Alfa-college
HOOGEVEEN, BBL, niveau 2, opleidingsduur 2 jaar

Constructiewerker

Als constructiewerker werk je zelfstandig volgens standaardprocedures in de productenindustrie van metaal. Je werkt soms in de werkplaats maar ook buiten op locatie. Heb jij interesse in techniek en heb je ruimtelijk inzicht? Dan is deze opleiding iets voor jou!
 • Iets voor jou?
  - Je vindt techniek en metaal leuk
  - Je bent handig en werkt geconcentreerd
  - Je wilt graag dingen maken, opbouwen en repareren
  - Je kunt goed meedenken met anderen
  - Je werkt nauwkeurig en zorgvuldig

  Herken jij jezelf hierin? Dan is werken als constructiewerker iets voor jou!

  Pak jij de lesstof snel op en ben je gemotiveerd? Dan is het mogelijk om deze opleiding versneld te voltooien.
 • De opleiding

  De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen.

  - Je leert veilig, milieubewust en klantvriendelijk te werken
  - Je maakt kennis met de machines waarmee je als constructiewerker gaat werken
  - Je haalt je MIG/MAG of TIG-diploma van het Nederlands Instituut Lassen (NIL)
  - Je haalt je VCA-diploma basis
  - Je sluit de opleiding af met een Proeve van Bekwaamheid bij je werkgever
  Binnen de kaders van het competentiegericht opleiden word je theoretisch en praktisch opgeleid tot constructiewerker.

 • Vakken

  Tijdens de opleiding Constructiewerker krijg je de beroepsgerichte vakken:

  - Tekening lezen
  - Polytechniek
  - Materialenleer
  - Verbindingstechnieken
  - Vervormen
  - Monteren
  - Boren en verzinken

  Algemene vakken

  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands, loopbaan en burgerschap en rekenen. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet. Rekenen telt nog niet mee voor je diploma.

  Keuzedelen

  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. Bij deze opleiding heb je de keuze uit de keuzedelen duurzaamheid en verdieping techniek.

 • Leerweg
  Je combineert werken en leren. Je zoekt zelf een baan bij een erkend leerbedrijf en je gaat 2 dagen per week naar school.
 • Vooropleiding en toelating
  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
  - vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg
  - mbo-diploma, niveau 1 (Entree-opleiding)
 • Na je opleiding

  Verder leren

  Na de opleiding Constructiewerker, niveau 2, kun je doorstromen naar de opleiding Allround constructiewerker, niveau 3. Pak jij de lesstof snel op en ben je gemotiveerd? Dan is het mogelijk om deze opleiding versneld te voltooien.

  Aan het werk

  Als constructiewerker voer je hoofdzakelijk werkzaamheden uit met beperkte risico's. Je werkt voornamelijk binnen het bedrijf en een enkele keer op locatie bij opdrachtgevers. Je werk bij constructiebedrijven, die uiteenlopende constructies vervaardigen voor diverse industriële bedrijfstakken. Hij werkt vooral met staaf-, plaat-, profiel- en pijpmateriaal. Hij vervaardigt eenvoudige constructies en deelconstructies. Hij beschikt, naast zijn technische vakkennis en vaardigheden over ruimtelijk inzicht en is kwaliteitsbewust, nauwkeurig, communicatief en sociaal vaardig in de uitvoering van zijn werk.  

  Als constructiewerker maak je constructies van staal en aluminium. Deze constructies worden gebruikt bij het maken van bruggen, gebouwen, zware transportmiddelen, machines en apparaten. De producten die je maakt zijn meestal opgebouwd uit staaf-, plaat-, pijp- en profielmateriaal. Je werkt met machines voor niet-verspanende en verbindingstechnieken. Hiermee kun je verschillende soorten materialen buigen, zetten, klinken, boren en omvormen. Ook las je de onderdelen aan elkaar. Je werkt aan de hand van werktekeningen. Je produceert enkelvoudige onderdelen, stelt constructies samen en monteert de door jou gemaakte onderdelen.

 • Schoolkosten

  Voor je opleiding betaal je:

  • les- of cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra activiteiten.

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO.

  Meer info

  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.


 • Studie in cijfers

  Studie in cijfers

  Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo.  

  Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.

Misschien ook interessant voor jou?