Alfa-college
HOOGEVEEN, BBL, niveau 3, opleidingsduur 2 jaar

Allround pijpenbewerker

In Nederland liggen kilometers pijpleidingen onder de grond. Als allround pijpenbewerker weet je hoe pijpleidingen aangelegd en gerepareerd moeten worden. Je bereidt het werk voor, begeleidt minder ervaren collega's en test of ze het goed hebben gedaan.
 • Iets voor jou?

  - Je werkt graag buiten
  - Je hebt technisch inzicht
  - Je werkt graag met je handen

  Herken je jezelf hierin, dan is de opleiding Allround pijpenbewerker iets voor jou!

 • De opleiding
  De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen. Bij de Allround pijpenbewerker ligt de nadruk op het vervaardigen, repareren en aanpassen van pijpinstallaties, waaronder ook appendages. Je werkt zowel binnen het bedrijf als op locatie bij opdrachtgevers. Je plaatst, monteert, bouwt en verbindt onderdelen van pijpinstallaties op locatie en zorgt voor de afronding.
 • Vakken

  Tijdens de opleiding Allround pijpenbewerker krijg je de beroepsgerichte vakken:

  - Tekening lezen
  - Isometrisch tekenen
  - Polytechniek
  - Materialenleer
  - Lastechnologie
  - Appendages
  - Plannen en werkvoorbereiden

  Algemene vakken

  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands, loopbaan en burgerschap en rekenen. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet. Rekenen telt nog niet mee voor je diploma.

  Keuzedelen

  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. Per opleiding, en soms ook per school, verschilt het aanbod in keuzevakken. Bij deze opleiding heb je de keuze uit de keuzedelen duurzaamheid en ondernemerschap mbo.
 • Leerweg
  Je combineert werken en leren. Je zoekt zelf een baan bij een erkend leerbedrijf en je gaat 1 dag per week naar school.
 • Vooropleiding en toelating
  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
  - vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  - overgangsbewijs van klas 3 naar klas 4 havo of vwo
  - mbo-diploma niveau 2
 • Na je opleiding

  Verder leren

  Na de opleiding Allround pijpenbewerker, niveau 3, kun je doorstromen naar de bol-opleiding Technicus Engineering.

  Aan het werk

  De allround pijpenbewerker werkt zowel binnen het bedrijf als op locatie bij opdrachtgevers, zoals bij grote bedrijven in uiteenlopende bedrijfstakken bijvoorbeeld: scheepsbouw, petrochemie, offshore en voedingsmiddelenindustrie. Je vervaardigt onderdelen van leidingwerk, plaatst, monteert, onderhoud en modificeert deze pijpdelen op locatie in leidingsystemen en zorgt voor de correcte aansluiting.
 • Schoolkosten

  Voor je opleiding betaal je:

  • les- of cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra activiteiten.

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO.

  Meer info

  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.


 • Studie in cijfers

  Studie in cijfers

  Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo.  

  Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.

Misschien ook interessant voor jou?