Alfa-college

Welkom op Parkweg 1a1

Stap in je toekomst

Sluiten
Beste student, 

Wat leuk dat je begint aan een nieuwe opleiding op het Alfa-college in Hardenberg! Je bent van harte welkom bij ons op school en we hopen dat jouw mbotijd een groot succes wordt. Je staat aan het begin van een nieuw avontuur met een nieuwe school, nieuwe gezichten en een nieuwe omgeving: best spannend allemaal! Wat kun je verwachten en wat verwachten wij als school van jou?  

Deze locatiegids helpt jou wegwijs worden zodat je snel kunt wennen. De informatie in deze gids (en nog veel meer!) kun je ook vinden op AlfaConnect: de digitale leeromgeving van het Alfa-college. Op AlfaConnect vind je altijd de meest actuele informatie over meerdere onderwerpen. Tijdens de introductieweek krijg je ook een studiegids met specifieke informatie over jouw eigen opleiding. Deze wordt met je besproken door je coach. Bij jouw coach kun je het hele jaar terecht met alle vragen die te maken hebben met je opleiding. Maak daar gebruik van, want ze helpen je graag! 

We wensen je een heel leuke tijd toe op het Alfa-college in Hardenberg en natuurlijk heel veel succes! We hopen dat je over een tijdje met een diploma en een tevreden gevoel op zak de school weer verlaat: goed voorbereid op jouw toekomst! 

Namens alle medewerkers, 

Jurgen Grobbée  
Directeur Alfa-college Hardenberg 
 • Iets voor jou?
  - Je vindt techniek interessant.
  - Je bent praktisch ingesteld.
  - Je houdt van direct resultaat.
  - Je vindt het leuk met verschillende mensen om te gaan.

  Herken jij jezelf hierin? Dan is werken als monteur elektrotechnische installaties iets voor jou!
 • De opleiding
  Deze opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen.

  Je leert hoe je (delen van) elektrische installaties plaatst, aansluit, verandert en onderhoudt. Denk aan het aanleggen en omleggen van leidingen voor schakelaars, wandcontactdozen en verlichting. Maar ook het aanleggen van buis en bekabeling voor de besturing van motoren, domotica, telecommunicatie en beveiliging.

  - Je leert veilig, milieubewust en klantvriendelijk te werken.
  - Je maakt kennis met apparatuur en installaties waarmee je als monteur elektrotechnische installaties gaat werken.
  - Je sluit de opleiding af met een Proeve van Bekwaamheid in de opleidingswerkplaats van het RTC.

  Binnen de kaders van het competentiegericht opleiden word je theoretisch en praktisch opgeleid tot monteur elektrotechnische installaties.
 • Vakken

  Vakonderdelen

  - Materiaalkennis
  - Gereedschapskennis
  - Buisinstallaties
  - Kabelinstallaties
  - Relaisschakeling
  - Motorschakelingen
  - Beroepshouding

  Algemene vakken

  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands en rekenen. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet. Sommige opleidingen hebben ook Engels als verplicht vak. In dat geval telt Engels ook mee voor het diploma. Rekenen telt nog niet mee voor je diploma.

  Keuzedelen

  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. Per opleiding, en soms ook per school, verschilt het aanbod in keuzevakken. Op de Open dag krijg je meer informatie over keuzedelen.
 • Regionaal Techniek Centrum
  Technische vakmensen opleiden, dat is wat het RTC doet! Volg een mbo-opleiding volgens de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Een combinatie van werken en leren. Door een goede samenwerking met regionale bedrijven kun jij in de regio aan het werk. Bekijk welke opleiding het beste bij jou past.
 • Leerweg

  Leerjaar 1: weekindeling

  - 1 dag theorie
  - 1 dag praktijkscholing
  - 3 dagen werken bij een erkend installatiebedrijf

  Leerjaar 2: weekindeling

  - 1 dag theorie
  - 4 dagen werken bij het erkende installatiebedrijf

  Dienstverband opleidingsbedrijf

  Je krijgt een arbeidsovereenkomst aangeboden bij één van de opleidingsbedrijven binnen het RTC. Tijdens je opleiding verdien je een salaris dat vastgelegd is in de bedrijfstak-cao.

  Jouw voordelen

  - baangarantie voor de duur van de opleiding
  - werken en leren in de regio
  - goede contacten met het bedrijfsleven
  - kleinschaligheid
  - goede begeleiding door erkende praktijkopleiders
 • Vooropleiding en toelating
  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
  - diploma vmbo-bb
  - diploma vmbo-kb
  - diploma vmbo-tl
  - diploma vmbo-gl
  - diploma mavo
  - overgangsbewijs havo/vwo 3 naar 4
 • Na je opleiding

  Verder leren

  Met je diploma Monteur Elektrotechnische installaties kun je verdergaan met de opleiding Eerste monteur elektrotechnische installaties niveau 3. Je kunt je later ook specialiseren tot storingsmonteur of doorleren voor leidinggevend monteur, werkvoorbereider of projectleider.

  Aan het werk

  Als gediplomeerd monteur elektrotechnische installaties kun je meteen aan het werk als elektromonteur.
 • Schoolkosten

  RTC Installatietechniek betaalt alle kosten, die je moet maken om de opleiding te kunnen volgen. Deze kosten bestaan uit het cursusgeld, boeken en licenties voor de theorie. Ook krijg je een basisset gereedschap.

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO

  Meer info
  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.


 • Studie in cijfers

  Studie in cijfers

  Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo.  

  Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.

Misschien ook interessant voor jou?