Alfa-College inverted

Start schooljaar

Volg je vanaf schooljaar 2017-2018 een opleiding bij het Alfa-college? Lees dan deze informatie goed door voor een vlotte en goede start van jouw schooljaar!
Je vindt algemene informatie die voor elke (aankomende) student van belang is en informatie over waar jij je opleiding volgt: Groningen of Assen, Hoogeveen en Hardenberg. 
​Houd deze pagina in de gaten. Er vinden heel regelmatig updates plaats. Dit kan betekenen dat nog niet alle informatie compleet is.

Start schooljaar in de praktijk
Pascalle over Start schooljaar Pascalle van de opleiding Marketing en Communicatie in  Groningen: “Het is fijn dat de opleiding zorgt voor een goede  start door o.a. een intakegesprek, kennismakingsdag met  school en je klas en een facebookgroep voor eerstejaars. In  het tweede jaar heeft onze  klas een kennismakings-  programma bedacht en uitgevoerd voor de nieuwe studenten.  Elke opleiding regelt zelf de start van het schooljaar, dus dat  kan verschillen. Ook is het goed te weten dat je met vragen bij  je coach terecht kunt.”

Nog vragen?

 • Wat moet je doen?

  Formulieren icoonJuiste papieren
  Zorg voor de juiste papieren. Om je na je aanmelding ook in te kunnen schrijven voor een opleiding, moet je vóór maandag 10 juli 2017 deze zaken opsturen of afgeven:
  - ondertekende onderwijsovereenkomst
  - BSN (burgerservicenummer).
  Geef deze informatie af bij of stuur deze informatie op naar de locatie waar je de lessen gaat volgen.

  Boeken icoonBoeken en licenties
  Regel je boeken en licenties op tijd. Je kunt je boeken en licenties kopen of bestellen waar je wilt.
  Bestellen bij Studers (was Studieboekencentrale), gaat via de website Studers. Maak een persoonlijk account aan als je dat nog niet hebt. Zie ook verderop bij Schoolkosten.
  Heb je besteld bij Studers, neem dan de bestelbevestiging mee naar de eerste schooldag. Meer informatie.

  Laptop icoonLaptop of MacBook
  Controleer of je een laptop of MacBook nodig hebt. Tijdens je opleiding en in het beroep wordt steeds meer met de computer gewerkt. Op school, tijdens je stage en ook thuis. Daarom heb je mogelijk een goede laptop nodig. Klik bovenaan deze pagina op de plaats van je opleiding en kijk bij jouw opleiding of je een laptop nodig hebt. Heb je een laptop of MacBook nodig, lees dan ook onderstaande informatie. 

  Kun je je eigen laptop gebruiken?
  Als je een laptop hebt die maximaal twee jaar oud is, dan kun je die in de meeste gevallen gebruiken voor je (nieuwe) opleiding. Je laptop voldoet dan waarschijnlijk niet aan alle minimumspecificaties, maar je kunt er wel voorlopig mee werken. Als je de opleiding Bouwkunde niveau 4 of een ICT-opleiding gaat volgen, gelden er speciale eisen.

  Nieuwe laptop nodig?
  Als je een nieuwe laptop moet aanschaffen, houd dan rekening met de minimumspecificaties voor laptop of MacBook. Deze specificaties zijn namelijk zo opgesteld, dat je vier jaar lang goed kunt leren en werken met je nieuwe laptop.

  InloggenInloggen bij Alfa-college
  In augustus krijgt elke nieuwe student een brief thuisgestuurd met persoonlijke accountgegevens om in te loggen bij het Alfa-college. Als student van het Alfa-college kun je straks via het portaal AlfaConnect gratis gebruik maken van je mailomgeving van school, Microsoft Office 365 en EduArte. In de brief die je krijgt, lees je waarom het belangrijk is en hoe je toegang krijgt. Hier kun je deze brief alvast lezen, maar dan zonder inloggegevens.
 • Studiekosten

  Euro icoon Lesgeld en cursusgeld
  Ben je op 1 augustus 2017 jonger dan 18 jaar, dan hoef je geen les- of cursusgeld te betalen voor dit schooljaar. Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent en een mbo-opleiding volgt, ben je volgens de wet verplicht elk jaar les- of cursusgeld te betalen. Voor een BOL-opleiding (leren en stage) betaal je lesgeld aan DUO. Voor een BBL-opleiding (werken en leren) betaal je cursusgeld aan het Alfa-college. Ga voor meer informatie naar Studiekosten en DUO. Kijk voor een overzicht van de studiekosten van jouw opleiding op Studers.nl.

