Alfa-college
GRONINGEN, BOL, niveau 4, opleidingsduur 3 jaar

MBO-Productonderzoeker (Technicus Human technology)

De opleiding Mbo-productonderzoeker (technicus Human Technology)leert jou alles over het onderzoeken van gebruik en beleving van een product. De techniek moet de mens helpen, en niet andersom.

Als mbo-productonderzoeker kijk je naar hoe mensen producten gebruiken en wat zij precies belangrijk vinden bij een product. Daarbij onderzoek je het gebruikersgemak en detechnische mogelijkheden, maak je prototypes, pas je ergonomie toe engeef je nieuwe producten vorm. 

Wil jij je laten opleiden totonderzoeker met kennis van techniek, marketing, mensen en gebruiksvriendelijkheid?

Je bent nooit klaar met leren

Je bent nooit klaar met leren

Sluiten

Robert den Engelsman volgde de niveau 4 opleiding MBO-Productonderzoeker bij het Alfa-college. Hij kijkt met veel plezier terug op zijn schooltijd. “De sfeer was heel goed! Net als de docenten! Ik vond de laatste twee jaar het leukste. Toen kregen we een mooi nieuw lokaal en waren we als klas een echte hechte groep”.

Tijdens de opleiding loop je veel stage. “In totaal ben ik vier keer op stage geweest. Mijn eerste stage was bij Atos Origin. Hier heb ik een systeem gemaakt voor het callcenter waarin ze de klanttevredenheid konden meten. Mijn tweede stage was bij Dutch Frame in Haren. Dit bedrijf ontwikkelt websites. Bij Atos had ik al een beetje leren programmeren. Bij Dutch Frame heb ik dit verder onder de knie gekregen. Ik heb hier een planningtool opgeleverd waarmee het bedrijf hun werk beter kan plannen. Erg leerzaam en leuk om te doen”!

“Na mijn opleiding ben ik naar het hbo gegaan om de opleiding Technische bedrijfskunde te doen. Daarna heb ik aan de universiteit mijn master in General management behaald”. Na behoorlijk wat jaren studie is Robert enkele jaren geleden gaan werken. “Mijn eerste baan was bij Health2Work. Een jong bedrijf, gespecialiseerd in ergonomische kantoorartikelen. Ik heb hier als manager gewerkt. Het was een leuke en leerzame tijd. Maar het bedrijf is relatief klein, dus veel doorgroeimogelijkheden waren er niet voor mij. Ik kreeg anderhalf jaar geleden de kans een traineeship bij de Gasunie te doen. Als trainee doe ik drie projecten op verschillende plekken in de organisatie. Dit geeft mij de mogelijkheid om binnen korte tijd veel van het bedrijf te zien. Je bent nooit klaar bent met leren”!

Robert den Engelsman
alumnus MBO-Productonderzoeker

 • Iets voor jou?

  - Je bent nieuwsgierig naar product evaluatie, productinnovatie en productontwikkeling
  - Je wilt zorgen dat de productgebruiker samen met de techniek centraal staat
  - Je wilt de schakel zijn tussen mens, marketing, communicatie en techniek
  - Je hebt interesse in techniek en design
  - Je vindt problemen oplossen leuk
  - Je bent nieuwsgierig
  - Je kunt goed samenwerken
  - Je kunt goed communiceren
  - Je bent geïnteresseerd in mensen

  Herken je jezelf hierin? Dan is werken als mbo-productonderzoeker iets voor jou.

 • De opleiding

  De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen.

  Mens, communicatie, marketing en techniek

  Het onderzoeken van gebruik en beleving speelt een hoofdrol tijdens de opleiding. Je leert over product evaluatie, product innovatie en product ontwikkeling. Voldoet een product aan de verwachting van de gebruiker. De techniek moet mensen (de consument) helpen, niet andersom.  

  Themablokken, keuzes en opbouw opleiding per periode

  Het eerste leerjaar is opgedeeld in themablokken. Je krijgt vakkennis lessen in iedere periode. 
  Per themablok staat steeds een opdracht centraal, die je op school of in de praktijk uitvoert. Je geeft, in goed overleg, zelf vorm aan je opleiding door keuzes te maken. In het tweede studiejaar is er extra  aandacht voor het worden van een zelfstandig ondernemer.

  Projecten Productonderzoeker

 • Vakken

  Vakkennis

  - Ergonomie  - Basis Electrotechniek
  - Materialenleer
   - Technisch tekenen
  - Basis Bouwkunde
   - Basis Marketing
  - Consumentengedrag (psychologie)
   - Marktonderzoek
  - Branding  - Onderzoeksmethodiek
  - Voort-methode  - Productontwikkeling
  - Planning  -  Human Technology Interaction Model
  - Brainstorm methodes
   - 3D-printen
   - Maquettebouw
   - Presenteren

  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands, loopbaan en burgerschap en rekenen.

