Alfa-college
HARDENBERG, BBL, niveau 3, opleidingsduur 2 jaar

Allround constructiewerker

Als Allround constructiewerker werk je voornamelijk met zwaardere staf-, plaat-, profiel- en pijpmaterialen. Van je leidinggevende krijg je een werkopdracht. Deze opdracht kan bijvoorbeeld bestaan uit het monteren van pijpleidingen en de aansluiting op het leidingensysteem. Ook ben jij verantwoordelijk voor het onderhoud van de bestaande leidingsystemen. Dit houdt in dat je leidingen en aansluitingen controleert en indien nodig ook verbeteringen aanbrengt. Je werkt vaak zelfstandig.
 • Iets voor jou?
  - Je vindt techniek het leukste wat er is, en je houdt van dingen uitzoeken en puzzelen
  - Je bent handig en je kunt geconcentreerd werken
  - Je wilt graag dingen maken, opbouwen en repareren
  - Je vindt meedenken met anderen stimulerend om te doen en je wordt er helemaal blij van als je een oplossing weet.

  Herken jij jezelf hierin? Volg dan de opleiding Allround constructiewerker!
 • De opleiding
  De opleiding is het vervolg op de opleiding Constructiewerker niveau 2.
  Je leert over:
  - constructies van staal en aluminium. Deze constructies worden gebruikt bij het maken van bruggen, gebouwen, zware transportmiddelen, machines en apparaten.
  Je leert werken aan:
  - producten die zijn meestal opgebouwd uit staaf-, plaat-, pijp- en profielmateriaal. Je werkt met machines voor niet-verspanende en verbindingstechnieken. Hiermee kun je verschillende soorten materialen buigen, zetten, klinken, boren en omvormen. Ook las je de onderdelen aan elkaar.

  Je leert ook:
  - hoe je werkt aan de hand van werktekeningen. Je produceert enkelvoudige onderdelen, stelt constructies samen en monteert de door jou gemaakte onderdelen.
 • Vakken
  Tijdens de opleiding krijg je vakken als:
  - Materiaalkennis
  - Werktuigbouwkunde
  - Bedrijfsleer
  - Tekening lezen
  - Polytechniek (wis- en natuurkunde)


  Algemene vakken

  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands en rekenen. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet. Rekenen telt nog niet mee voor je diploma.

  Keuzedelen

  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. Per opleiding, en soms ook per school, verschilt het aanbod in keuzevakken. Duits is één van de keuzevakken.
 • Regionaal Techniek Centrum
  Het Regionaal Techniek Centrum (RTC) is een samenwerking van ondernemers in Noordoost-Overijssel en Zuidoost-Drenthe. Jongeren kunnen bij het RTC een praktijkgerichte technische opleiding op mbo-niveau volgen. Het RTC werkt nauw samen met het vmbo-onderwijs en het mbo-onderwijs. Deze intensieve samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs maakt het RTC uniek in de regio.

  100% ervaring

  Je wilt je voorbereiden op je toekomst? Je wilt weten hoe het er in een bedrijf aan toegaat? Je wilt leren van én in situaties die de praktijk zo dicht mogelijk benaderen? Dat kan: via het RTC! Leren in de praktijk! Je volgt theorie- en praktijklessen, die passen bij jouw talenten. Je doet praktijkervaring op bij een leerbedrijf. Je vaardigheden worden optimaal ontwikkeld door een samenwerking tussen RTC, ROC en het bedrijfsleven.
 • Leerweg

  Leerjaar 1 en 2: weekindeling

  - 1 dag theorie
  - ½ dag praktijkscholing
  - 3½ dag werken bij een erkend metaalbewerkingsbedrijf

  Als je leerbedrijf daar om vraagt en je goed presteert, kun je extra praktijkscholing krijgen.

  Dienstverband leerbedrijf

  Je krijgt een arbeidsovereenkomst aangeboden bij één van de opleidingsbedrijven binnen het RTC. Tijdens je opleiding verdien je een salaris dat vastgelegd is in de bedrijfstak-cao.

  Jouw voordelen

  - baangarantie voor de duur van de opleiding
  - werken en leren in de regio
  - goede contacten met het bedrijfsleven
  - kleinschaligheid
  - goede begeleiding door erkende praktijkopleiders
 • Vooropleiding
  Je wordt bij deze opleiding alleen toegelaten met een mbo-diploma Constructiewerker op niveau 2.
 • Na je opleiding

  Aan het werk

  Als gediplomeerd Allround constructiewerker:
  - ligt de nadruk op het vervaardigen, repareren en aanpassen van constructies, waaronder ook apparaten en schepen. Je werkt binnen het bedrijf en op locatie bij opdrachtgevers. Je plaatst, monteert, assembleert en verbindt onderdelen van constructies op locatie en zorgt voor de afronding.
  - werk je voornamelijk met staal, maar je kunt ook andere materiaalsoorten (kunststoffen) tegenkomen. Je kunt goed alleen werken maar ook prima in teamverband.
  - kun je minder ervaren collega’s begeleiden. Over je vak kun je goed met anderen communiceren.
 • Schoolkosten

  Voor je opleiding betaal je:

  • les- of cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra activiteiten.

  Voor je opleiding betaal je verder:

  • gereedschappen
  • persoonlijke beschermingsmiddelen
  • werkkleding.

  In de verschillende CAO’s is vastgelegd wat de werkgever (het RTC) moet verstrekken en wat de werknemer (student) zelf moet aanschaffen. Bij de start van de opleiding krijg je hier informatie over.

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO

  Meer info

  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.

   

 • Studie in cijfers

Misschien ook interessant voor jou?