Alfa-college
HOOGEVEEN, BOL, niveau 3, opleidingsduur 3 jaar

Haarstylist dame (Hoogeveen)

Naast alle basisbehandelingen die een kapper uitvoert, kun jij als haarstylist ook allerlei specialistische behandelingen uitvoeren! Nét een stapje extra dus voor een klant.

Met deze opleiding kun je straks werken bij allerlei types kappersbedrijven, zoals gespecialiseerde damessalons, gemengde- en specifieke kapsalons.
Je eigen zaak starten kan als gediplomeerd haarstylist ook!

Het leukst van dit vak vind ik het omgaan met mensen

Het leukst van dit vak vind ik het omgaan met mensen

Sluiten

Het damesmodel moeten we kleuren, knippen en opsteken

Sluiten
Maaike deed in 2019 mee aan de vakwedstrijd Skills Heroes. Ze schreef hierover:

Vorig jaar hebben we met de hele klas de Finals bezocht. Dat was super, iedereen was enthousiast! Nu hebben we bij ons op school voorrondes gedaan en die heb ik gewonnen! In de voorbereiding op de kwartfinale eind januari mocht ik gelukkig de hele tijd oefenen: onder de les en ook op mijn stageadres in Westerbork.

Op dinsdag 29 januari was de kwalificatiewedstrijd in Haarlem. Ik moest mij die ochtend om 7.30 uur al melden, dus sliepen we de nacht ervoor in een hotel. Spannend! Maar ik ga samen met twee docenten en mijn twee modellen: mijn klasgenoot en mijn broer.

Het thema van de opdracht is Retroparty. Het damesmodel moeten we kleuren, knippen en opsteken. En zelf nadenken over de visagie. Voor het herenmodel moet je een foto namaken. Ter voorbereiding hebben we drie foto’s gekregen om mee te oefenen. En één daarvan wordt gekozen als wedstrijdopdracht. Ook maken we van te voren een digitaal moodboard en hebben we na het knippen en stylen van de modellen een eindpresentatie op de catwalk.

Van de 25 deelnemers gaan de beste acht door naar de driedaagse finale. Ik denk daar nu al over na, ik hoop het echt! Alleen de ervaring zelf is al leuk, maar ik hoop echt op een finaleplaats! Mijn familie en vrienden komen dan zeker kijken, ze schuiven dan alles aan de kant!

In de toekomst zie ik mezelf wel een eigen kapsalon hebben. Maar ik wil na mijn studie eerst werkervaring opdoen. Hopelijk kan ik bij mijn stageadres blijven werken!

Maaike Rozema
Tweedejaarsstudent Salonmanager
Alfa-college Hoogeveen
 • Iets voor jou?
  Wassen, knippen, kleuren; je weet dat het soms hard werken is, maar je kunt niet wachten om iemands uiterlijk tot in de (haar)puntjes te verzorgen! Het liefst specialistisch en misschien zelfs in je eigen zaak, want aan verantwoordelijkheidsgevoel heb jij geen gebrek.

  Werken in een kapsalon draait om omgaan met mensen, je goed kunnen inleven en dienstverlenend zijn. Je ziet er als haarstylist zelf ook altijd verzorgd uit en communiceren vind je niet lastig. Dat je als kapper hygiënisch en nauwkeurig moet werken is voor jou hartstikke logisch. Verder ben je maatschappelijk ontwikkeld en geïnteresseerd.

  Check? Dan past deze opleiding vast goed bij je!

  Kijk op Facebook en Instagram en krijg alvast een indruk van de opleiding.
 • De opleiding
  De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen.

  De opleiding duurt 3 jaar. In het eerste leerjaar kijken we samen naar de mogelijke vervolgstappen. Misschien wil je vanaf leerjaar 2 naar de BBL-opleiding of is een opleiding op niveau 4 mogelijk. Uiteraard hangt dit af van jou eigen inzet en prestaties.

  Tijdens deze opleiding leer je een behandeling voorbereiden (klanten ontvangen en adviseren) en afronden. Ook leer je het knippen en snijden van een coupe, föhnen, kleuren, vlechten en opsteken.

