Alfa-college
GRONINGEN, BBL, niveau 4, opleidingsduur 3 jaar

Technicus service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie

Een opleiding volgen tot Technicus service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie terwijl je al werkt in de meet- en regeltechniek?In de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) combineer je een betaalde baan met een opleiding.

Als Technicus service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie installeer, onderhoud en repareer je procestechnische installaties en apparaten.Dit doe jij zelfstandig of in een ploeg op de gespecialiseerde onderhoudsafdeling van industriële bedrijven in de chemische, petrochemische of procesindustrie.

Soms werk je in nieuw op te leveren gebouwen, soms aan renovatieprojecten. Altijd ben je bezig met het voorbereiden, uittekenen en monteren.

Ben jij een technicus van de toekomst?  

Het leuke van school is de vrijheid die ik krijg

Mijn docenten denken met mij mee

Sluiten
Ik vond de stap van de middelbare school naar mbo best groot. Mijn eerste keuze pakte niet goed uit, maar ik heb goede begeleiding gekregen op het Alfa-college. Daardoor heb ik alsnog de juiste opleiding gevonden.

Alle eerstejaarsstudenten beginnen het schooljaar gezamenlijk. Door de opzet van de opleiding leer je alle eerstejaars kennen. Je komt elkaar steeds weer tegen en je werkt met veel verschillende mensen samen.

Nu in het tweede jaar krijgen we veel praktijkvakken. Daardoor weet ik nu precies wat ik wil: verspanen en ontwerpen. De docenten denken met mij mee. Ze tippen me bijvoorbeeld over interessante vakbeurzen of excursies. Ik mocht zelfs mee op een bedrijfsbezoek die eigenlijk voor derdejaarsstudenten is. De docenten kauwen niet voor, maar helpen je op weg, zodat je zelf weer verder kunt.

Jochem
student Engineering
 • Iets voor jou?
  - Je vindt techniek interessant
  - Je bent praktisch ingesteld 
  - In je vrije tijd knutsel je (wel eens) met allerlei apparaten
  - Je kunt goed met mensen omgaan 
  - Je kunt zelfstandig én in teamverband werken
  - Je hebt doorzettingsvermogen
  - Je bent flexibel

  Herken je jezelf hierin? Dan is de opleiding Technicus service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie iets voor jou!
   
 • De opleiding

  De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen

  De technicus service en onderhoud is een specialist op het gebied van meet- en regeltechniek. Je werkt zelfstandig of maakt deel uit van een gespecialiseerde onderhoudsafdeling van industriële bedrijven in de chemische, petrochemische of procesindustrie. Het crebonummer van deze opleiding is 25309.

  Competenties

  Je werkt in de opleiding aan de volgende eigenschappen en vaardigheden:
  - technische kennis en vaardigheden
  - inzicht in de meest voorkomende regelsystemen
  - storingen zoeken 
  - meet- en regelapparatuur testen, kalibreren en vervangen
  - communicatieve eigenschappen (want je werkt bijvoorbeeld nauw samen met de procesoperator)
  - goed omgaan met mensen, goed aanspreken van mensen
  - goed functioneren in onze maatschappij

 • Vakken

  Algemene vakken

  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands en rekenen. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet. Sommige opleidingen hebben ook Engels als verplicht vak. In dat geval telt Engels ook mee voor het diploma. Rekenen telt nog niet mee voor je diploma. 

  Keuzedelen

  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. Per opleiding, en soms ook per school, verschilt het aanbod in keuzevakken. Op de Open dag krijg je meer informatie over keuzedelen.
 • Leerweg

  Theorie en praktijk

  Het vak leer je vooral in de praktijk. De theorie leer je in groepsverband. Je gebruikt hier een studieplanner voor. Bij deze BBL-opleiding werk je 4 dagen per week bij een erkend leerbedrijf en ga je een dag per week naar school.

 • Vooropleiding en toelating

  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
  • vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
  • vmbo-gemengde leerweg
  • vmbo-theoretische leerweg of mavo
  • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4
  • mbo-basisberoepsopleiding (niveau 2)
  • mbo-vakopleiding (niveau 3)

 • Na je opleiding

  Verder leren

  Je stroomt als je wilt door naar het hbo. 

  Aan het werk

  In de ruimste zin installeer je technische installaties. Soms werk je aan nieuw op te leveren gebouwen, soms aan renovatieprojecten. Je werkt alleen of in een ploeg monteurs. Altijd ben je bezig met het voorbereiden, uittekenen en monteren van procestechnische installaties. 

  Je werkt bijvoorbeeld bij een onderhoudsafdeling van industriële bedrijven in de chemische, petrochemische of procesindustrie. 

 • Schoolkosten

  Voor je opleiding betaal je:

  • les- of cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra activiteiten. 

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO.

  Meer info

  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.
 • Studie in cijfers