Alfa-College inverted
GRONINGEN, BBL, niveau 4, opleidingsduur 3 jaar

Technicus maintenance koude- en klimaatsystemen

Professionele koude- en koeltechniek, luchtbehandeling, comforttechniek en warmtepompsystemen aanleggen, onderhouden en repareren. Op locatie en vaak onderweg. Buiten, binnen en soms hoog. Als technicus maintenance koude- en klimaatsystemen is geen dag hetzelfde.

Het leuke van school is de vrijheid die ik krijg

Mijn docenten denken met mij mee

Sluiten
Ik vond de stap van de middelbare school naar mbo best groot. Mijn eerste keuze pakte niet goed uit, maar ik heb goede begeleiding gekregen op het Alfa-college. Daardoor heb ik alsnog de juiste opleiding gevonden.

Alle eerstejaarsstudenten beginnen het schooljaar gezamenlijk. Door de opzet van de opleiding leer je alle eerstejaars kennen. Je komt elkaar steeds weer tegen en je werkt met veel verschillende mensen samen.

Nu in het tweede jaar krijgen we veel praktijkvakken. Daardoor weet ik nu precies wat ik wil: verspanen en ontwerpen. De docenten denken met mij mee. Ze tippen me bijvoorbeeld over interessante vakbeurzen of excursies. Ik mocht zelfs mee op een bedrijfsbezoek die eigenlijk voor derdejaarsstudenten is. De docenten kauwen niet voor, maar helpen je op weg, zodat je zelf weer verder kunt.

Jochem
student Engineering
 • Iets voor jou?
  - Je bent technisch
  - Je bent handig
  - Je zet door
  - Je vindt afwisseling leuk

  Herken je jezelf hierin? Dan is de opleiding Technicus koude- en klimaatsystemen iets voor jou!
 • De opleiding
  De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen.
 • Vakken

  Algemene vakken

  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands, Loopbaan en burgerschap en rekenen. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet. Sommige opleidingen hebben ook Engels als verplicht vak. In dat geval telt Engels ook mee voor het diploma. Rekenen telt nog niet mee voor je diploma.

  Keuzedelen

  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. Per opleiding, en soms ook per school, verschilt het aanbod in keuzevakken. Op de Open dag krijg je meer informatie over keuzedelen.
 • Leerweg
  Je combineert werken en leren. Je zoekt zelf een baan bij een erkend leerbedrijf en je gaat één of twee dagen per week naar school.
 • Vooropleiding
  Voor deze opleiding heb je een mbo-diploma Eerste monteur koudetechniek nodig.
 • Na je opleiding

  Aan het werk

  Je werkt voor een bedrijf dat de aanleg, het onderhoud en de reparaties verzorgt van systemen voor:
  - professionele koude- en koeltechniek
  - luchtbehandeling
  - comforttechniek
  - warmtepompsystemen

  Je werkt aan:
  - koude- en klimaatsystemen
  - airconditioning
  - warmtepompsystemen

  Je bent pas tevreden als het systeem goed onderhouden of gerepareerd is. Je werkt vrijwel altijd op locatie en bent vaak onderweg. Afhankelijk van de opdracht werk je buiten of binnen, soms ook op hoogte en op moeilijk bereikbare plaatsen.
 • Studiekosten
  Voor je opleiding betaal je:
  - les- /cursusgeld
  - kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  - vrijwillige bijdrage voor extra faciliteiten 

  Meer informatie over de kosten vind je op deze pagina: studiekosten.

  Meer info

  De kosten voor lesmateriaal en de vrijwillige bijdrage zijn voor de totale opleiding. Tijdens het kennismakingsgesprek vertellen we je alles wat je nog wilt weten over Studers
 • Studie in cijfers