Alfa-College inverted

Studiekosten en studiefinanciering

Wat kost je opleiding?

Voor je opleiding betaal je altijd de kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal. Ben je 18 jaar of ouder, dan betaal je ook les- of cursusgeld. Deze kosten horen bij de opleiding die je hebt gekozen.

Daarnaast heb je voor sommige opleidingen ook nog materialen, gereedschappen of speciale kleding nodig. Kijk op de pagina van je opleiding wat je nodig hebt en wat de kosten zijn. Ook vragen we elke student een vrijwillige bijdrage van circa € 25,- voor extra faciliteiten.

 • Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Dit is verplicht volgens de wet. De overheid bepaalt het bedrag voor het jaarlijkse lesgeld en cursusgeld. De kosten van je opleiding zijn gedeeltelijk afhankelijk van de leerweg (bol of bbl) die je kiest.

  BOL-opleiding: lesgeld

  Ben je op 1 augustus 2017 18 jaar of ouder en volg je een bol-opleiding, dan moet je lesgeld betalen. Het lesgeld voor schooljaar 2017-2018 is vastgesteld op € 1.137. Je betaalt het lesgeld aan DUO.

  BBL-opleiding of deeltijd-BOL-opleiding: cursusgeld

  Ben je per 1 augustus 2017 18 jaar of ouder en volg je een bbl-opleiding, dan moet je cursusgeld betalen. Het cursusgeld voor een opleiding in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) voor schooljaar 2017-2018 voor de assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 of 2), is vastgesteld op € 236. Voor een vak- of middenkaderopleiding (niveau 3 of 4) is het cursusgeld vastgesteld op € 573.

  Je betaalt het cursusgeld aan het Alfa-college. Als een derde (geen ouder of voogd) het cursusgeld voor een student betaalt, dan moet de student hiervoor een Cursusgeldverklaring inleveren. 

   

  Factuur van het Alfa-college per e-mail via Payt

  Het Alfa-college verstuurt digitale facturen per e-mail via Payt. De factuur voor het cursusgeld ontvang je voorafgaand aan of aan het begin van het schooljaar. Facturen voor een introductie, excursie, licentie of reader die is geleverd door het Alfa-college, wordt gefactureerd zodra dit van toepassing is, dus in de loop van het schooljaar.
  De digitale facturen ontvang je via jouw persoonlijke e-mailadres van het Alfa-college, dat je per post ontvangt in de brief ‘Jouw persoonlijke toegangsgegevens voor Alfa-college’. Via Factuurinzien kun je vragen stellen over de factuur, direct betalen via Ideal of een betalingsregeling afspreken.
 • Boeken, licenties, schoolbijdrage

  Boeken en licenties

  Je bent natuurlijk vrij je boeken en licenties te kopen of bestellen waar je wilt en te kiezen of je boeken tweedehands of nieuw koopt. Het Alfa-college heeft prijsafspraken gemaakt met Studers en daarom kan het voordeliger zijn nieuwe boeken te bestellen via Studers. 

  Boekenlijst

  De boekenlijst vind je alleen op Studers en kun je bekijken als je bent ingelogd op Studers.nl. Log in met je account of maak een account aan als je voor het eerst een opleiding volgt bij ons. Let op: je hebt je studentnummer nodig. Dit vind je rechtsboven op de onderwijsovereenkomst of op je studentenpas bij 'id deelnemer'. Kies daarna Alfa-college > jouw locatie > jouw opleiding > jouw leerjaar. 
  Op de boekenlijst staat het lesmateriaal dat je nodig hebt voor een studiejaar, zoals boeken en licenties. Let op: zorg ervoor dat je de ISBN-nummers van de boekenlijst van jouw opleiding aanhoudt.
  Om het je gemakkelijk te maken, hebben we afspraken gemaakt met Studers, zodat je daar boeken en licenties in een keer kunt bestellen en ook de vrijwillige schoolbijdrage kunt regelen.

