Alfa-college
HOOGEVEEN, BOL, niveau 4, opleidingsduur 1 jaar

Salonmanager Kopopleiding

Ben je al in het bezit van het diploma Haarstylist Dame of Haarstylist Heer (voorheen: Allround kapper), niveau 3, en denk je na over een volgende stap? In deze kopopleiding leer je in één jaar alles over het beginnen van een eigen zaak. Heb je nog geen niveau 3 diploma, dan kun je de 3-jarige opleiding Salonmanager Dame of Salonmanager Heer volgen.

Als salonmanager geef je leiding aan een team van kappers in een kapsalon. Je coacht je medewerkers en houdt het overzicht over alle taken en werkzaamheden. Je bent verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering, organisatie en promotie van de kapsalon.
 • Iets voor jou?

  Ben je afgestudeerd Haarstylist Dame/Heer (voorheen: Allround kapper)? En toe aan een volgende stap? In deze opleiding leer je in één jaar alles over het beginnen van een eigen zaak. Van het plannen van werkroosters, bijhouden van administratie tot aan het promoten van de kapsalon.

  Je bent:

  - Modebewust
  - Creatief
  - Ondernemend
  - Leergierig
  - Dienstverlenend
  - Commercieel

  Tijdens de opleiding leer je om deze eigenschappen/vaardigheden toe te passen in je werk.

 • De opleiding
  In deze kopopleiding leer je in één jaar hoe je een eigen kapsalon kunt starten en hoe je als salonmanager een kapsalon moet leiden. Er is minder aandacht voor de beroepsspecifieke delen van haarverzorging. We gaan ervanuit dat je deze technieken beheerst.

  In de opleiding leer je medewerkers te coachen, de administratie bijhouden, het plannen van werkroosters, het geven van trainingen en het promoten van de kapsalon. Ook leer je trends en ontwikkelingen in de kappersbranche te vertalen naar een eigen haarmodelijn en het organiseren van een show om deze haarmodelijn te presenteren aan je potentiële klanten.
 • Vakken
  Je krijgt veel theorie. Je leert alles over ondernemen en leidinggeven in een kapsalon. Je krijgt les in management- en coaching vaardigheden. Verder oefen je met het geven van vaktechnische trainingen aan allround kappers. De praktijkopdrachten voer je voornamelijk uit bij je leerbedrijf. Je wordt hierbij begeleid door een gediplomeerde salonmanager.

  Ook krijg je les in het schrijven van een goed onderbouwd ondernemingsplan. Dit plan presenteer je vervolgens aan de bank en de Kamer van Koophandel. Zo kun je de bank overtuigen van je plan om een eigen kapsalon te starten. Je laat hiermee zien dat jouw kapsalon kans van slagen heeft.

  Algemene vakken

  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan en burgerschap en ondernemen. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet. Rekenen telt nog niet mee voor je diploma.

  Keuzedelen

  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. In de kopopleiding kun je kiezen uit extensions, visagie, nailstyling en doorstroom hbo. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt.
 • Leerweg

  Je gaat 2,5 dag naar school.

 • Vooropleiding en toelating
  Om de kopopleiding Salonmanager te volgen, heb je een diploma Haarstylist Dame/ Haarstylist Heer (voorheen: Allround Kapper) (niveau 3) nodig. Heb je nog geen niveau 3 diploma, dan kun je de 3-jarige opleiding Salonmanager Dame of Salonmanager Heer volgen.
 • Na je opleiding
  Als salonmanager geef je leiding aan een team van kappers in een kapsalon. Je coacht je medewerkers en houdt het overzicht over alle taken en werkzaamheden. Je bent verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering, organisatie en promotie van de kapsalon. Je bent breed inzetbaar in het kappersvak!

  Je kunt ook doorstromen naar het hbo.
 • Schoolkosten

  Voor je opleiding betaal je:

  • les- of cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra activiteiten.

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO.

  Meer info

  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.

 • Studie in cijfers

  Studie in cijfers

  Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo.

  Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.

Misschien ook interessant voor jou?