Alfa-college
GRONINGEN, BOL, niveau 4, opleidingsduur 4 jaar

Game artist (Mediavormgever)

Voor de BOL-opleiding Game artist (Mediavormgever) is een numerus fixus (beperkt aantal plaatsen) ingesteld. We bieden 24 opleidingsplaatsen vanwege een beperkt aantal stageplaatsen voor deze opleiding. Als er voor een opleiding met een numerus fixus meer aanmeldingen zijn dan beschikbare plaatsen, wordt er een loting gehouden onder degenen die zich tijdig hebben aangemeld of komen de aanmelders op een wachtlijst.

Na de opleiding word je game artist, level designer, character developer, background/ environment artist, 3D modeler of animator. Misschien denk je bij games maken alleen aan het spelen op de Xbox, Nintendo of playstation, maar naast games voor entertainment worden games ook gebruikt voor trainingen, educatie, logistiek, bouwontwerpen en onderzoek. Als er een beroep voor de toekomst is, dan is het voor gamemakers. Er valt nog een wereld te ontdekken!

Onze onderzoeksapp wordt écht gebruikt!

Onze onderzoeks-app wordt écht gebruikt!

Sluiten

Op het vmbo lag tekenen mij heel goed. Daar wilde ik zeker iets mee doen in het mbo. Op de opleiding Game artist tekenen we af en toe nog met de hand, maar het meeste tekenen we op de computer. Onze opleiding zit op een kleine locatie, in een gebouw met meerdere creatieve bedrijven. We hebben met onze klas een eigen lokaal. Heel overzichtelijk. Het voordeel van een kleine locatie is dat we met de hogere en lagere klassen samenwerken. De ene keer leg ik de eerstejaars een gametoepassing uit, de volgende dag kijken wij mee met ouderejaars.

Mijn stage heb ik bij de Rijksuniversiteit Groningen gedaan. Samen met een projectgroep heb ik een onderzoeks-app ontwikkeld voor kinderen tussen de vier en twaalf jaar oud. Wat zo mooi is dat de app ook echt gebruikt wordt door onderzoekers en kinderen én dat we er met veel mensen aan hebben gewerkt. Na het mbo wil ik door naar de hbo-opleiding Gaming Technology in Breda.

Dea Halatanu
2e jaars Game artist

 • Iets voor jou?
  - Je bent creatief
  - Je weet wat er gebeurt in het vakgebied gaming
  - Je bent digitaal vaardig
  - Je drukt je gemakkelijk uit (mondeling en schriftelijk)
  - Je werkt goed samen met anderen

  Herken je jezelf hierin? Dan is de opleiding Game artist iets voor jou.
 • De opleiding

  De opleidingen Game artist en Gamedeveloper hebben een eigen plek in de loods achter bedrijvenverzamelgebouw ‘The Rock’ aan de Atoomweg 6B. Een kleine locatie waar veel aandacht is voor jouw ontwikkeling. De docenten stemmen alle lessen op elkaar af en je maakt opdrachten voor externe opdrachtgevers. In een gamebedrijf werken Game artists en Gamedevelopers met elkaar samen. Dat doe je bij deze opleiding ook. Zowel in teamverband met klasgenoten als met tweede of derdejaars.

  Competenties

  Je werkt aan de volgende eigenschappen en vaardigheden:
  - vakdeskundigheid toepassen
  - creëren en innoveren
  - samenwerken
  - plannen en organiseren

   

 • Vakken
  Tijdens de opleiding tot game artist leer je bijvoorbeeld:
  - een game of gameonderdelen maken
  - animaties, grafische, audiovisuele en functionele delen in een game ontwikkelen en integreren
  - VR-applicaties maken

  De volgende vakken kom je bijvoorbeeld tegen tijdens de opleiding:
  - verschillende professionele 3D programma’s
  - Unity
  - Adobe pakket
  - animatie
  - idee en ontwerp
  - tekenen

  Algemene vakken

  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan en burgerschap. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet.

  Keuzedelen

  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt.  Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. De keuzedelen voor deze opleiding zijn bijvoorbeeld:
  - Digitale vaardigheden gevorderd
  - Voorbereiding HBO
  - Ondernemend gedrag

  Beoordeling

  Je krijgt bij deze opleiding drie soorten toetsen: we beoordelen je individuele voortgang, je projectwerk en je stageperiodes.
 • Leerweg

  Je volgt deze opleiding in de beroepsopleidende leerweg (BOL). Dat houdt in leren en stage. De opleiding is heel praktijkgericht. Je werkt alleen en in groepen aan projecten. Zo leer je de vaardigheden die je nodig hebt als game artist. Je loopt in leerjaar 2 de laatste periode vijf dagen in de week stage en een half jaar in leerjaar 3 en 4. Daarnaast werk je aan opdrachten van verschillende bedrijven.

 • Vooropleiding en toelating
  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
  • vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
  • vmbo-gemengde leerweg
  • vmbo-theoretische leerweg of mavo
  • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4
  • mbo-basisberoepsopleiding (niveau 2)
  • mbo-vakopleiding (niveau 3)

  Aanvullende toelatingseisen

  Voor deze opleiding gelden aanvullende toelatingseisen. Na aanmelding krijg je een uitnodiging voor een testdag. Deze dag is bedoeld om te kijken of de opleiding goed bij je past en of je over voldoende creatief talent en motivatie beschikt om het diploma te halen. Je wordt gevraagd een motivatiebrief te schrijven, een goed portfolio mee te nemen en de thuisopdracht te maken. Op de testdag krijg je onder andere een gesprek waarin je je motivatie kunt toelichten. Alle informatie staat in de uitnodigingsbrief. 

 • Na je opleiding

  Verder leren

  Met het diploma Game artist, stroom je door naar een verwante hbo-opleiding, zoals:
  - HKU (Hogeschool van de Kunsten Utrecht)
  - NHTV in Breda
  - Communication and Multimedia Design (Hanzehogeschool Groningen of NHL Stenden Hogeschool Leeuwarden)

  Aan het werk

  Je start een eigen bedrijf of gaat aan het werk als bijvoorbeeld:

  - visualisatie artist
  - level designer
  - simulatieontwikkelaar
  - developer serious gaming
  - character developer
  - background/ environment artist
  - 3D modeler of animator

  Je werkt aan entertainment games, educatieve games of games ontwikkeld door een klein, onafhankelijk team (independent games). Bij kleinere games werk je als game artist meestal aan het hele ontwikkelproces. Bij grotere games ontwerp je onderdelen ervan.
 • Schoolkosten

  Voor je opleiding betaal je:

  • les- of cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra activiteiten.

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO.

  Meer info

  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.


 • Studie in cijfers

  Studie in cijfers

  Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo.  

  Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.

Misschien ook interessant voor jou?