  Schoolbijdrage

  Het Alfa-college wil graag goed onderwijs verzorgen in een omgeving die voor studenten plezierig is. Naast onderwijs willen we daarom iets extra's bieden. Dat kunnen we echter niet alleen omdat we hiervoor geen vergoeding ontvangen van het ministerie van OCW. Daarom vraagt de school aan elke student een vrijwillige bijdrage, de schoolbijdrage. De schoolbijdrage is een vrijwillige bijdrage aan de extra diensten/activiteiten naast het onderwijs, bijvoorbeeld introductie, viering, diploma-uitreiking, jaarafsluiting en verzekeringen. De schoolbijdrage is circa € 25 per jaar en bestaat uit diverse kosten.

  Hoe betaal je de schoolbijdrage?

  Over de betaling van de vrijwillige schoolbijdrage hebben we afspraken gemaakt met Studers. Daarom kun je deze betalen aan het Alfa-college via Studers. Het werkt hetzelfde als bij Boekenlijst (zie hierboven). Bij je opleiding vink je de vrijwillige bijdrage aan. Ga voor een overzicht van de schoolbijdrage van jouw opleiding naar Studers.nlKies eventueel meer producten om te bestellen, zoals boeken en licenties. Vink dan aan hoe je wilt betalen: per factuur of automatische incasso. Je ontvangt daarna een bevestiging per e-mail met meer informatie en Studers informeert het Alfa-college als je de schoolbijdrage hebt betaald. 
  Let op: het kan zijn dat je van het Alfa-college in de loop van het schooljaar een factuur ontvangt. Een introductie, excursie, licentie of reader die is geleverd door het Alfa-college, wordt gefactureerd zodra dit van toepassing is. Kijk hierboven bij 'Les- of cursusgeld' en dan 'Factuur van het Alfa-college per e-mail via Payt'.

  Vragen stel je aan Studers

  Heb je vragen naar aanleiding van boeken, licenties of de schoolbijdrage bestellen of betalen, dan kun je contact opnemen met de klantenservice van Studers. Dit kan per e-mail via Klantenservice Studers of per telefoon: 0591-668133.

 • Kun je de schoolkosten niet betalen?

  Betalingsregeling

  Het Alfa-college kan een betalingsregeling met je afspreken zodat je de schoolkosten niet in een keer hoeft te betalen.

  Tegemoetkoming

  Ben je bol-student en ben je op 1 augustus nog geen 18 jaar, dan kun je in aanmerking komen voor tegemoetkoming van de schoolkosten. In uitzonderingsgevallen is de tegemoetkoming ook aan te vragen door bbl-studenten; vraag naar de mogelijkheden. Voor bol-studenten: vraag naar de mogelijkheden tijdens het kennismakingsgesprek, neem contact op met het Loopbaancentrum op één van de locaties of neem contact op met een medewerker van Opleiding en Advies. We helpen je graag verder.

 • Financiering

  Toeslagen tot 18 jaar

  Ga naar Toeslagen.nl van de Belastingdienst voor meer informatie over Kindgebonden budget. De regeling Tegemoetkoming Studiekosten is vervallen (sinds het schooljaar 2015-2016). In plaats daarvan is het Kindgebonden budget hoger geworden.

  Studiefinanciering vanaf 18 jaar

  Ben je 18 jaar of ouder en volg je een bol-opleiding? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor studiefinanciering, Voor studenten van 18 jaar en ouder is er de regeling Studiefinanciering (WSF 18+). Deze bestaat uit een basisbeurs, een eventuele aanvullende financiering en een ov-kaart (studentenreisproduct). Aanvraagformulieren voor de regeling Tegemoetkoming Studiefinanciering en WSF 18+ zijn verkrijgbaar bij DUO.

