Alfa-College inverted

Van aanmelding tot student

Stap voor stap

Aanmelden voor een mbo-opleiding op het Alfa-college is niet ingewikkeld. Volg zes stappen en voor je het weet ontvang je je lesrooster voor je eerste schooldag!


 • 1. Aanmelden voor 1 april

  Aanmelden voor 1 april
  Sinds 1 augustus 2017 zijn de regels voor het aanmelden voor het mbo veranderd. Wil je een mbo-opleiding gaan volgen, dan moet je je uiterlijk op 1 april hebben aangemeld. Alleen dan heb je recht op toelating voor de opleiding van je keuze. Lees hier meer over Aanmelden bij het mbo.


  Jonger dan 18
  Ben je jonger dan 18 en dus minderjarig? Dan heb je een handtekening nodig van je ouder of verzorger om je aan te melden.

  Aanmelden voor een opleiding bij het Alfa-college kan op twee manieren:
  - Via het digitale aanmeldingsformulier: bekijk je deze site via een laptop, pc of tablet: je meldt je aan via de rode knop (Meld je aan) op elke pagina van deze site. Of je gaat naar de opleidingspagina van je keuze en je meldt je aan via de knop 'Meld je aan voor deze opleiding'. Bekijk je deze site via een smartphone: ga naar de opleidingspagina van je keuze en meld je aan via de knop 'Meld je aan voor deze opleiding'.
  - Je bezoekt een Open dag of informatieavond en meldt je daar aan. Je kunt ook een dag meelopen bij een opleiding.

 • 2. Bevestiging van je aanmelding

  Je ontvangt een e-mail die je aanmelding bevestigt.

 • 3. Bericht van de opleiding
  Je krijgt bericht van de opleiding die je hebt gekozen. Meestal is dit een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek. Voor een aantal opleidingen word je uitgenodigd voor een testdag of een proefles met kennismakingsgesprek. In de uitnodigingsbrief lees je wat je kunt verwachten.
 • 4. Kennismakingsgesprek

  Tijdens het kennismakingsgesprek bekijken we samen of de gekozen opleiding de juiste voor je is. We bespreken je motivatie, je verwachtingen bij de opleiding en je beeld van je toekomstige beroep. Als het nodig is, hebben we het over aanvullende eisen en voorwaarden die voor de opleiding gelden. Neem een legitimatiebewijs mee naar het kennismakingsgesprek.

  - Toelatingscriteria

  Kan ik naar het mbo?

  Kan ik naar het mbo?


 • 5. Bevestiging van je inschrijving
  Als er bij je kennismakingsgesprek geen bijzonderheden zijn, ontvang je een bevestiging van je inschrijving als deelnemer van de opleiding. Je krijgt het verzoek de ondertekende onderwijsovereenkomst en (waar nodig) een kopie van het diploma van je vooropleiding op te sturen. Als je een woon- of verblijfsvergunning hebt, vragen we je ook hiervan een kopie op te sturen.
  De algemene voorwaarden onderwijsovereenkomsten van het Alfa-college vind je hier.
 • 6. Opnieuw bericht van je opleiding
  Je krijgt een uitnodiging voor bijvoorbeeld een introductiedag, een informatieavond of de eerste schooldag. Je krijgt dan praktische informatie over bijvoorbeeld je lesrooster, mentor en je eerste schooldag.