Alfa-college
HOOGEVEEN, BBL, BOL, niveau 2, opleidingsduur 2 jaar

Monteur elektrotechnische installaties

Als Monteur elektrotechnische installaties werk je als installatiemonteur. Soms in de woningbouw, soms in grote kantoorgebouwen, ziekenhuizen of fabrieken. Werken in de installatie- en elektrotechniek betekent kortom afwisseling.
 • Iets voor jou?
  - Je vindt techniek interessant
  - Je bent praktisch ingesteld
  - Je houdt van direct resultaat
  - Je vindt het leuk met verschillende mensen om te gaan

  Herken jij jezelf hierin? Dan is werken als monteur elektronische installaties iets voor jou!
 • De opleiding
  De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen. Tijdens de opleiding Monteur elektrotechnische installaties staan praktijk en veiligheid centraal. Je leert elektrotechnische installaties in woningen, bedrijven en gebouwen aanleggen en onderhouden. Dit kunnen installaties zijn van een simpele aan/uitschakeling tot aan een schakeldraadloos systeem, waarbij je het licht op diverse plaatsen aan- en uit kunt zetten. In de utiliteitsinstallaties heb je ook nog te maken met complexere installaties zoals persoonsbeveiliging, brandbeveiliging. Het vak leer je vooral in de praktijk. De vaktheorie uit de installatie- en elektrotechniek leer je in groepsverband. Je gebruikt een studieplanner voor de theorie. Je bent zelf verantwoordelijk voor je leerproces. Weet je iets niet of je ziet het even niet zitten? We helpen je graag. Aan het einde van leerjaar 2 volgt een proeve van bekwaamheid. Dit is een gesimuleerde installatie in het praktijklokaal.

  Je leert:

  - Elektrotechnische installatiewerkzaamheden voorbereiden
  - Elektrotechnische componenten en leidingen demonteren en repareren
  - Aanleggen van bekabeling
  - Controleren en monteren van componenten in elektrotechnische installaties en systemen
  - Samenstellen van deelproducten voor elektrotechnische systemen
  - Assisteren bij de aanleg en het testen van elektrotechnische systemen

  Competenties

  Je werkt aan verschillende vaardigheden en eigenschappen:
  - Technische en algemene kennis en vaardigheden
  - Met mensen omgaan, hoe je hen aanspreekt
  - Goed functioneren in onze maatschappij
 • Vakken
  Tijdens de opleiding Monteur Elektrotechnische installaties krijg je onder andere: vaktheorie, vakkennis over het vakgebied, praktische vaardigheden waaronder het monteren van buis- en kabelinstallaties en het maken van besturingsschakelingen met relais, schematekenen en ondersteunende wiskunde.

  Algemene vakken

  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands, rekenen, loopbaan en burgerschap. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet. Rekenen telt nog niet mee voor je diploma.

  Keuzedelen

  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. Per opleiding, en soms ook per school, verschilt het aanbod in keuzevakken. Duurzaamheid in het beroep, Inspelen op Innovaties en Oriëntatie op ondernemerschap zijn keuzevakken van monteur elektrotechnische installaties.
 • Leerweg

  BOL

  Bij de BOL-opleiding (beroepsopleidende leerweg) ga je naar school en loop je stage bij een erkend leerbedrijf. In het eerste leerjaar ga je in het derde en vierde semester 2 dagen in de week op stage en 3 dagen naar school. In het tweede leerjaar loop je stage bij twee leerbedrijven. Ook 2 dagen in de week. De stagebedrijven zoek je zelf met behulp van een landelijke database waarmee je praktijkdocent je helpt.

  BBL

  Bij de BBL-opleiding (beroepsbegeleidende leerweg) combineer je werken en leren. Je zoekt zelf een baan bij een erkend leerbedrijf. Hier werk je minimaal 20 uur per week. Je gaat 2 dagen per week naar school.
 • Vooropleiding en toelating
  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
  - vmbo basisberoepsgerichte leerweg in de sector techniek of in een andere sector met in je vakkenpakket wiskunde of NASK1
  - mbo niveau 1 (Entree-opleiding)
 • Na je opleiding

  Verder leren

  Je stroomt door naar een soortgelijke opleiding op niveau 3, bijvoorbeeld:
  - eerste monteur elektrotechnische installaties woning en utiliteit.

  Aan het werk

  Je werkt bij grote, middelgrote en kleinere installatiebedrijven of bij onderhoudsbedrijven.
 • Schoolkosten

  Voor je opleiding betaal je:

  • les- of cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra activiteiten.

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO.

  Meer info

  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.


 • Studie in cijfers

  Studie in cijfers

  Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo.  

  Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.

Misschien ook interessant voor jou?