Alfa-college

Hier leg ik de basis voor mijn toekomst

Hier leg ik de basis voor mijn toekomst

Sluiten
Een mbo-opleiding moet goed aansluiten op het werk dat je later wilt gaan doen. Mijn docenten komen uit de praktijk. Ze weten precies wat het werk inhoudt.

De opleiding is heel gestructureerd, dat spreekt me aan. Ik denk dat deze opleiding daarom de beste mbo-opleiding voor Transport en Logistiek is in de landelijke Keuzegids mbo.

Op korte termijn wil ik eindverantwoordelijke zijn in een magazijn of planner wegtransport worden. Later wil ik een eigen bedrijf of een hogere functie. Daarom leg ik nu een goede basis, met zekerheid voor de toekomst. Zelf heb ik ook voor het Alfa-college gekozen omdat het een christelijke school is.

Als je nu op zoek bent naar een mbo-opleiding, dan raad ik je aan om bij verschillende scholen de open dagen te bezoeken. En loop een dagje mee. Praat met de docent. Check of jouw beeld van het beroep klopt met hoe het echt is.

Remco
student Logistiek supervisor

 • Iets voor jou?
  - Je bent zelfstandig
  - Je houdt van afwisseling, geen dag is hetzelfde
  - Je neemt graag het initiatief
  - Je bent stressbestendig
  - Je kunt goed samenwerken
  - Je kunt goed plannen en organiseren

  Herken jij jezelf hierin, dan is de opleiding Logistiek medewerker iets voor jou!
 • De opleiding

  De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen.

  Je werkt in kleine groepen. Je krijgt:
  - veel persoonlijke aandacht en intensieve begeleiding
  - een coach/stagebegeleider
  - school en stage

  Competenties

  Je werkt tijdens je opleiding aan onder andere de volgende competenties:
  - Vakkennis
  - Zelfstandigheid
  - Initiatief nemen
  - Samenwerken
  - Plannen en organiseren

  Heftruck- en VCA-diploma

  Tijdens je opleiding is het mogelijk je heftruckdiploma halen en VCA-diploma te halen

  Lokale duurzame stadsdistributie

  Studenten van de logistieke-opleidingen hebben de beschikking over twee bakfietsen. Deze ‘transportfietsen’ worden ingezet tijdens het project ‘Lokale duurzame stadsdistributie. De studenten brengen het geleerde direct in de praktijk. Denk bijvoorbeeld aan het opstellen van een planning, organisatie en de daadwerkelijke distributie van goederen. Ook duurzaamheid is een belangrijk aspect tijdens dit project.
 • Dienstverlenende beroepen
  Het Alfa-college in Hoogeveen biedt zeven niveau 2-opleidingen aan onder de noemer ‘Dienstverlenende beroepen’. Deze opleiding is er één van, wanneer je de opleiding Logistiek medewerker in de beroepsopleidende leerweg (BOL) volgt.

  Het eerste jaar maak je kennis met alle opleidingsrichtingen en de daarbij behorende beroepen. Dit zijn Gastheer/-vrouw, Helpende Zorg en Welzijn, Medewerker facilitaire dienstverlening, Medewerker secretariaat en receptie, Logistiek medewerker, Medewerker (financiële) administratie en Verkoper. Zo ontwikkel jij je tot een breed inzetbare medewerker waar het werkveld om vraagt. Het is een gevarieerd programma waarin veel aandacht is voor praktijkgericht leren. Ook doe je basiskennis en –vaardigheden op. Na een jaar kies je definitief voor een opleidingsrichting en ga je je specialiseren.

 • Vakken

  Je volgt onder andere de volgende onderdelen:
  - Goederenontvangst en voorraadbeheer
  - Order verzamelen in goederenuitlevering
  - Inventariseren van de voorraad
  - Omgaan met gevaarlijke stoffen en bederfelijke goederen in het warehouse
  - Magazijn-technologie
  - Het logistieke proces binnen het warehouse
  - Duits

  Aan de hand van praktijkexamens toetsen we je praktijkkennis. Als je hiervoor slaagt én je alle onderdelen met een voldoende afsluit, haal je je diploma.

  Algemene vakken
  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands, rekenen, loopbaan en burgerschap. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet. Rekenen telt nog niet mee voor je diploma.

  Keuzedelen

  Tijdens je opleiding kun je kiezen voor keuzedelen. Dit zijn aanvullende vakken die je volgt naast de basisvakken van de opleiding. Je kunt je vakkennis hiermee verbreden of juist verdiepen. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt in de regio. Je krijgt hulp bij het maken je keuze.

  Bij deze opleiding heb je de keuze uit:
  - Duits en Engels in de beroepscontext
  - Duurzaamheid
  - Ondernemend gedrag
  - Klantencontact
  - Verkoop en import- en exportdocumenten.
 • Leerweg

  BOL

  Bij de BOL-opleiding (beroepsopleidende leerweg) ga je een aantal dagen naar school en loop je een aantal dagen per week stage bij een erkend leerbedrijf. De BOL-opleiding valt onder Dienstverlenende beroepen en je gaat naar school op onze locatie aan de Voltastraat.
 • Vooropleiding en toelating
  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
  - vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg
  - mbo-diploma, niveau 1 (entree-opleiding)
 • Na je opleiding

  Verder leren

  Met je diploma kun je doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 3 en daarna niveau 4.

  Aan het werk

  ‘Zonder transport en logistiek staat alles stil.’ Dat geldt zeker voor Nederland, want ons land is een echt transportland. Tien procent van de Nederlandse bevolking werkt in de logistiek. Denk aan Schiphol, distributiecentra, transportbedrijven, ziekenhuizen en de haven van Rotterdam. Je hebt afwisselend werk, waarbij je soms op onregelmatige tijden werkt.
 • Schoolkosten

  Voor je opleiding betaal je:

  • les- of cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra activiteiten.

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO.

  Meer info

  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.

 • Studie in cijfers

  Studie in cijfers

  Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo.  

  Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.

Misschien ook interessant voor jou?