Alfa-college
GRONINGEN, Cursus

BIM Basiscursus Installatietechniek

De BIM Basiscursus Installatietechniek is gericht op diegenen die werkzaam zijn in of voor de technische installatiebranche en weinig tot geen voorkennis hebben van BIM. Het niveau van de cursus is MBO+. 

Deze cursus wordt verzorgd door een ervaren docent van Cadac Group, die nauw samenwerkt met een BIM-specialist van het Alfa-college, en maakt deel uit van de doorlopende leerlijn Digitale Technieken in de gebouwde omgeving, een initiatief van Bouwend Nederland, Alfa-college en Hanzehogeschool Groningen en BuildinG.
 • Cursus
  De cursist wordt in 6 dagdelen vertrouwd gemaakt met het zelfstandig inrichten van BIM (MEP)-modellen via het veel gebruikte programma Revit. MEP (Mechanical, Electrical, Plumbing) is het verzamelwoord voor installaties in een BIM-model. De cursist leert ook hoe het in Revit gemaakte model kan worden gelinkt aan het bouwkundige model. Tevens krijgt de cursist inzicht in de mogelijkheden van het gebruik van BIM-modellen voor de organisatie. Ook sluit de cursus aan op voor de installatiesector-specifieke zaken zoals ETIM en ETIM RT/MC.

  Tenslotte krijgt de cursist inzicht in de export naar een IFC standaard model (Industry Foundation Classes). 
 • Onderwerpen
  Dagdeel 1: De cursist verkent de mogelijkheden van de software.
  Dagdeel 2: De cursist leert de MEP-omgeving te linken aan een bouwkundig model (2D en 3D) en deze te exporteren.
  Dagdeel 3: De cursist verdiept zijn kennis van de MEP-werkwijzen.
  Dagdeel 4: De cursist voorziet een gebouw van installaties en haalt hier informatie uit voor bv. werkvoorbereiding. 
  Dagdeel 5: De cursist verdiept zijn kennis van elektriciteit, water, gas en ventilatie in het MEP-model. 
  Dagdeel 6: Van model naar IFC. De cursist leert een IFC te lezen.
 • Data en lestijden
  De cursus wordt gegeven op 6 achtereenvolgende  donderdagmiddagen van 13.00 - 17.00 uur te beginnen op 27 februari 2020. De andere data zijn 5 maart, 12 maart, 19 maart, 26 maart en 2 april.

  Daarnaast wordt van de deelnemers verwacht dat zij thuis enkele opdrachten uitwerken. In totaal moet u rekenen op een totale tijdsbelasting (inclusief de cursusdagdelen)  van 40-48 uur. Om thuis opdrachten te kunnen uitvoeren krijgen de cursisten voor de duur van de cursus een licentie voor het gebruik van Revit.
   
 • Kosten
  Door een bijdrage van het Nationaal Programma  Groningen en van het opleidings- en ontwikkelfonds OTIB is het mogelijk deze cursus aan te bieden voor een aantrekkelijk all-in tarief van € 595,- p.p. Dit bedrag is vrijgesteld van BTW. Er zijn geen bijkomende kosten.

  Van de deelnemers wordt verwacht dat ze beschikken over een computer om thuis aan opdrachten te kunnen werken.
 • Bewijs van deelname
  Bij volledige deelname aan de cursus en het voldoende uitvoeren van de opdrachten wordt aan de cursisten een bewijs van deelname uitgereikt.
 • Informatie en aanmelden
  Voor meer informatie kunt u bellen met Christina Wilbrink van de afdeling Bedrijfsopleidingen Techniek van het Alfa-college via 06-12874016 of mailen naar cea.wilbrink@alfa-college.nl.

  Aanmelden kan via bedrijfsopleidingentechniek@alfa-college.nl.

  Bekijk hier de uitgebreide flyer.