Alfa-college

Mensen zich mooier laten voelen, daar ga ik voor!

Mensen zich mooier laten voelen, daar ga ik voor!

Sluiten
In de opleiding wordt veel tijd besteed aan praktijklessen. Dat is fijn, want je leert dan goed hoe het bedrijfsleven werkt en hoe je met klanten om moet gaan.

Naast de praktijklessen, draai ik ook mee in de schoonheidssalon op school. Ik ontvang en behandel daar klanten van buiten de school. Het leukste vind ik de visagie, epileren van de wenkbrauwen en het verven van de wenkbrauwen en wimpers omdat je gelijk resultaat ziet. Je maakt mensen niet alleen mooier, maar ze voelen zich mooier! Ook krijg je het vak anatomie, waar je alles leert over het lichaam. Het is soms heel lastig maar ook erg interessant!

Op mijn stage bij het Nolderwoud mag ik zelfstandig behandelingen geven die ik op school heb geleerd, zoals bijvoorbeeld gelaatsbehandelingen, hand- en voetbehandelingen en massages. En als er tijd over is leert mijn stagebegeleider mij nieuwe behandelingen zoals een lichaamsmassage.

Ik weet zelf nog niet precies wat ik na deze opleiding wil gaan doen. Als ik een salon besluit te openen wil ik ook nog cursussen gaan volgen voor permanente make-up. Maar ik wil zeker verder in dit vakgebied.

Emma Janssen
Student schoonheidsspecialist
 • Iets voor jou?
  - Je vindt het leuk om het uiterlijk van mensen te verzorgen
  - Je ziet er verzorgd uit
  - Je bent een harde werker
  - Je werkt nauwkeurig en hygiënisch
  - Je vindt het leuk om met mensen om te gaan

  Herken jij jezelf hierin, dan is werken als schoonheidsspecialist iets voor jou. Let op: je werkt veel met verzorgingsproducten en allergische reacties hierop zijn erg vervelend.

  Kijk op Facebook om te zien wat we doen op de opleiding.
 • De opleiding

  Klik hier om het filmpje van Tiffany te bekijken.

  De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen. Tijdens de opleiding schoonheidsspecialist leer je de meest voorkomende handelingen in een schoonheidssalon uit te voeren, zoals een huidanalyse maken en een gelaats- en lichaamsbehandeling. Ook leer je klanten te adviseren over huidverzorgingsproducten en deze te verkopen. Het is belangrijk dat je een goede relatie met de klant kunt opbouwen. Daarom werk je ook aan sociale, communicatieve en commerciële vaardigheden.

  Alle studenten beginnen met de opleiding Schoonheidsspecialist niveau 3. Of je nu een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg hebt. Na een jaar bespreekt de opleiding met jou en je ouders/verzorgers de mogelijkheden om eventueel door te stromen naar Allround schoonheidsspecialist, niveau 4.

  Competenties waar je aan werkt

  Tijdens de opleiding werk je aan tal van competenties zoals:
  - Vakkundigheid kunnen toepassen
  - Omgaan met druk en tegenslag
  - Omgaan met klanten
  - Adviseren
  - Producten verkopen

  Ook leer je een ondernemersplan maken.
 • Vakken
  Tijdens de opleiding schoonheidsspecialist krijg je onder andere de vakken:
  - gelaatsbehandelingen
  - lichaamsbehandelingen
  - cosmetische hand- en voetverzorging
  - mannenhuid

  Algemene vakken

  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands, rekenen, loopbaan en burgerschap. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet. Rekenen telt nog niet mee voor je diploma.

  Keuzedelen

  Visagie en nailstyling behoren tot de keuzedelen. Deze vakken krijg je extra in je opleiding tot schoonheidsspecialist. Deze vakken maken dat je nog beter op de arbeidsmarkt bent voorbereid.
 • Opleiding in beeld - video
  Els
  Els volgt de opleiding tot schoonheidsspecialist. In deze video vertelt ze waarom zij voor deze opleiding heeft gekozen.

 • BOL
  Je kunt deze opleiding volgen in de beroepsopleidende leerweg (bol). Dat houdt in leren en stage lopen. Op school oefen je in onze schoonheidssalon Beautypoint en in praktijklokalen. Daarnaast doe je praktijkervaring op tijdens je stage. In het eerste jaar is er 1 dag per week stage en later nog eens 3 weken. In het tweede jaar start de stage na de vakantie met een stageweek. Later 1 dag per week en nog eens 3 weken. Je loopt stage bij onder andere drogisterijen, parfumeriehuizen en wellnesscentra. Tijdens het derde jaar loop je na de vakantie 2 dagen per week stage en later nog eens 2 weken. Dit is in een schoonheidssalon of wellnesscentrum.
 • Vooropleiding en toelating
  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
  - vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  - overgangsbewijs van klas 3 naar klas 4 havo of vwo
  - mbo-diploma, niveau 2
 • Na je opleiding

  Verder leren

  Met je diploma schoonheidsspecialist niveau 3 kun je doorstromen naar de opleiding Allround schoonheidsspecialist niveau 4.

  Aan het werk

  Schoonheidsspecialisten werken in salons voor schoonheidsverzorging, bij cosmetica-afdelingen in warenhuizen, parfumeriezaken of in wellnesscentra. Of je start je eigen onderneming.
 • Schoolkosten

  Voor je opleiding betaal je:

  • les- of cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra activiteiten.

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO.

  Meer info

  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.

   
 • Studie in cijfers

  Studie in cijfers

  Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo.  

  Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.

Misschien ook interessant voor jou?