Alfa-college
HOOGEVEEN, BBL, niveau 3, opleidingsduur 2 jaar

Eerste Bedrijfsautotechnicus

Als eerste bedrijfsautotechnicus voer je zelfstandig reparaties en onderhoudsbeurten uit. Je houdt goed contact met de klant. Je bent verantwoordelijk en zorgt voor goede kwaliteit. Jij zorgt ervoor dat een vrachtwagen zo snel mogelijk weer de weg op kan.
 • Iets voor jou?
  - Je hebt interesse in (bedrijfs)auto’s
  - Je bent een harde werker
  - Je bent zelfstandig
  - Je vindt het leuk om met klanten te werken

  Herken jij jezelf hierin? Dan is de opleiding Eerste bedrijfsautotechnicus iets voor jou!
 • De opleiding
  De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen.
 • Vakken

  Algemene vakken

  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands, loopbaan en burgerschap en rekenen. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet. Sommige opleidingen hebben ook Engels als verplicht vak. In dat geval telt Engels ook mee voor het diploma. Rekenen telt nog niet mee voor je diploma.

  Keuzedelen

  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. Per opleiding, en soms ook per school, verschilt het aanbod in keuzevakken.
 • Leerweg

  BBL

  Je combineert werken en leren. Je zoekt zelf een baan bij een erkend leerbedrijf en je gaat 1 of 2 dagen per week naar school. Het landelijke orgaan voor de autobedrijven is de ‘Innovam’ en voor de schadebedrijven de VOC.
 • Vooropleiding en toelating
  Om de BBL-opleiding te volgen heb je het volgende diploma nodig:
  - diploma Bedrijfsautotechnicus (niveau 2).
 • Na je opleiding

  Verder leren

  Met je diploma Eerste bedrijfsautotechnicus kun je de specialistenopleiding volgen. Of volg cursussen voor praktijkinstructeur of kaderfunctionaris. Liever een eigen bedrijf beginnen? Volg dan de opleiding Bedrijfsmanager.

  Aan het werk

  Als gediplomeerd eerste autotechnicus werk je bijvoorbeeld bij universele bedrijfsautogarages of bij een merkdealer. Je houdt van het grote werk. Je bent accuraat en kunt goed prioriteiten stellen. Je hebt geen 9-tot-5-mentaliteit en gaat door tot de klus geklaard is, soms onder barre omstandigheden (in weer en wind langs de kant van de weg).
 • Schoolkosten

  Voor je opleiding betaal je:

  • les- of cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra activiteiten

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO

  Meer info

  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.


 • Studie in cijfers

  Studie in cijfers

  Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo.  

  Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.

Misschien ook interessant voor jou?