Alfa-college

Start schooljaar

Volg je vanaf of tijdens schooljaar 2020-2021 een opleiding bij het Alfa-college? Lees dan deze informatie goed door voor een vlotte en goede start van jouw schooljaar!
Je vindt hier algemene informatie die voor elke (aankomende) student van belang is en informatie over waar jij je opleiding volgt: Groningen, Assen, Hoogeveen of Hardenberg. Kijk ook vooral onder de plaatsnamen: bij Inloggen, tegemoetkoming schoolkosten/MBO Studentenfonds en Veelgestelde vragen (FAQ).


Start schooljaar - wat moet je weten en regelen

 • Schoolkosten en betaling

  We proberen de kosten voor je opleiding zo laag mogelijk te houden. Wij zorgen als school ervoor dat onze praktijklokalen beschikken over alle gereedschappen en materialen die je nodig hebt om de praktijklessen te volgen. Dit is de basisuitrusting die de school moet verzorgen. Als je een mbo-opleiding gaat volgen, krijgen jij en je ouders of verzorgers ook te maken met verschillende soorten kosten voor je opleiding:

  Euro icoon Lesgeld, cursusgeld en studiefinanciering

  • Ben je op 1 augustus 2020 jonger dan 18 jaar, dan betaal je geen lesgeld of cursusgeld.
  • Ben je op 1 augustus 2020 18 jaar of ouder en volg je een mbo-opleiding, dan ben je volgens de wet verplicht elk jaar lesgeld of cursusgeld te betalen:
   - voor een BOL-opleiding (leren en stage) betaal je rechtstreeks lesgeld aan DUO. 
   - voor een BBL-opleiding (werken en leren) betaal je cursusgeld via het Alfa-college aan DUO. Lees meer: Schoolkosten en DUO. Een overzicht van de studiekosten van jouw opleiding staat op Studers.nl.

  Schoolkosten voor leermiddelen
  Naast het lesgeld of cursusgeld, zijn er kosten voor leermiddelen, instrumenten en gereedschappen, die je zelf moet kopen. Over deze onderwijsbenodigdheden moet je kunnen beschikken om de opleiding te kunnen volgen. Denk hierbij aan boeken, readers, licenties voor digitale boeken en computerprogramma’s, een rekenmachine, laptop of werkkleding en werkschoenen voor een sport-, beveiligers- of horeca-opleiding. Kijk voor meer informatie bij jouw locatie en opleiding in een van de locatieblokken hierboven, Schoolkosten en Studers. Je bent natuurlijk vrij deze zaken te kopen of bestellen waar je wilt en te kiezen voor tweedehands indien mogelijk of nieuw. Sommige materialen kun je via het Alfa-college aanschaffen. Hierover krijg je informatie via je opleiding.

   Tegemoetkoming en betalingsregeling voor Schoolkosten, studiefonds
  Het Alfa-college biedt de mogelijkheid voor een tegemoetkoming van de schoolkosten (Regeling tegemoetkoming schoolkosten) en een betalingsregeling voor de schoolkosten. Verder zijn er algemene studiefondsen; deze staan los van de school. Lees meer: Schoolkosten.

  Geld icoonSchoolbijdrage
  De schoolbijdrage is een bijdrage voor de extra diensten en activiteiten naast het onderwijs, zoals excursies. De Schoolbijdrage kun je, na overleg met je opleiding, betalen via Studers.

  Factuur icoon E-mailfactuur via Payt
  Het Alfa-college verstuurt digitale facturen per e-mail via Payt. De digitale facturen ontvang je via jouw persoonlijke e-mailadres van het Alfa-college, dat je per post ontvangt in de brief ‘Jouw persoonlijke accountgegevens voor Alfa-college’. Via factuurinzien.nl kun je vragen stellen over de factuur, direct betalen via Ideal of een betalingsregeling afspreken.

  Meer informatie
  Op de pagina Schoolkosten lees je meer over o.a. lesgeld en cursusgeld, schoolkosten, studiefinanciering, toeslagen, studiefondsen, regeling tegemoetkoming schoolkosten, betalingsregeling schoolkosten en de ov-studentenkaart.

 • Studieboeken en licenties

  De boekenlijsten van het Alfa-college staan alleen op de website van StudersHoud de ISBN-nummers van de boekenlijst van jouw opleiding aan. Je beslist zelf waar je de studieboeken en licenties koopt of bestelt en of het tweedehands boeken zijn of nieuwe. Het Alfa-college heeft afspraken gemaakt met Studers. Als je daar nieuwe boeken aanschaft is dat voordeliger. Je kunt daar heel gemakkelijk in een keer de aanschaf van je boeken, licenties en de betaling van de schoolkosten regelen. Bestellen bij Studers kan eenvoudig en snel met je schoolaccount of (privé) e-mailadres. 

 • Wat moet je doen?