  Studiefondsen 

  Als het (gezins-)inkomen ontoereikend is, kun je een beroep doen op de gemeente, provincie of particuliere fondsen. In Groningen is er het Provinciaal Groninger Studiefonds dat bijdragen in schoolkosten verstrekt.
  Op 
  Studiefondsgroningen.nl staat meer informatie, zoals de voorwaarden. Meer informatie over particuliere fondsen.
 • OV-studentenkaart

  Vanaf 1 januari 2017 kunnen mbo-studenten die een voltijds bol-opleiding volgen, gratis reizen met het openbaar vervoer. Dat geldt nu ook voor studenten jonger dan 18 jaar.

  Brochure OV-kaart voor studenten van DUO

  Vanaf nu: Alfa-college voor iedereen bereikbaar

 • Teruggave lesgeld of cursusgeld (18+)
  Als je besluit met je opleiding te stoppen voordat je deze hebt afgerond, dan kun je soms een (deel van het) lesgeld of cursusgeld terugkrijgen. Wil je een andere mbo-opleiding volgen bij het Alfa-college, meld je dan opnieuw aan via de rode knop 'Meld je aan' rechtsboven.
   

  Teruggave lesgeld (BOL)

  Lesgeld terugvragen gaat via DUO. Als je een andere opleiding gaat volgen, moet je het volgende regelen via DUO om problemen te voorkomen: zet je studiefinanciering en ov-kaart (studentenreisproduct) stop en/of vraag een overbruggingslening aan. Lees meer op DUO.

  Welk deel van het cursusgeld of lesgeld krijg je terug?

  Je hebt je laatste onderwijsactiviteit (bijvoorbeeld een theorie- of praktijktoets) voor een diploma behaald op bijvoorbeeld 1 juni. Deze datum is niet de officiële einddatum van de opleiding. Er moeten namelijk nog veel zaken worden geregeld voordat je diploma officieel is vastgesteld, bijvoorbeeld de officiële aanvraag van een diploma en het vaststellen van het diploma door de examencommissie. Het onderwijsteam en de examencommissie bepalen vooraf per schooljaar vaststellingsdata waarop het diploma kan worden vastgesteld. De zogenaamde vaststellingsdatum is tevens de officiële uitschrijfdatum. In de praktijk zit er daarom vaak redelijk veel tijd tussen de laatste onderwijsactiviteit en de uitschrijfdatum. De diplomadatum kan anders zijn dan de uitschrijfdatum.

  Als je voor teruggave (restitutie) van cursusgeld in aanmerking denkt te komen, kun je het Cursusgeldformulier 2017-2018 invullen en opsturen. Het Alfa-college stelt het restitutiebedrag vast aan de hand van de wettelijke bepalingen volgens de Les- en cursusgeldwet 2000Klik hier om te zien welk deel van het cursusgeld van 2017-2018 je terug kunt krijgen als je voor teruggave in aanmerking komtLet op: tot uiterlijk 31 juli van het betreffende schooljaar kun je het Cursusgeld restitutieformulier inleveren.

  Cursusgeld

  Het volledige bedrag van het cursusgeld dien je aan het Alfa-college te betalen aan het begin van het schooljaar. Welk bedrag je terug kunt krijgen, hangt af van de datum waarop je officieel bent uitgeschreven; dit heet de vaststellingsdatum.

  Wanneer betaal je minder cursusgeld?

  Bij beëindiging van de studie voor het einde van het schooljaar, heeft de student wettelijk gezien uitsluitend recht op vermindering van het cursusgeld in de volgende gevallen:
  - het verlaten van de opleiding voor 1 oktober, respectievelijk de eerste lesdag; 
  - inschrijving bij een bol-, bbl-, vavo- of vo-opleiding bij een andere onderwijsinstelling; alleen als die inschrijving plaatsvindt in het lopende schooljaar. Voeg in dat geval kopie 'bewijs van Inschrijving' toe; 
  - als je met goed gevolg de opleiding hebt afgerond, als de inschrijving wordt beëindigd voor 1 mei van het lopende schooljaar; overlijden of ernstige ziekte van de student; bij ernstige ziekte 'doktersverklaring' toevoegen; bijzondere familieomstandigheden: overlijden van een familielid in de eerste graad, scheiding van de ouders, scheiding van de gehuwde of samenwonende student.