  In de praktijk

  Tijdens je opleiding werk je ook aan diverse opdrachten in de praktijk. Zo maakten studenten een ontwerp voor innovatieve, duurzame lichtobjecten voor de gemeente Groningen en Harlingen, waar ze zelfs het nieuws mee haalden. De jongeren vertellen erover in deze video.

  Competenties

  Je werkt aan bijvoorbeeld de volgende vaardigheden:
  - Aandacht en begrip tonen 
  - Richten op de behoeften en verwachtingen van de klant 
  - Presenteren 
  - Onderzoek 
  - Analyseren 
  - Plannen en organiseren 
  - Samenwerken en overleggen 
  - Formuleren en Rapporteren 
  - Overtuigen en beïnvloeden 
  - Creëren, innoveren en ontwerpen 
  - Relaties bouwen en netwerken 
  - Aansturen 
  - Begeleiden

 • Projecten

  Projecten

  Energy Challenge 

  Vanuit het internationale samenwerkingsproject Energyducation doen 40 studenten Engineering Installatie- en Elektrotechniek (I&E) en Human Technology van het Alfa-college mee aan de Energy Challenge. Tijdens deze challenge onderzoeken studententeams van onze school en uit Spaans Baskenland, Zwitserland, Duitsland en Zweden het energieverbruik van hun eigen schoolgebouw. Na dit onderzoek bedenken ze een nieuw Smart Energy product of een innovatieve oplossing om het energieverbruik van het onderzochte gebouw te verminderen. De Energy Challenge wordt onder andere gehouden om studenten bewust te maken van de energietransitie en rondom dit thema maken de deelnemende scholen gezamenlijk lesmateriaal.  

  Verscheidenheid

  De kracht van de Energy Challenge zit in de diversiteit van de studenten: De technische kennis van de Engineering I&E studenten wordt aangevuld met de projectmanagement en design thinking skills van de studenten Human Technology. Ze maken gebruik van elkaars kwaliteiten. Omdat het een internationaal project is hebben we ook de inhoud van de Engelse lessen aan dit project aangepast. Zo krijgen de studenten Engels in de beroepscontext zodat ze goed voor bereid zijn om tijdens hun pitch, in het Engels, hun innovatie toe te lichten.

  Energyducation

  Is een internationale samenwerkingsproject met Spaanse, Zweedse, Duitse en Noorse scholen en instellingen en is mogelijk gemaakt dankzij de Erasmusbeurs Energyducation. Een aantal doelen van dit project; kennis van docenten over Smart Energy Management verbreden, met bedrijven in gesprek gaan over dit onderwerp en de internationaal verzamelde kennis delen met onze studenten en docenten. Er wordt samengewerkt met bedrijven die werken met Smart Energy Management. Dit doen we om beter inzicht te krijgen in de kennis en vaardigheden die op onze studenten moeten worden overgebracht. We contact met Signify, een dochterbedrijf van Philips, over slimme verlichting, met Strukton over Smart Energy Management en met Envitron installeerden we in het gebouw energie monitoring systemen. 

  Meer info over Energyducation vind je hier.

 • Leerweg
  Je wisselt school en stage af. Op school volg je theorie- en praktijkvakken. Tijdens je stages van een half jaar ga je gemiddeld 4 dagen per week op stage bij een erkend leerbedrijf en heb je een dag per week theorie.
 • Vooropleiding en toelating
  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
  • vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
  • vmbo-gemengde leerweg
  • vmbo-theoretische leerweg of mavo
  • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4
  • mbo-basisberoepsopleiding (niveau 2)
  • mbo-vakopleiding (niveau 3)
 • Na je opleiding

  Verder leren

  Je stroomt door naar een hbo-opleiding. Bijvoorbeeld:
  - IPO
  - MER
  - Technische bedrijfskunde
  - PABO

  Aan het werk

  Je bent technicus met kennis van marketing, mensen en gebruiksvriendelijkheid. Je werkt bijvoorbeeld bij:
  - Bedrijven die software ontwikkelen
  - Webdesignbedrijven
  - Projectontwikkelaars
  - Producenten van consumentenapparaten
  - Woningbouwcorporaties
  - Zorginstellingen
  - Adviesbureaus op het gebied van veiligheid en kwaliteit
  - Installatiebedrijven

 • Schoolkosten

  Voor je opleiding betaal je:

  • les- of cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra activiteiten. 

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO.

  Meer info

  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.
 • Studie in cijfers

  Studie in Cijfers is de studiebijsluiter voor het mbo. Hieronder vind je de belangrijkste cijfers voor de opleiding. 

  Informatie over je kans op een baan vind je op de website Kans op werk.