Alfa-College inverted
 • Iets voor jou?
  - Je hebt interesse in auto’s
  - Je bent een harde werker
  - Je vindt het leuk om met klanten te werken

  Herken jij jezelf hierin, dan is de opleiding Eerste autotechnicus iets voor jou!
 • De opleiding
  De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen.

  Als eerste autotechnicus heb je direct contact met de klant. Je kunt goed communiceren en plannen. Belangrijke onderdelen zijn:
  - Persoonlijke maatschappelijke vorming
  - Personenautotechniek
  - Beroepsvorming motorvoertuigen en carrosseriebranche
 • Vakken

  Algemene vakken

  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands, loopbaan en burgerschap en rekenen. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet. Sommige opleidingen hebben ook Engels als verplicht vak. In dat geval telt Engels ook mee voor het diploma. Rekenen telt nog niet mee voor je diploma.

  Keuzedelen

  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. Per opleiding, en soms ook per school, verschilt het aanbod in keuzevakken.
 • Leerweg
  BOL
  Je wisselt school en stage af. Op school volg je theorie- en praktijkvakken. De stage is bij een erkend leerbedrijf.

  BBL
  Je combineert werken en leren. Je zoekt zelf een baan bij een erkend leerbedrijf en je gaat 1 of 2 dagen per week naar school. Het landelijke orgaan voor de autobedrijven is de ‘Innovam’ en voor de schadebedrijven de VOC. Tijdens je stage werk je uit een praktijkopdrachtenboek. Je wordt goed begeleid. Zo leer je het vak en weet je welke kant je op wilt.
 • Vooropleiding
  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
  - vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  - overgangsbewijs van klas 3 naar klas 4 havo of vwo

  Start je direct met de BBL-opleiding, dan is een mbo-diploma Autotechnicus (niveau 2) vereist.
 • Na je opleiding

  Verder leren

  Met je diploma Eerste autotechnicus kun je de specialistenopleiding volgen. Of volg cursussen voor praktijkinstructeur of kaderfunctionaris. Wil je een eigen bedrijf beginnen? Dan is de opleiding Bedrijfsmanager iets voor jou.

  Aan het werk

  Als gediplomeerd Eerste autotechnicus werk je in een garage, bij een merkdealer of een leasebedrijf, bij een importeur en zelfs bij de ANWB of RDW.
 • Studiekosten
  Voor deze opleiding betaal je:
  - Cursusgeld
  - Kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  - Vrijwillige bijdrage voor extra faciliteiten (circa €25,-)

  Cursusgeld

  Cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en lcursusgeld zie de website van DUO

  Meer info

  De kosten voor lesmateriaal en de vrijwillige bijdrage zijn voor de totale opleiding. Tijdens je kennismakingsgesprek vertellen we je alles wat je nog wilt weten over Studers
 • Studie in cijfers

  Studie in cijfers

  Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo

  Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Zo vind je snel informatie die belangrijk kan zijn als je moet kiezen voor een opleiding. Je kunt zo ook gemakkelijk opleidingen met elkaar vergelijken. Studie in Cijfers wordt ook vaak de studiebijsluiter genoemd.

  Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.

Misschien ook interessant voor jou?