Alfa-college

Veelgestelde vragenoverzicht Start schooljaar

Je vindt hier de antwoorden op alle veelgestelde vragen rondom de start van het schooljaar. Staat jouw vraag er niet tussen? Stel je vraag via één van onze social media-kanalen, chat met een medewerker of kijk op de contactpagina hoe je nog meer contact met ons op kunt nemen. Alle algemene informatie over de start van het schooljaar vind je ook op deze pagina: informatie start schooljaar.

Aanmelding

 • De aanmelddatum is verstreken. Kan ik nog starten met een opleiding bij het Alfa-college?
  Als aanmelden mogelijk is via de opleidingspagina (zie Meld je aan voor deze opleiding) of als je je via de rode knop Meld je aan, rechtsboven op elke pagina, kunt aanmelden, dan is aanmelden nog mogelijk.
 • Hoe kan ik mij aanmelden voor een opleiding bij het Alfa-college?
  Vul het online aanmeldformulier op onze website in. Dit formulier vind je via de opleidingspagina of via deze link.
 • Hoe kan ik mij uitschrijven voor een opleiding?
  Stuur een mail naar info@alfa-college.nl onder vermelding van je volledige naam, geboortedatum, opleiding en locatie.
 • Ik heb mij aangemeld, maar een afwijzing ontvangen. Wat nu?
  Je kunt je nog aanmelden voor een andere opleiding van jouw keuze op onze website. Bekijk in de opleidingszoeker ons aanbod.
 • Ik heb mijn opleiding bijna afgerond, maar krijg nu een opleidingsblad van het Alfa-college voor het komende schooljaar. Hoe zit dit?
  Als je nog een bepaald vak of een toets moet afronden, dan kan het Alfa-college je nog niet uitschrijven. Vandaar dat je een verlengingsblad voor het komende jaar ontvangt. Dit houdt dus niet in dat je nog een heel schooljaar moet afronden.
 • Ik wil graag een BBL-opleiding gaan volgen, maar kan geen werkplek vinden. Wat nu?
  Het Alfa-college kan niet bemiddelen in het vinden van een betaalde werkplek en zonder de werkplek de inschrijving helaas niet voltooien.
 • Ik wil graag meer informatie over de startmomenten van de opleiding Educatie en Inburgering
  De opleiding is na de zomervakantie weer bereikbaar. Je kunt wel alvast een mail sturen naar educatie@alfa-college.nl.
 • Ik wil graag meer informatie over een opleiding
  Je kunt ons via onze social media-kanalen bereiken of bellen met het gratis nummer 0800-8100. Ook tijdens de vakantie. Op de contactpagina zie je hoe je ons kunt bereiken tijdens welke uren van de werkdag.
 • Kan ik mij ook nog aanmelden voor een VAVO-opleiding?

  Aanmelden kan van 1 april tot 24 augustus 2020. Meer informatie over aanmelden vind je bij de algemene informatie over VAVO en op de pagina's van de VAVO-opleidingen. Na maandag 24 augustus 2020 is aanmelden voor een VAVO-opleiding helaas niet meer mogelijk. Als het schooljaar is begonnen, kun je helaas niet meer beginnen met een VAVO-opleiding. Dit betekent dat tussentijds instromen niet mogelijk is.

 • Wanneer kan ik een kennismakingsgesprek met de opleiding verwachten?
  Je krijgt hierover vanzelf bericht via de opleiding. In de vakantieperiode vinden er geen gesprekken plaats. Heb je nog geen kennismakingsgesprek gehad voor de vakantie, dan vindt het gesprek plaats zodra de school weer open is.

Corona

 • Zijn er speciale regels binnen Alfa-college in verband met het Coronavirus?