  Wedstrijden / projecten

  Je doet mee aan schoolwedstrijden en projecten die in en buiten de school georganiseerd worden, waaronder de Groene salon en de Beautyfashion awards.

  Praktijklessen

  Het is noodzakelijk dat je tijdens de praktijklessen oefent op zelf meegebrachte modellen. De praktijkdocent geeft aan welk type modellen je mee moet nemen. Het is jouw verantwoordelijkheid dat je ook daadwerkelijk voldoende modellen meeneemt.

  Tip! Begin op tijd met het regelen van modellen uit bijvoorbeeld je familie en vriendenkring. Wij helpen je daar ook mee. Wij zijn in het bezit van een modellenboek waar je gebruik van kan maken.
 • Vakken
  Tijdens deze opleiding leer je:

  Een haarbehandeling voorbereiden en afronden
  - Je maakt afspraken
  - Je stelt een behandelingsplan op
  - Je rondt de haarbehandeling af

  Een basis haarbehandeling uitvoeren

  - Je verzorgt het haar en de hoofdhuid
  - Je knipt een coupe
  - Je kleurt en ontkleurt het haar

  Specialistische haarbehandelingen uitvoeren bij een dame
  - Je snijdt een coupe
  - Je kunt watergolven
  - Je kunt kleurcorrecties aanbrengen
  - Je vormt het haar tijdelijk om
  - Je vlecht het haar en steekt het op

  Algemene vakken

  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands (2F), Rekenen (2F), Loopbaan en Burgerschap, Sport en Rots en Water.

  Keuzedelen

  In het eerste leerjaar bieden we meerdere keuzedelen aan die aansluiten bij het mooie vak haarverzorging. Met keuzedelen ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. Bij deze opleiding heb je onder andere de keuze uit: nailstyling, image styling, visagie, haarextensions en duurzaamheid in het beroep.
 • Leerweg

  BOL

  Het eerste leerjaar van de opleiding Haarstylist Dame is alleen in de BOL (beroepsopleidende leerweg) te volgen. Je gaat naar school waar je al veel ervaring op doet in moderne praktijklokalen en loopt stage bij een erkend leerbedrijf. In het eerste leerjaar loop je 1 dag per week stage en heb je vier extra stage weken. Je zoekt zelf een stageadres. In het tweede leerjaar loop je 2 dagen in de week stage. In het tweede jaar heb je ook vier extra stageweken.

  BBL

  Vanaf het tweede leerjaar is BBL (beroepsbegeleidende leerweg) ook mogelijk. Je zoekt zelf een baan bij een erkend leerbedrijf en gaat één dag per week naar school. Het leerbedrijf kan zijn erkenning aanvragen via Stichting Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).

 • Vooropleiding en toelating
  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
  - vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  - overgangsbewijs van klas 3 naar klas 4 havo of vwo
  - mbo-diploma, niveau 2

  Toelating
  Na je aanmelding nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek of een andere kennismakingsactiviteit. Tijdens deze kennismaking kun je kijken of de opleiding ook echt bij je past. Ook komen je leerprestaties, je houding, de wederzijdse verwachtingen en je motivatie voor de opleiding aan de orde.
 • Na je opleiding

  Verder leren

  Na de opleiding Haarstylist Dame kun je doorstromen naar bijvoorbeeld Haarstylist Heer (niveau 3), Salonmanager Dame of Salonmanager Heer (niveau 4) en Schoonheidsspecialiste (niveau 3 of 4).

  Aan het werk

  Als gediplomeerd haarstylist dame werk je bij verschillende soorten kappersbedrijven zoals gespecialiseerde damessalons, gemengde en specifieke kapsalons. Of je begint je eigen kappers zaak. Jij weet hoe je alle basis en specialistische damesbehandelingen uitvoert.
 • Schoolkosten

  Voor je opleiding betaal je:

  • les- of cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra activiteiten.

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO.

  Meer info

  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.

 • Aanmelden

  Aanmelden

  Aanmelden voor een mbo-opleiding op het Alfa-college is eenvoudig. Wil je weten hoe? Je leest er meer over op de pagina “Van aanmelding tot student

  Direct aanmelden? Dat kan hier!

 • Studie in cijfers

  Studie in cijfers

  Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo.  

  Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.

Misschien ook interessant voor jou?