage in Berlijn.

 • 1. Voorbereiding  

  Je bedenkt eerst wat je verwacht van een buitenlandse stage. Wat wil je leren? Wat wil je zien en doen? Vind je een andere cultuur interessant? Ben je zelfstandig genoeg om je in het buitenland te redden? Praat erover met familie en vrienden. Bespreek je plan met je coach en met de contactpersoon internationalisering van je locatie. Vraag deze contactpersoon ook naar het handboek Internationalisering. 

 • 2. Stageplaats vinden

  Samen met je coach en de contactpersoon internationalisering zoek je een stageplaats. Buitenlandse mbo-leerbedrijven moeten erkend zijn door SBB. Je gebruikt de Europass CV als je solliciteert en schrijft een goede motivatie.

  In december 2017 was er een internationale stagemarkt op meerdere locaties. Er waren veel stageorganisaties aanwezig. Lees hier meer over wat ze bieden, want deze informatie komt ook nu nog goed van pas! 

 • 3. Afspraken maken

  Je maakt afspraken met je stagebedrijf, bijvoorbeeld over werktijden, huisvesting, begeleiding vanuit het bedrijf en een onkosten- of stagevergoeding. Je coach en je contactpersoon internationalisering helpen je hierbij. Met je coach bespreek je o.a. welke opdrachten je maakt, of je een Proeve van Bekwaamheid aflegt en hoe de verslaglegging en beoordeling verlopen.

 • 4. Praktische zaken regelen

  Je regelt de praktische zaken voor je stage en verblijf in het buitenland, zoals je praktijkovereenkomst, geldig identiteitsbewijs, werkvergunning en verzekeringen, eventuele medische verklaring en de reis erheen. Vraag ook hoe je om moet gaan met je studiefinanciering en ov-kaart!

 • 5. Begroting en subsidie

  Je zet de inkomsten en uitgaven voor je stage en verblijf in het buitenland op een rij. Houd rekening met kosten voor reis en verblijf, verzekering en extraatjes als uitgaan en woon-werkverkeer. Voor veel Europese landen kun je een subsidie krijgen. Zorg dat je deze procedure op tijd in werking zet, minimaal 3 maanden van tevoren.

  - Europees subsidieprogramma Erasmus+

 • 6. Na afloop

  Als je subsidie hebt aangevraagd, lever je na afloop van je stage in het buitenland de benodigde documenten in voor de afwikkeling van de subsidie.