  Formulieren icoonInleveren onderwijsovereenkomst, *praktijkovereenkomst en formulieren
  Zorg dat je de Onderwijsovereenkomst hebt ingevuld en dat deze op tijd is ingeleverd bij of opgestuurd naar het servicepunt van de locatie waar je de lessen gaat volgen. Opsturen kan naar een antwoordnummer, dus zonder postzegel. In de brief van je opleiding vind je het antwoordnummer. Studenten die geen Onderwijsovereenkomst hebben ingeleverd, mogen niet toegelaten worden tot de lessen!

  * De praktijkovereenkomst kan pas worden ingeleverd wanneer deze door de Deelnemersadministratie is aangemaakt. Inschrijving is daarvoor noodzakelijk. Wel kun je bij de aanmelding aangeven dat je een werkplek hebt en de daarvoor benodigde gegevens kun je daar invullen.

  Formulieren inleveren

  • Heb je een vmbo-diploma behaald? Dan hoef je niets in te leveren.
  • Kom je van de havo? Lever een kopie van je overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 in. 
  • Kom je van het mbo en stroom je in leerjaar 2 of 3 in? Lever een kopie in van je laatste cijferlijst.
  • * Verblijfsvergunning of W-document
   - Indien van toepassing kopie van de verblijfsvergunning of W-document* (Tijdens het kennismakingsgesprek moet je je kunnen legitimeren met een geldig identiteitsbewijs). Identificatie geldt voor alle studenten.

   * Verblijfsvergunning of W-document hoeft niet meer ingeleverd te worden, maar wel laten zien bij het Servicepunt zodat dit geregistreerd kan worden.

  Boeken icoonBoeken en licenties bestellen en kopen 
  Houd rekening met het volgende als je boeken en licenties bestelt:

  • Bestel op tijd, dan weet je zeker dat je de spullen op tijd in huis hebt. Zie ook Studieboeken en licenties hierboven.
  • Let op: activeer licenties altijd pas na overleg met je docent!  Activeer je de licentie te vroeg, dan is deze misschien verlopen als je hem nodig hebt.
  • Bestel je de boeken bij Studers? Neem je bestelbevestiging mee naar school.

  Laptop icoonLaptop
  Controleer of je een laptop nodig hebt. Klik hierboven op de plaats van je opleiding en kijk bij jouw opleiding of je deze nodig hebt en wat de minimumeisen zijn. Is het nodig dat je een nieuwe laptop aanschaft, houd dan rekening met de minimumeisen.
   
  Minimale eisen laptop
  • besturingssysteem: Windows
  • processor: minimaal Intel core I3 (of vergelijkbare AMD processor)
  • werkgeheugen: 4GB 
  • harde schijf: minimaal 40GB

  Let op: Bij sommige opleidingen worden zwaardere eisen gesteld aan de laptop, maar in dat geval word je daarover door de opleiding geïnformeerd.

 • Inloggen Alfa-college en internet op school

  InloggenInloggen bij Alfa-college
  In augustus krijgt elke nieuwe student een brief met persoonlijke accountgegevens thuisgestuurd per post: inlogbrief nieuwe studenten 2020-2021. Met deze gegevens kun je inloggen bij het Alfa-college. Studenten kunnen via het portaal AlfaConnect gratis gebruik maken van de mailomgeving van school, Microsoft 365 en EduArte. In de brief lees je waarom dit belangrijk is en hoe je toegang krijgt.

  Bekijk ook hierboven het filmpje over inloggen bij het Alfa-college.

  Meer informatie over
   inloggen bij Eduarte en AlfaConnect, Microsoft 365 installeren, wifi, printen en e-mail installeren.

  Wifi icoon Internet op school
  Je kunt met 1 tot maximaal 3 privé-apparaten (laptop, tablet, telefoon, etc.) gebruik maken van wifi-internet van het Alfa-college. Elk apparaat moet je apart registreren. Nadat je verbinding hebt gemaakt met wifi, open je de browser en zie je automatisch een registratiepagina. Daar log je in met je inloggegevens van het Alfa-college en daarna kun je gebruik maken van internet. Je inloggegevens ontvang je per post via de brief ‘Jouw persoonlijke toegangsgegevens voor Alfa-college’.
  Let op: per 1 augustus verwijdert het Alfa-college jaarlijks alle geregistreerde apparaten uit het systeem. Dit betekent dat je na de zomervakantie elk privé-apparaat (opnieuw en maximaal 3) moet registreren om wifi op school te kunnen gebruiken.

  Heb je hulp nodig bij een apparaat registreren? Ga naar het ICT-servicepunt op school.
 • Vervoer en bereikbaarheid

  Bereikbaarheid locaties
  Onze locaties zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Bekijk de bereikbaarheid van onze locaties.

  Meer info over de vervoersbedrijven
  - Qbuzz 
  Arriva
  NS

  Ringweg Groningen
  Er wordt hard gewerkt aan de verbetering van de ringweg Groningen. Lees alles over Groningen bereikbaar.

Veelgestelde vragen