  Op onze website staat alle informatie over hoe we binnen Alfa-college omgaan met de regels die gelden in verband met het Coronavirus. De informatie vind je via: www.alfa-college.nl/coronavirus

Gereedschappen

 • Ben ik verplicht om bij de leverancier die het Alfa-college adviseert gereedschap te kopen?
  Nee. Het Alfa-college mag hierin adviseren, maar je hebt altijd zelf de keuze waar je de aanschaf doet. Zolang deze maar voldoet aan de voorwaarden die de opleiding stelt.
 • Ik volg een praktijkopleiding. Is er gereedschap op school beschikbaar?
  De opleiding zorgt ervoor dat er in het praktijklokaal voldoende gereedschap aanwezig is. Dit gereedschap kunnen studenten tijdens de lessen gebruiken. Na afloop van de les blijft het gereedschap in de klas achter.
 • Mag ik mijn eigen gereedschap tijdens de opleiding gebruiken?
  De student mag zijn eigen gereedschap aanschaffen/gebruiken als dit voldoet aan de eisen van de opleiding en als er toestemming is van de opleiding.

Kleding

 • Ik moet kleding aanschaffen voor mijn opleiding. Ben ik verplicht de kleding te bestellen bij de leverancier die het Alfa-college adviseert?
  Nee. De student is verplicht eigen sport- en bedrijfskleding aan te schaffen, maar is vrij om te bepalen waar. Vaak heeft de opleiding met een bepaalde (kleding)leverancier gunstige prijsafspraken gemaakt. De opleiding mag adviseren een kledingpakket bij deze leverancier aan te schaffen.

Laptop

 • Aan welk bedrag moet ik denken bij de aanschaf van een laptop of computer?
  Rekening houdend met de aangegeven specificaties van een opleiding, mag een laptop of computer niet duurder zijn dan 500 euro. We streven er altijd naar om de kosten zo laag mogelijk te houden. Het MBO-studiefonds vergoedt hiervoor maximaal 500 euro, mits een laptop of computer verplicht is voorschreven door de opleiding. Eventueel kan een opleiding een zwaardere (duurdere) laptop of computer voorschrijven, maar dat moet dan goed te verantwoorden zijn. In een dergelijke situatie mag de prijs van de aan te schaffen laptop of computer nooit hoger zijn dan 1.000 euro. In deze specifieke situatie worden de kosten tot 1.000 euro ook vergoed vanuit het MBO-studiefonds. Op de pagina Schoolkosten vind je meer informatie over het MBO-studiefonds.
 • Ben ik verplicht om voor mijn opleiding bij het Alfa-college een laptop aan te schaffen?

  Het Alfa-college kan een student niet verplichten een laptop voor zijn of haar opleiding aan te schaffen, wel adviseren. Echter, als een opleiding digitale licenties gaat gebruiken als lesmateriaal, dan kan de aanschaf wel verplicht worden gesteld. Je kunt anders zonder laptop niet deelnemen aan de lessen waar gebruik wordt gemaakt van deze licenties.

 • Ik heb een laptop nodig voor mijn opleiding. Mag de school mij verplichten een bepaald merk aan te schaffen?

  Nee. De opleiding mag wel voorschrijven aan welke specificaties een laptop moet voldoen om bepaalde software te kunnen gebruiken. Zo mag je niet voorschrijven dat je een Apple moet aanschaffen, maar je mag wel aangeven dat de laptop het IOS-besturingssysteem moet ondersteunen. De opleiding moet hierbij aangeven waarom IOS nodig is en een Windows- of Android-besturingssysteem niet voldoet.

 • Wat zijn de minimale eisen waar een laptop of computer aan moet voldoen?

  Om te kunnen werken via het Alfa-college netwerk en de door het Alfa-college beschikbaar gestelde applicaties, zoals Microsoft Office365, moet de laptop of computer over de volgende minimale specificaties beschikken (per mei 2020):

  • besturingssysteem: Windows
  • processor: minimaal Intel core I3 (of vergelijkbare AMD-processor)
  • werkgeheugen: 4 GB
  • harde schijf: minimaal 40 GB

