Alfa-college
HARDENBERG, BBL, niveau 3, opleidingsduur 3 jaar

Allround precisieverspaner

Als allround precisieverspaner schrijf en installeer je programma’s voor de CNC-draai-/freesbanken en bewerkingscentra. Je verspaant zelf én je controleert je werk op de gewenste nauwkeurigheid en toleranties. Verder denk je mee met je collega’s over productietechnische vraagstukken, zoals opspannen van de werkstukken en verspaningstechnische gegevens.

School helpt mij op koers te blijven

School helpt mij op koers te blijven

Sluiten
BBL betekent beroepsbegeleidende leerweg. Dan combineer je leren met werken. Zelf ga ik twee dagen per week naar school en ben ik drie dagen per week aan het werk. Ik doe het eerste jaar van mijn opleiding versneld, zodat ik vlot kan doorstromen naar een hoger niveau.
 
Ik krijg goede begeleiding vanuit school. Men is streng en dat vind ik goed. Omdat ik de opleiding versneld doe, helpt school me op koers te blijven. School heeft ook goed contact met mijn werkgever. Alle papierwerk is prima geregeld en iedereen is op de hoogte van mijn vorderingen.
 
Als ik klaar ben met mijn opleiding op niveau 3, hoop ik een contract te krijgen bij mijn huidige werkgever. Het bedrijf heeft natuurlijk al in mij geïnvesteerd, dus ook voor hen is het mooi als ze me aannemen. Ik ga er met positieve zin tegenaan!
 
Jorg
student Metaalbewerking, BBL
 • Iets voor jou?
  • Je vindt techniek leuk
  • Je werkt graag met computers
  • Je hebt technisch inzicht en je bent nauwkeurig
  • Je hebt oog voor detail
  • Je kunt goed meedenken en wilt in teamverband werken

  Herken jij jezelf hierin, dan is de opleiding Allround precisieverspaner iets voor jou!

   

   

    

 • De opleiding

  Deze opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen. Met een mbo-diploma Verspaner niveau 2 duurt de opleiding Allround precisieverspaner twee jaar. Heb je een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg of hoger dan kun je een driejarig traject volgen.

  Jij bent degene die CNC-programma’s voor CNC-draai/freesbanken en bewerkingscentra schrijft en installeert. Programma’s maken doe je vaak op basis van digitale 3D modellen en met behulp van CAM software. Daarnaast voer je de verspanende bewerkingen uit én controleer je je eigen werk. Jouw werk begint pas nadat je de opdracht en technische informatie hebt ‘bestudeerd’. Naast de uitvoerende en controlerende werkzaamheden denk je ook mee over productietechnische vraagstukken. Hierbij bedenk je, wanneer het nodig is, oplossingen.

  - Je leert veilig en klantvriendelijk te werken.
  Je maakt kennis met de machines waarmee je als allround verspaner gaat werken.
  Je sluit de opleiding af met een Proeve van Bekwaamheid in de opleidingswerkplaats van het RTC.

   

  Binnen de kaders van het competentiegericht opleiden word je theoretisch en praktisch opgeleid tot allround precisieverspaner.
 • Vakken

  Vakonderdelen

  • Materiaalkennis
  • Werktuigbouwkunde
  • Bedrijfsleer
  • Tekening lezen
  • Polytechniek (wis- en natuurkunde)

  Algemene vakken

  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands en rekenen. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet. Rekenen telt nog niet mee voor je diploma. 

  Keuzedelen

  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. Per opleiding, en soms ook per school, verschilt het aanbod in keuzevakken. Duits is één van de keuzedelen.  
 • Regionaal Techniek Centrum
  Technische vakmensen opleiden, dat is wat het RTC doet! Volg een mbo-opleiding volgens de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Een combinatie van werken en leren. Door een goede samenwerking met regionale bedrijven kun jij in de regio aan het werk. Bekijk welke opleiding het beste bij jou past.
 • Leerweg

  Leerjaar 1: weekindeling
  - 1 dag theorie
  - 1 dag praktijkscholing
  - 3 dagen werken bij een erkend verspaningsbedrijf

  Leerjaar 2 en 3: weekindeling
  - 1 dag theorie
  - ½ dag praktijkscholing
  - 3½ dag werken bij het erkende verspaningsbedrijf

  Als je leerbedrijf daar om vraagt en je goed presteert, kun je extra praktijkscholing krijgen.

  Dienstverband opleidingsbedrijf

  Je krijgt een arbeidsovereenkomst aangeboden bij één van de opleidingsbedrijven binnen het Regionaal Techniek Centrum. Tijdens je opleiding verdien je een salaris dat vastgelegd is in de bedrijfstak-cao.

 • Vooropleiding en toelating

  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s of bewijzen nodig:
  - diploma Verspaner niveau 2
  - diploma vmbo-kb
  - diploma vmbo-tl
  - diploma vmbo-gl
  - diploma mavo
  - overgangsbewijs havo/vwo 3 naar 4


 • Na je opleiding
  Na je opleiding Allround precisieverspaner kun je direct aan het werk. 
 • Schoolkosten

  Voor je opleiding betaal je:
  - les- of cursusgeld
  - kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  - kosten voor extra activiteiten 

  In de verschillende CAO’s is vastgelegd wat de werkgever (het RTC) moet verstrekken en wat de werknemer (student) zelf moet aanschaffen. Bij de start van de opleiding krijg je hier informatie over. Op de website van het RTC vind je meer informatie hierover.

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO

  Meer info
  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.


 • Studie in cijfers

  Studie in cijfers

  Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo.  

  Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.

Misschien ook interessant voor jou?