Alfa-College inverted

Start schooljaar

Volg je vanaf schooljaar 2018-2019 een opleiding bij het Alfa-college? Lees dan deze informatie goed door voor een vlotte en goede start van jouw schooljaar!
Je vindt hier algemene informatie die voor elke (aankomende) student van belang is en informatie over waar jij je opleiding volgt: Groningen of Assen, Hoogeveen en Hardenberg. 
​De informatie is zo goed als compleet.

Pascalle vertelt over Start schooljaar


Pascalle over Start schooljaarPascalle ter Harkel van de opleiding Marketing en Communicatie in Groningen vertelt hoe Start schooljaar in de praktijk werkt: “Het is fijn dat de opleiding zorgt voor een goede start door bijvoorbeeld een kennismakingsgesprek, een kennismakingsdag met school en je klas en een facebookgroep voor eerstejaars. In het tweede jaar heeft onze klas een kennismakingsprogramma bedacht en uitgevoerd voor de nieuwe studenten. Elke opleiding regelt zelf de start van het schooljaar, dus dat kan anders zijn voor jouw opleiding. Ook is het goed te weten dat je met vragen bij  je coach terecht kunt. Lees hieronder wat je moet weten en doen voor een goede start van jouw schooljaar. Ik wens je veel succes met je opleiding en een goede schooltijd!"
 • Studiekosten en betaling

  Als je een opleiding gaat volgen, krijg je te maken met studiekosten. Hieronder vallen verschillende soorten kosten:

  Schoolkosten
  Onder Schoolkosten vallen bepaalde apparatuur en materialen om buiten schooltijd te gebruiken: computers en licenties, apparatuur en instrumenten, verbruiksmateriaal en gebruiksmateriaal. Het kan nodig zijn dat je ook buiten school(tijd) oefent en het daarom is aan te raden bepaalde apparatuur en materialen ook zelf aan te schaffen. Zie de pagina van je opleiding en Studiekosten en studiefinanciering.
  Je bent natuurlijk vrij deze zaken te kopen of bestellen waar je wilt en te kiezen voor tweedehands indien mogelijk of nieuw.

   Tegemoetkoming Schoolkosten en betalingsregeling Schoolkosten
  Het Alfa-college biedt de mogelijkheid voor tegemoetkoming van de schoolkosten (Regeling tegemoetkoming schoolkosten) en een betalingsregeling voor de schoolkosten. Lees meer bij Studiekosten en studiefinanciering.

  Euro icoon Lesgeld en cursusgeld
  Ben je op 1 augustus 2018 jonger dan 18 jaar, dan betaal je voor het schooljaar 2018-2019 geen lesgeld of cursusgeld. 
  Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder en volg je een mbo-opleiding, dan ben je volgens de wet verplicht elk jaar lesgeld of cursusgeld te betalen:
  - voor een BOL-opleiding (leren en stage) betaal je rechtstreeks lesgeld aan DUO. 
  - voor een BBL-opleiding (werken en leren) betaal je cursusgeld via het Alfa-college aan DUO. Lees meer: Studiekosten en DUO. Een overzicht van de studiekosten van jouw opleiding staat op Studers.nl.

  Geld icoon Schoolbijdrage
  De schoolbijdrage is een bijdrage voor de extra diensten en activiteiten naast het onderwijs, zoals excursies. De Schoolbijdrage kun je betalen via Studers.

  Vrijwillige bijdrage
  De Vrijwillige bijdrage is een bijdrage voor extra faciliteiten, zoals de diplomering. Deze bijdrage kun je ook via Studers betalen.

  Factuur icoon E-mailfactuur via Payt
  Het Alfa-college verstuurt digitale facturen per e-mail via Payt. De digitale facturen ontvang je via jouw persoonlijke e-mailadres van het Alfa-college, dat je per post ontvangt in de brief ‘Jouw persoonlijke accountgegevens voor Alfa-college’. Via factuurinzien.nl kun je vragen stellen over de factuur, direct betalen via Ideal of een betalingsregeling afspreken.

  Meer informatie
  Op de pagina Studiekosten lees je meer over o.a. lesgeld en cursusgeld, schoolkosten, studiefinanciering, toeslagen, studiefondsen, regeling tegemoetkoming schoolkosten, betalingsregeling schoolkosten en de ov-studentenkaart.