Leermiddelen

 • Ben ik verplicht bij Studers mijn leermiddelen te bestellen?
  Nee, je kunt zelf bepalen waar je de leermiddelen aanschaft. Let er dan wel op dat je de het juiste ISB-nummer (ISBN) en de juiste druk koopt.
 • De leermiddelenlijst die ik van de opleiding heb gekregen komt niet overeen met die van Studers. Welke moet ik gebruiken?
  De leermiddelenlijst wordt elk jaar aangepast. De lijst die op de site van Studers staat is altijd leidend.
 • Het bedrag dat ik moet betalen verschilt met het bedrag dat van te voren is doorgegeven. Hoe kan dit?
  De opleiding heeft de leermiddelenlijst onlangs definitief samengesteld. Het Alfa-college geeft vooraf een indicatie van de kosten. Het definitieve bedrag kan anders uitvallen, bijvoorbeeld vanwege een verhoging van de uitgever.
 • Hoe kan ik mijn leermiddelen bestellen?
  Kijk voor jouw leermiddelenlijst op www.studers.nl. Daar staat welke leermiddelen je nodig hebt. Je kunt je leermiddelen bestellen via Studers, maar dat hoeft niet.
 • Hoe kan ik mijn leermiddelenlijst vinden?
  Je kunt via een keuzemenu op de website van Studers de stappen volgen om jouw leermiddelenlijst te vinden. Lukt het niet? Bel dan met 0800-8100.
 • Ik heb een vraag over de levering van mijn lesmateriaal. Waar kan ik deze vraag stellen?
  Heb je via Studers besteld? Kijk dan op de website van Studers of bel met de klantenservice van Studers. Heb je ergens anders besteld? Neem dan contact op met de betreffende leverancier of verkoper.
 • Ik zie een excursie staan. Ben ik verplicht hieraan deel te nemen?
  Een excursie valt onder lesactiviteiten. Je wordt dus wel geacht hieraan deel te nemen. Als er extra kosten aan een excursie verbonden zijn, dan word je hierover geïnformeerd. Lukt het niet om deel te nemen aan de excursie, of heb je hier aanvullende vragen over? Bel dan naar 0800-8100.
 • Kan ik de kosten voor de leermiddelen ook in termijnen betalen?
  Als je leermiddelen hebt besteld via Studers, dan loopt de betaling via Studers. Kijk op hun website voor de voorwaarden of neem contact op met de  klantenservice van Studers. Heb je ergens anders besteld? Kijk dan op de website van de leverancier of verkoper en neem contact op.
 • Kan ik mijn leermiddelen ook retourneren? En zo ja, hoe werkt dit?
  Heb je leermiddelen bij Studers besteld, kijk dan voor de voorwaarden op de website Studers of neem contact op met de klantenservice van Studers. Heb je ergens anders besteld? Neem dan contact op met de leverancier of verkoper.
 • Moet ik alles dat op de leermiddelenlijst vermeld staat aanschaffen?
  Ja. Je dient op de eerste schooldag over het lesmateriaal te beschikken dat op de leermiddelenlijst (zie Studers) vermeld staat, tenzij anders aangegeven.
 • Wat zijn digitale licenties? Hoe moet ik deze licenties activeren?
  Licenties zijn digitale leermiddelen. Deze schaf je aan in plaats van fysieke boeken. Let op: activeer deze licenties pas samen met jouw docent op school!

Lesgeld

 • Kan ik een betalingsregeling treffen voor mijn lesgeld?
  Alleen voor kosten die het Alfa-college int, het cursusgeld, kan een betalingsregeling worden afgesproken. Als je een betalingsregeling wilt afspreken voor lesgeld, moet de student een verzoek indienen bij DUO. Het Alfa-college heeft daar geen invloed op.
 • Kan ik ook lesgeld of cursusgeld terugkrijgen?
  Onder bepaalde voorwaarden is dit mogelijk. Kijk voor lesgeld op de site van DUO onder welke voorwaarden terugbetaling van lesgeld mogelijk is. Voor cursusgeld staan de voorwaarden om (een deel van) het cursusgeld terug te krijgen op onze pagina Schoolkosten.
 • Moet je altijd lesgeld of cursusgeld betalen?
  Nee, alleen als je 18 jaar of ouder bent. Een 18+ student die een BOL-opleiding volgt betaalt elk jaar lesgeld aan DUO. Een 18+ student die een BBL-opleiding volgt betaalt jaarlijks cursusgeld aan het Alfa-college.

Tegemoetkoming schoolkosten

 • Ik wil graag een tegemoetkoming in de schoolkosten aanvragen. Hoe doe ik dat?
  Ben je op 1 augustus van het komende schooljaar nog geen 18 jaar en volg je een BOL opleiding bij ons? Kijk dan hier voor meer informatie over de schoolkosten en het MBO studiefonds.