  Schoolkosten
  Onder schoolkosten vallen deze zaken: boeken, licenties, laptop, kleding en gereedschap. Je bent natuurlijk vrij je studieboeken, licenties, etc. te kopen of bestellen waar je wilt en te kiezen voor tweedehands of nieuw. De boeken en licenties die je nodig hebt, staan alleen op de website van Studers (eerst: Studieboekencentrale). Houd de ISBN-nummers van de boekenlijst van jouw opleiding aan. Om te bestellen bij Studers ga je naar Studers.nl.
  Op deze pagina, de algemene informatie van Start schooljaar, en bij de informatie van jouw opleiding - klik hierboven op Groningen en Assen, Hardenberg of Hoogeveen - kun je zien wat je verder nodig hebt, zoals een laptop of MacBook, kleding, materialen of gereedschap, etc. Om het je gemakkelijk te maken, kun je je boeken en licenties in één keer bestellen bij Studers. Nieuwe boeken bestellen bij Studers kan voordeliger zijn omdat we prijsafspraken hebben gemaakt.

   Hulp bij betalen schoolkosten
  Het Alfa-college biedt de mogelijkheid voor tegemoetkoming schoolkosten en een betalingsregeling voor de schoolkosten. Hoe werkt dit? Ben je op 1 augustus 2017 jonger dan 18 jaar, ga je een opleiding volgen en hebben je ouders een minimuminkomen, dan kun je in aanmerking komen voor tegemoetkoming van de schoolkosten. Als je situatie anders is, kun je een betalingsregeling afspreken om de schoolkosten in termijnen te betalen. Wil je meer weten over de ‘Regeling tegemoetkoming schoolkosten’ of de betalingsregeling, neem dan contact op met het Loopbaancentrum op je locatie of Opleiding en Advies.

  Geld icoon Schoolbijdrage
  De schoolbijdrage is een vrijwillige bijdrage aan de diensten en activiteiten naast het onderwijs. We willen je graag goed onderwijs bieden in een fijne omgeving, met vieringen en diploma-uitreikingen. Omdat we deze kosten als school niet vergoed krijgen van de overheid, vragen we elke student een vrijwillige bijdrage van € 25,-. Via Studers kun je per opleiding en leerjaar zien waarvoor we deze bijdrage gebruiken; vink Schoolbijdrage aan op Studers om deze te betalen.

  Factuur icoon E-mailfactuur via Payt
  Het Alfa-college verstuurt digitale facturen per e-mail via Payt. De digitale facturen ontvang je via jouw persoonlijke e-mailadres van het Alfa-college, dat je per post ontvangt in de brief ‘Jouw persoonlijke toegangsgegevens voor Alfa-college’. Via factuurinzien.nl kun je vragen stellen over de factuur, direct betalen via Ideal of een betalingsregeling afspreken.

  Meer informatie
  Zie voor nog meer informatie Studiekosten. Hier lees je o.a. over studiefinanciering, toeslagen, studiefondsen, tegemoetkoming en betalingsregeling schoolkosten, ov-studentenkaart.

 • Internet op school
  Wifi icoon Internet op school
  Je kunt met 1 tot maximaal 4 privé-apparaten (laptop, tablet, telefoon, etc.) gebruik maken van wifi-internet van het Alfa-college. Elk apparaat moet je apart registreren. Nadat je verbinding hebt gemaakt met wifi, open je de browser en zie je automatisch een registratiepagina. Daar log je in met je inloggegevens van het Alfa-college en daarna kun je gebruik maken van internet. Je inloggegevens ontvang je per post via de brief ‘Jouw persoonlijke toegangsgegevens voor Alfa-college’.
  Let op: per 1 augustus verwijdert het Alfa-college alle geregistreerde apparaten uit de database. Dit betekent dat je na de zomervakantie elk privé-apparaat (opnieuw en maximaal 4) moet registreren om gebruik te kunnen maken van wifi op school.

  Heb je hulp nodig bij een apparaat registreren? Ga dan naar het ICT-servicepunt op school.

  Lees hier meer over inloggen bij Eduarte en AlfaConnect, Office en e-mail installeren en printen.

 • OV Groningen en Drenthe

  Reis je straks met het openbaar vervoer naar school? Lees deze folder dan goed door.