Alfa-college
HOOGEVEEN, BBL, BOL, niveau 2, opleidingsduur 2 jaar

Autotechnicus

Als gediplomeerd autotechnicus heb je veel mogelijkheden op werkgebied. Je repareert en onderhoud auto’s in een garage, leasebedrijf of bijvoorbeeld bij de ANWB. Je bent klantgericht, werkt nauwkeurig en kunt goed communiceren.
 • Iets voor jou?
  - Je hebt interesse in auto’s
  - Je voert je werk tot in de puntjes uit
  - Je bent handig
  - Je bent een harde werker
  - Je kunt goed samenwerken

  Herken jij jezelf hierin, dan is de opleiding Autotechnicus iets voor jou!
 • De opleiding
  De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen.

  Belangrijke onderdelen zijn:
  - Personenautotechniek
  - Beroepsvorming motorvoertuigen en carrosseriebranche
  - Persoonlijke maatschappelijke vorming
 • Vakken

  Algemene vakken

  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands, loopbaan en burgerschap en rekenen. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet. Sommige opleidingen hebben ook Engels als verplicht vak. In dat geval telt Engels ook mee voor het diploma. Rekenen telt nog niet mee voor je diploma.

  Keuzedelen

  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. Per opleiding, en soms ook per school, verschilt het aanbod in keuzevakken.
 • Leerweg

  BOL

  Bij de BOL-opleiding (beroepsopleidende leerweg) ga je een aantal dagen naar school voor de theorie en loop je stage bij een erkend leerbedrijf.

  BBL

  Volg je de beroepsbegeleidende leerweg (BBL), dan doe je op je werk praktijkervaring op. Je zoekt zelf een baan bij een bedrijf dat erkend is door het Landelijk Orgaan voor het Beroepsonderwijs. Het landelijke orgaan voor de autobedrijven is de ‘Innovam’ en voor de schadebedrijven de VOC. 

  Stage lopen is belangrijk voor je persoonlijke ontwikkeling. Je werkt uit een praktijkopdrachtenboek en wordt goed begeleid. Zo leer je het vak en weet je welke kant je op wilt. Je loopt al vanaf het eerste jaar stage bij een bedrijf. Bij sommige opleidingen begint de stage al direct bij aanvang van het schooljaar. Hoe verder je komt in je opleiding, hoe meer stage je loopt.
 • Vooropleiding en toelating
  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
  - vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg
  - mbo-diploma, niveau 1 (entree-opleiding)

  We nodigen je uit voor een kennismakingsgesprek waarin we onder andere je motivatie en het beeld dat je hebt van het beroep en de opleiding bespreken. Zo zorgen we er samen voor dat je kiest voor de juiste opleiding.
 • Na je opleiding

  Verder leren

  Met het diploma Autotechnicus kun je doorstromen naar de opleiding Eerste autotechnicus op niveau 3.

  Aan het werk

  Als gediplomeerd Autotechnicus werk je bij een garage, een dealer of leasebedrijf of bij een importeur. Je kunt ook aan het werk bij de ANWB of RDW. Natuurlijk is het ook mogelijk om je eigen bedrijf te beginnen.
 • Schoolkosten

  Voor je opleiding betaal je:

  • les- of cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra activiteiten.

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO

  Meer info
  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.


 • Studie in cijfers

  Studie in cijfers

  Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo.  

  Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.

Misschien ook interessant voor jou?