 • Studieboeken en licenties

  De boekenlijsten van het Alfa-college staan alleen op de website van Studers.nl. Houd de ISBN-nummers van de boekenlijst van jouw opleiding aan. Je beslist zelf waar je de studieboeken en licenties koopt of bestelt en of het tweedehands boeken zijn of nieuwe. Het Alfa-college heeft afspraken gemaakt met Studers. Als je daar nieuwe boeken aanschaft is dat voordeliger. Je kunt via Studers.nl heel gemakkelijk in een keer de aanschaf van je boeken, licenties, de schoolbijdrage en de vrijwillige bijdrage regelen. Om te bestellen bij Studers, heb je een account nodig. Dat kun je eenvoudig en snel zelf aanmaken (met een (privé) e-mailadres en wachtwoord. Let op: houd tijdens het bestellen bij Studers je studentnummer bij de hand. Dit nummer vind je bovenaan de Onderwijsovereenkomst: ‘id deelnemer’.

  Klik hierboven op Groningen en Assen, Hardenberg of Hoogeveen en kijk wat je naast de studieboeken en licenties nog meer nodig hebt. Denk hierbij aan kleding en mogelijk ook apparatuur en materialen om te gebruiken buiten school(tijd).

 • Wat moet je doen?

  Formulieren icoonInleveren onderwijsovereenkomst en formulieren
  Zorg dat je de Onderwijsovereenkomst (OWO) hebt ingevuld en dat deze op tijd is ingeleverd bij of opgestuurd naar het servicepunt van de locatie waar je de lessen gaat volgen. Opsturen kan naar een antwoordnummer, dus zonder postzegel. In de brief van je opleiding vind je het antwoordnummer. Studenten die geen Onderwijsovereenkomst hebben ingeleverd, mogen niet toegelaten worden tot de lessen!

  Formulieren inleveren
  - Heb je een vmbo-diploma behaald? Dan hoef je niets in te leveren.
  - Kom je van havo? Lever een kopie van je overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 in. 
  - Kom je van het mbo en stroom je in leerjaar 2 of 3 in? Lever een kopie in van je laatste cijferlijst.

  Boeken icoonBoeken en licenties bestellen en kopen 
  Bestel op tijd, dan weet je zeker dat je de spullen op tijd in huis hebt. Meer informatie bij Studieboeken en licenties hierboven.
  Let op: activeer licenties altijd pas na overleg met je docent! Doe je dit te vroeg, dan is de licentie misschien verlopen op het moment dat je deze nodig hebt.
  Bestel je de boeken bij Studers? Neem je bestelbevestiging mee naar school.

  Laptop icoonLaptop of MacBook
  Controleer of je een laptop of MacBook nodig hebt. Klik hierboven op de plaats van je opleiding en kijk bij jouw opleiding of je deze nodig hebt en wat de minimumeisen zijn. Is het nodig dat je een nieuwe laptop of MacBook aanschaft, houd dan rekening met de minimumeisen.

 • Inloggen Alfa-college en internet op school

  InloggenInloggen bij Alfa-college
  In augustus krijgt elke nieuwe student een brief met persoonlijke accountgegevens Inlogbrief nieuwe studenten 2018 2019 thuisgestuurd. Met deze gegevens kun je inloggen bij het Alfa-college. Studenten kunnen via het portaal AlfaConnect gratis gebruik maken van de mailomgeving van school, Office 365 en EduArte. In de brief lees je waarom dit belangrijk is en hoe je toegang krijgt.

  Wifi icoon Internet op school
  Je kunt met 1 tot maximaal 4 privé-apparaten (laptop, tablet, telefoon, etc.) gebruik maken van wifi-internet van het Alfa-college. Elk apparaat moet je apart registreren. Nadat je verbinding hebt gemaakt met wifi, open je de browser en zie je automatisch een registratiepagina. Daar log je in met je inloggegevens van het Alfa-college en daarna kun je gebruik maken van internet. Je inloggegevens ontvang je per post via de brief ‘Jouw persoonlijke toegangsgegevens voor Alfa-college’.
  Let op: per 1 augustus verwijdert het Alfa-college jaarlijks alle geregistreerde apparaten uit het systeem. Dit betekent dat je na de zomervakantie elk privé-apparaat (opnieuw en maximaal 4) moet registreren om wifi op school te kunnen gebruiken.

  Meer informatie over inloggen bij Eduarte en AlfaConnect, Office 365, wifi, printen en e-mail installeren

  Heb je hulp nodig bij een apparaat registreren? Ga naar het ICT-servicepunt op school.
 • Vervoer en bereikbaarheid

  Onze locaties zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Bekijk de bereikbaarheid van onze locaties.

  Voor het eerst met de bus of trein in Groningen of Drenthe.

  Er wordt hard gewerkt aan de verbetering van de ringweg Groningen. Lees alles over Groningen bereikbaar.