Alfa-college

Van aanmelding tot student

Stap voor stap

Aanmelden voor een mbo-opleiding op het Alfa-college is eenvoudig. Volg deze zes stappen en voor je het weet ontvang je je lesrooster voor je eerste schooldag!


 • 1. Aanmelden voor 1 april

  Aanmelden voor een mbo-opleiding bij het Alfa-college kan digitaal en op 3 manieren:

  1. Meld je hier direct aan
  2. Ga naar de opleidingspagina van je keuze en meld je aan via de knop 'Meld je aan voor deze opleiding' (de opleiding staat dan al voorgesorteerd)
  3. Je bezoekt een informatieavond of Open dag en meldt je daar ter plekke aan. Je kunt natuurlijk ook eerst een dagje meelopen met een opleiding en zo een beter idee krijgen of de opleiding bij je past.

  Aanmelden voor een opleiding
  Wil je een mbo-opleiding gaan volgen, dan moet je je uiterlijk op 1 april hebben aangemeld. Alleen dan heb je recht op toelating voor de opleiding van je keuze. Dit geldt ook voor numerus fixus opleidingen.

  Aanmelden voor een BBL-opleiding kan ook in augustus of september!


  Jonger dan 18
  Ben je jonger dan 18 (minderjarig)? Dan vragen we je ouders/verzorgers ook een paar gegevens in te vullen.

 • 2. Bevestiging van je aanmelding

  Je ontvangt een e-mail met een bevestiging van je aanmelding.

 • 3. Bericht van de opleiding
  Je krijgt bericht van de opleiding die je hebt gekozen. Meestal is dit een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek. De meeste kennismakingsgesprekken vinden online of via Skype plaats. In de uitnodiging lees je wat je kunt verwachten.
 • 4. Kennismakingsgesprek

  Tijdens het kennismakingsgesprek bekijken we samen of de gekozen opleiding de juiste voor jou is. We bespreken je motivatie, je verwachtingen van de opleiding en welk beeld je hebt van je toekomstige beroep. Als er aanvullende eisen en voorwaarden gelden voor de opleiding die je hebt gekozen, vertellen we je daar ook meer over. In verband met het Coronavirus kan het zijn dat het kennismakingsgesprek telefonisch of via Skype plaats zal vinden. Je wordt hierover geïnformeerd vanuit de opleiding.

  Toelatingscriteria mbo-opleiding

  Kan ik naar het mbo?

  Kan ik naar het mbo?

   

 • 5. Bevestiging van je inschrijving
  Als er tijdens je kennismakingsgesprek geen bijzonderheden zijn, ontvang je een bevestiging van inschrijving van de opleiding. Je krijgt het verzoek de ondertekende onderwijsovereenkomst en (waar nodig) een kopie van het diploma van je vooropleiding op te sturen. Als je een woon- of verblijfsvergunning hebt, vragen we je ook hiervan een kopie op te sturen. De algemene voorwaarden (onderwijsovereenkomst en praktijkovereenkomst) van het Alfa-college vind je hier.
 • 6. Opnieuw bericht van je opleiding
  Je krijgt een uitnodiging voor bijvoorbeeld een introductiedag, een informatieavond of de eerste schooldag. Daar krijg je dan praktische informatie over bijvoorbeeld je lesrooster, mentor en je eerste schooldag.
 • Hulp bij aanmelden
  Je kunt je online aanmelden voor de opleiding van jouw keuze. Kom je er niet helemaal uit? We helpen je graag! 
  In de video zie je per stap wat je moet doen. Kom je er toch nog niet uit? Neem contact op met ons.