Alfa-college
HARDENBERG, BBL, niveau 3, opleidingsduur 2 jaar

Allround constructiewerker

Als Allround constructiewerker werk je voornamelijk met zwaardere staf-, plaat-, profiel- en pijpmaterialen. Van je leidinggevende krijg je een werkopdracht. Deze opdracht kan bijvoorbeeld bestaan uit het monteren van pijpleidingen en de aansluiting op het leidingensysteem. Ook ben jij verantwoordelijk voor het onderhoud van de bestaande leidingsystemen. Dit houdt in dat je leidingen en aansluitingen controleert en indien nodig ook verbeteringen aanbrengt. Je werkt vaak zelfstandig.

Welkom op Parkweg 1a1

Stap in je toekomst

Sluiten
Beste student, 

Wat leuk dat je begint aan een nieuwe opleiding op het Alfa-college in Hardenberg! Je bent van harte welkom bij ons op school en we hopen dat jouw mbotijd een groot succes wordt. Je staat aan het begin van een nieuw avontuur met een nieuwe school, nieuwe gezichten en een nieuwe omgeving: best spannend allemaal! Wat kun je verwachten en wat verwachten wij als school van jou?  

Deze locatiegids helpt jou wegwijs worden zodat je snel kunt wennen. De informatie in deze gids (en nog veel meer!) kun je ook vinden op AlfaConnect: de digitale leeromgeving van het Alfa-college. Op AlfaConnect vind je altijd de meest actuele informatie over meerdere onderwerpen. Tijdens de introductieweek krijg je ook een studiegids met specifieke informatie over jouw eigen opleiding. Deze wordt met je besproken door je coach. Bij jouw coach kun je het hele jaar terecht met alle vragen die te maken hebben met je opleiding. Maak daar gebruik van, want ze helpen je graag! 

We wensen je een heel leuke tijd toe op het Alfa-college in Hardenberg en natuurlijk heel veel succes! We hopen dat je over een tijdje met een diploma en een tevreden gevoel op zak de school weer verlaat: goed voorbereid op jouw toekomst! 

Namens alle medewerkers, 

Jurgen Grobbée  
Directeur Alfa-college Hardenberg 
 • Iets voor jou?
  - Je vindt techniek het leukste wat er is, en je houdt van dingen uitzoeken en puzzelen
  - Je bent handig en je kunt geconcentreerd werken
  - Je wilt graag dingen maken, opbouwen en repareren
  - Je vindt meedenken met anderen stimulerend om te doen en je wordt er helemaal blij van als je een oplossing weet.

  Herken jij jezelf hierin? Volg dan de opleiding Allround constructiewerker!
 • De opleiding
  De opleiding is het vervolg op de opleiding Constructiewerker niveau 2.
  Je leert over:
  - constructies van staal en aluminium. Deze constructies worden gebruikt bij het maken van bruggen, gebouwen, zware      transportmiddelen, machines en apparaten.
  Je leert werken aan:
  - producten die zijn meestal opgebouwd uit staaf-, plaat-, pijp- en profielmateriaal. Je werkt met machines voor niet-verspanende en verbindingstechnieken. Hiermee kun je verschillende soorten materialen buigen, zetten, klinken, boren en omvormen. Ook las je de onderdelen aan elkaar.

  Je leert ook:
  - hoe je werkt aan de hand van werktekeningen. Je produceert enkelvoudige onderdelen, stelt constructies samen en monteert de door jou gemaakte onderdelen.
 • Vakken

  Vakonderdelen

  Tijdens de opleiding krijg je vakken als:
  - Materiaalkennis
  - Werktuigbouwkunde
  - Bedrijfsleer
  - Tekening lezen
  - Polytechniek (wis- en natuurkunde)

  Algemene vakken

  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands en rekenen. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet. Rekenen telt nog niet mee voor je diploma.

  Keuzedelen

  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. Per opleiding, en soms ook per school, verschilt het aanbod in keuzevakken. Duits is één van de keuzevakken.
 • Regionaal Techniek Centrum
  Technische vakmensen opleiden, dat is wat het RTC doet! Volg een mbo-opleiding volgens de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Een combinatie van werken en leren. Door een goede samenwerking met regionale bedrijven kun jij in de regio aan het werk. Bekijk welke opleiding het beste bij jou past.
 • Leerweg

  Leerjaar 1 en 2: weekindeling

  - 1 dag theorie
  - ½ dag praktijkscholing
  - 3½ dag werken bij een erkend metaalbewerkingsbedrijf

  Als je leerbedrijf daar om vraagt en je goed presteert, kun je extra praktijkscholing krijgen.

  Dienstverband opleidingsbedrijf

  Je krijgt een arbeidsovereenkomst aangeboden bij één van de opleidingsbedrijven binnen het RTC. Tijdens je opleiding verdien je een salaris dat vastgelegd is in de bedrijfstak-cao.

  Jouw voordelen

  - baangarantie voor de duur van de opleiding
  - werken en leren in de regio
  - goede contacten met het bedrijfsleven
  - kleinschaligheid
  - goede begeleiding door erkende praktijkopleiders
 • Vooropleiding en toelating
  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s of bewijzen nodig:
  - diploma Constructiewerker op niveau 2
  - diploma vmbo-kb
  - diploma vmbo-tl
  - diploma vmbo-gl
  - diploma mavo
  - overgangsbewijs havo/vwo 3 naar 4  
 • Na je opleiding

  Aan het werk

  Als gediplomeerd Allround constructiewerker:
  - ligt de nadruk op het vervaardigen, repareren en aanpassen van constructies, waaronder ook apparaten en schepen. Je werkt binnen het bedrijf en op locatie bij opdrachtgevers. Je plaatst, monteert, assembleert en verbindt onderdelen van constructies op locatie en zorgt voor de afronding.
  - werk je voornamelijk met staal, maar je kunt ook andere materiaalsoorten (kunststoffen) tegenkomen. Je kunt goed alleen werken maar ook prima in teamverband.
  - kun je minder ervaren collega’s begeleiden. Over je vak kun je goed met anderen communiceren.
 • Schoolkosten

  Voor je opleiding betaal je:

  - les- of cursusgeld
  - kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  - kosten voor extra activiteiten

  In de verschillende CAO’s is vastgelegd wat de werkgever (het RTC) moet verstrekken en wat de werknemer (student) zelf moet aanschaffen. Bij de start van de opleiding krijg je hier informatie over. Op de website van het RTC vind je meer informatie hierover.

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO

  Meer info

  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.

   

 • Studie in cijfers

Misschien ook interessant voor jou?