Alfa-college
HARDENBERG, BBL, niveau 2, opleidingsduur 2 jaar

Installatietechniek (Monteur werktuigkundige installaties)

Een opleiding volgen tot installatiemonteur of servicemonteur terwijl je al werkt met werktuigkundige installaties in kantoorgebouwen, ziekenhuizen, fabrieken en in woningen?

Met de beroepsbegeleidende leerweg Monteur werktuigkundige installaties (BBL) combineer je een betaalde leerbaan met een opleiding. Het is een afwisselende opleiding, waarin je werkt aan cv-ketels, sanitaire installaties, waterleidingen en gasleidingen.

Biedt deze beroepsopleiding de uitdaging die jij zoekt?

WE GAAN DIEP in op de lesstof

WE GAAN DIEP IN OP DE LESSTOF

Sluiten
Tegenwoordig kun je niet meer zonder elektronica. Wat is er nou mooier dan dingen maken en direct zien of iets werkt?! Na deze opleiding wil ik óf gaan werken óf mij specialiseren in domotica.

Het is een mooie opleiding omdat ze dieper op de stof in gaan. In de praktijk leg ik de elektriciteit alleen maar aan, maar tijdens de lessen laten ze ook de achterliggende berekening zien. Ook is het fijn om met andere studenten te praten over hun praktijkervaringen in het werkveld.

Momenteel werk ik al drie jaar bij hetzelfde bedrijf. Eerst als werktuigbouwkundige en nu als elektricien. Het is een goede werkplek, omdat ik op sommige bouwplaatsen niet alleen werkzaamheden uitvoer als elektricien, maar ook als installateur. Ik leg dan niet alleen de elektriciteit aan, maar ook de installaties voor gas, water en riool. Dat is een mooie aanvulling voor zowel mijzelf als het bedrijf.

Mijn toekomst is in de domotica. Het aansturen van allerlei apparaten in het huishouden en wonen is interessant.

Mark Snippe
Student Eerste monteur elektrotechnische installaties woning en utiliteit, niveau 3
 • Iets voor jou?

  - Je vindt techniek interessant
  - Je bent praktisch
  - Je bent nauwkeurig en zorgvuldig
  - Je vindt het leuk om met verschillende mensen om te gaan

  Volg de opleiding Monteur werktuigkundige installaties!

 • De opleiding
  Deze opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen.  

  - Je leert veilig, milieubewust en klantvriendelijk te werken
  - Je sluit de opleiding af met een Proeve van Bekwaamheid in de opleidingswerkplaats van het Regionaal Techniek Centrum (RTC)

  Binnen de kaders van het competentiegericht opleiden word je theoretisch en praktisch opgeleid tot monteur werktuigkundige installaties.
   
 • Vakken

  Vakonderdelen

  - Materiaalkennis
  - Gereedschapskennis
  - Waterinstallaties
  - Gasinstallaties
  - Cv-installaties
  - Sanitair
  - Riolering
  - Beroepshouding

  Algemene vakken

  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands en rekenen. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet. Sommige opleidingen hebben ook Engels als verplicht vak. In dat geval telt Engels ook mee voor het diploma. Rekenen telt nog niet mee voor je diploma. 

  Keuzedelen

  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. Per opleiding, en soms ook per school, verschilt het aanbod in keuzevakken. Op de Open dag krijg je meer informatie over keuzedelen. 
 • Leerweg

  Leerbedrijf 

  Leerjaar 1: weekindeling
  - 1 dag theorie
  - 1 dag praktijkscholing
  - 3 dagen werken bij een erkend installatiebedrijf

  Leerjaar 2: weekindeling
  - 1 dag theorie
  - 4 dagen werken bij het erkende installatiebedrijf

  Dienstverband opleidingsbedrijf

  Je krijgt een arbeidsovereenkomst aangeboden bij één van de opleidingsbedrijven binnen het RTC. Tijdens je opleiding verdien je een salaris dat vastgelegd is in de bedrijfstak-cao.

  Jouw voordelen

  - baangarantie voor de duur van de opleiding
  - werken en leren in de regio
  - goede contacten met het bedrijfsleven
  - kleinschaligheid
  - goede begeleiding door erkende praktijkopleiders
 • Vooropleiding en toelating
  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
  - diploma vmbo-bb
  - diploma vmbo-kb
  - diploma vmbo-tl
  - diploma vmbo-gl
  - diploma mavo
  - overgangsbewijs havo/vwo 3 naar 4
  - Entree-opleiding
 • Na je opleiding
  Als monteur werktuigkundige installaties (storingsmonteur) kun je direct aan het werk. Of je kiest ervoor om door te leren, door de opleiding Eerste monteur werktuigkundige installaties niveau 3 te doen. 
 • Schoolkosten

  RTC Installatietechniek betaalt alle kosten, die je moet maken om de opleiding te kunnen volgen. Deze kosten bestaan uit het cursusgeld, boeken en licenties voor de theorie. Ook krijg je een basisset gereedschap.

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO

  Meer info
  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.


 • Studie in cijfers

  Studie in cijfers

  Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo.  

  Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.

Misschien ook interessant voor jou?