Alfa-college

Hier leg ik de basis voor mijn toekomst

Hier leg ik de basis voor mijn toekomst

Sluiten
Een mbo-opleiding moet goed aansluiten op het werk dat je later wilt gaan doen. Mijn docenten komen uit de praktijk. Ze weten precies wat het werk inhoudt.

De opleiding is heel gestructureerd, dat spreekt me aan. Ik denk dat deze opleiding daarom de beste mbo-opleiding voor Transport en Logistiek is in de landelijke Keuzegids mbo.

Op korte termijn wil ik eindverantwoordelijke zijn in een magazijn of planner wegtransport worden. Later wil ik een eigen bedrijf of een hogere functie. Daarom leg ik nu een goede basis, met zekerheid voor de toekomst. Zelf heb ik ook voor het Alfa-college gekozen omdat het een christelijke school is.

Als je nu op zoek bent naar een mbo-opleiding, dan raad ik je aan om bij verschillende scholen de open dagen te bezoeken. En loop een dagje mee. Praat met de docent. Check of jouw beeld van het beroep klopt met hoe het echt is.

Remco
student Logistiek supervisor
 • Iets voor jou?
  De logistiek teamleider zorgt dat de goederenstroom vlot verloopt en geeft leiding aan de medewerkers. Een dag van een logistiek teamleider is nooit hetzelfde: spoedorders, late leveringen en ziek personeel. En dan tóch scherp blijven en met iedereen goed blijven communiceren. Kun je dat? Dan is werken in de transport en logistiek iets voor jou!
 • De opleiding
  De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen. Tijdens de opleiding volg je onder andere de volgende onderdelen:
  - Werken als logistiek teamleider
  - Beheer van bedrijfsruimte, goederen en materieel
  - Communicatie en leidinggeven
  - Ondersteunen bij de inzet van mensen en middelen

  Lokale duurzame stadsdistributie

  Studenten van de logistieke-opleidingen hebben de beschikking over twee bakfietsen. Deze ‘transportfietsen’ worden ingezet tijdens het project ‘Lokale duurzame stadsdistributie. De studenten brengen het geleerde direct in de praktijk. Denk bijvoorbeeld aan het opstellen van een planning, organisatie en de daadwerkelijke distributie van goederen. Ook duurzaamheid is een belangrijk aspect tijdens dit project.
 • Vakken
  Je volgt tijdens de opleiding onder andere de volgende vakken:
  - Bedrijfseconomie
  - Planning en organisatie
  - Duits

  In overleg met de docent bepaal je je eigen tempo. Je maakt met je docent een persoonlijke studieplanner, waarin staat welke lesstof je wanneer behandelt en wanneer je op school komt. Aan de hand van praktijkexamens toetsen we je praktijkkennis. Als je hiervoor slaagt én je alle onderdelen met een voldoende afsluit, haal je je diploma.

  Algemene vakken

  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands en rekenen. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet. Sommige opleidingen hebben ook Engels als verplicht vak. In dat geval telt Engels ook mee voor het diploma. Rekenen telt nog niet mee voor je diploma.

  Keuzedelen

  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. Per opleiding, en soms ook per school, verschilt het aanbod in keuzevakken.

  Je kunt kiezen uit de volgende extra vakken:
  - Duits en Engels in de beroepscontext
  - Duurzaamheid
  - Ondernemend gedrag
  - Klantencontact en verkoop
  - Import- en exportdocumenten.
 • Leerweg

  Bij de BOL-opleiding (beroepsopleidende leerweg) ga je in het 1e leerjaar (periode 1 t/m 3) 4 dagen naar school en loop je 1 dag stage. Vanaf het 2e leerjaar (periode 4 t/m 8) ga je 3 dagen school en loop je 2 dagen stage. Je loopt stage bij een erkend leerbedrijf.

  Bij de BBL-opleiding (beroepsbegeleidende leerweg) combineer je werken en leren. Je zoekt zelf een baan bij een erkend leerbedrijf en je gaat 1 of 2 dagen naar school.  Let op: Als je deze opleiding wilt doen in de BBL, dan is het belangrijk dat je beschikt over een werkplek (tenminste 20 uur per week). Als je nog geen werkplek hebt, krijg je op school informatie over het vinden van een erkend leerbedrijf voor deze opleiding.

 • Vooropleiding en toelating
  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
  - vmbo-diploma kaderberoepsgerichte-, gemengde- of theoretische leerweg
  - overgangsbewijs van klas 3 naar klas 4 havo of vwo
  - mbo-diploma, niveau 2

  We nodigen je uit voor een kennismakingsgesprek waarin we onder andere je motivatie en het beeld dat je hebt van het beroep en de opleiding bespreken. Zo zorgen we er samen voor dat je kiest voor de juiste opleiding.
 • Na je opleiding
  Nederland is een echt transportland. Ongeveer tien procent van de Nederlandse bevolking werkt in de logistiek. Denk aan distributiecentra, logistieke planning, organiseren, Schiphol en de haven van Rotterdam. Wil je dit vak in, dan wordt er wel wat van je verwacht. Je hebt afwisselend werk, waarbij je soms op onregelmatige tijden werkt. Ook moet je onder grote druk scherp blijven en met iedereen goed blijven communiceren als teamleider.
 • Schoolkosten

  Voor je opleiding betaal je:

  • les- of cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra activiteiten.

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO.

  Meer info

  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.


 • Studie in cijfers