Alfa-college
GRONINGEN, BOL, niveau 2, opleidingsduur 2 jaar

Beveiliger 2

Als beveiliger voorkom je vervelende situaties. Je voert regelmatig controles uit bij winkels en andere objecten. Na een incident weet jij hoe je er veilig gehandeld moet worden.

Deze opleiding valt onder Uniformberoepen, een verzamelnaam voor de opleidingen Beveiliger, Handhaver toezicht en veiligheidCoördinator Beveiliging en Leidinggevende team/afdeling/project (uniformberoepen).

ik leer Direct het vak in de praktijk

Ik leer het vak direct in de praktijk

Sluiten
Direct het vak leren in de praktijk, dat doe ik bij mijn opleiding Beveiliging. Het is een opleiding waarvoor je veel discipline moet hebben. Het is hard werken voor de theorie en in de praktijk. De sportlessen op school zijn pittig en best zwaar. Maar je leert veel, bijvoorbeeld over aanhoudingstechnieken. Ook krijgen we Duits.

Hiervoor zat ik op de Loot-school van het H.N. Werkmancollege. Ik combineerde school met voetbal. Gedisciplineerd werken ben ik dus wel gewend. Het komt voor dat je stageloopt bij een evenement waar je 12 uur achter elkaar moet staan. Dat hoort ook bij je toekomstige beroep.

Ik vind het hartstikke leuk, omdat ik op veel verschillende plaatsen kom en met verschillende mensen te maken hebt. Laatst maakte ik stage-uren op een dancefeest in Rotterdam en we gaan met veel studenten naar Oerol op Terschelling. De docenten hebben zelf werkervaring in de praktijk, zoals de politie, de Marechaussee en de beveiligingsbranche.

Jaïrzinho Leirissa
student Beveiliging
 • Iets voor jou?

  - Ben jij niet bang uitgevallen? 
  - Wil jij je steentje bijdragen aan de veiligheid in de maatschappij?

  - Blijf je kalm en durf je doortastend op te treden in stressvolle situaties? 
  - Beschik jij over een goede conditie? 
  - Vind je het niet erg om op onregelmatige tijden te werken? 
  - Vind jij respect voor anderen de normaalste zaak van de wereld? 
  - Kun je goed samenwerken en heb je een vlotte babbel? 
  - Heb jij het in je om een uniform te dragen?

  Dan is de opleiding Beveiliger iets voor jou!

  Kijk op Instagram om te zien wat we doen op de opleiding.
 • De opleiding
  De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen.

  - Je leert hoe je mensen het best aanspreekt in verschillende situaties en hoe je ze aanspreekt op hun gedrag
  - Je wordt je bewust van wat er in de maatschappij gebeurt
  - Je leert werken binnen wettelijke kaders
  - Je leert gebouwen en eigendommen beveiligen
  - Je keert over bedrijfshulpverlening (BHV): Eerste Hulp (o.a. reanimatie), brandpreventie en ontruiming
  - Je hebt een dienstbare instelling.

  Gecertificeerde diploma’s
  Het is belangrijk dat je als beveiliger levensreddend kunt optreden. Ook is het belangrijk dat je noodsituaties goed inschat en oplost. Daarom haal je de volgende certificaten en diploma’s die goed van pas komen tijdens je loopbaan:

  - BHV-opleiding, eerste hulp, reanimatie, brandbestrijding en ontruiming
  - basisveiligheid (VCA)
  - certificaat verkeersregelaar.

  Oefenen in de praktijk
  Er zijn regelmatig mensen en instanties uit de wereld van justitie en veiligheid te gast op school. Zo maak je bijvoorbeeld kennis met de verschillende politiediensten en de bewakingsdienst van een gevangenis. Je doet ook mee aan oefeningen van de politie en ME (mobiele eenheid). Verder werk je mee aan grote landelijke evenementen.

  Examens
  Je doet niet alleen examen op school, je legt ook landelijke theorie- en praktijkexamens af. 
 • Vakken

  Je krijgt onder meer:
  - theorie: communicatie, rapporten schrijven, objectbeveiliging, werken binnen wettelijke kaders
  - sport: conditie, zelfverdediging en samenwerken
  - Nederlands
  - Duits
  - rekenen
  - Loopbaan en burgerschap.

  In deze video zie je hoe studenten leren behendig over een hek te springen tijdens een achtervolging.

  Algemene vakken

  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands en rekenen. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet. Rekenen telt nog niet mee voor je diploma.

  Keuzedelen

  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. Per opleiding en soms ook schoollocatie, verschilt het aanbod van keuzevakken.
 • Stage

  Evenementenstages
  In het eerste jaar loop je evenementenstages. Dit betekent dat je in de avonduren, in het weekend en/of in de vakanties naar evenementen gaat om praktijkervaring op te doen. Dit is een verplicht onderdeel van de opleiding.

  Kijk deze video’s voor een indruk van onze evenementenstages:

  - FC Groningen
  - 4 Mijl
  - Motorcross.

  Beroepspraktijkvorming (BPV of stage)
  In het tweede leerjaar loop je stage bij een erkend leerbedrijf, bijvoorbeeld op een school, bij een ziekenhuis, de rechtbank of een particulier beveiligingsbedrijf. Je werkt dan samen met een ervaren beveiliger en komt met de verschillende onderdelen van het werk  in aanraking.

 • Vooropleiding en toelating
  Om aan de opleiding Beveiliger te kunnen beginnen, moet je aan een van de volgende eisen voldoen:

  - afgerond mbo-diploma
  - vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg of hoger
  - overgangsbewijs naar 4 havo.

  Daarnaast ben je van onbesproken gedrag. Dit omdat je in het tweede leerjaar een groene pas nodig hebt om stage te kunnen lopen. Deze groene pas wordt uitgegeven door de afdeling Korpscheftaken van de politie. Twijfel je of dit voor jou een probleem oplevert? Neem dan contact op met ons. 

  We nodigen je uit voor een kennismakingsbijeenkomst waarin jij gaat ervaren waar je tijdens de opleiding mee te maken krijgt. Zo kun jij zien of de opleiding bij je past en kunnen wij inschatten of je het in je hebt om bij ons een diploma te kunnen halen. Zo zorgen we er samen voor dat je kiest voor de juiste opleiding.

  LET OP! Als je op 1 januari van het eerste leerjaar nog geen 17 jaar bent, bestaat er een kans dat je vertraging op loopt in het tweede leerjaar. Dit heeft te maken met de wet- en regelgeving rondom de inzetbaarheid van studenten bij de bedrijven tijdens de stage (BPV) in het tweede leerjaar.
 • Na je opleiding

  Na de opleiding Beveiliger kun je doorstromen naar onze opleiding Coördinator beveiliging (niveau 3) of Handhaver toezicht en veiligheid (niveau 3).

  Aan het werk
  Als beveiliger ben je vooral bezig vervelende dingen te voorkomen:

  - je voert regelmatig controles uit bij winkels, banken, fabrieken en andere bedrijven
  - je let op klanten, bezoekers en personeel
  - na sluitingstijd houd je bij winkels of industrieterreinen een oogje in het zeil.

 • Schoolkosten

  Voor je opleiding betaal je:

  • les- of cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra activiteiten
  • de kosten voor een uniform zijn ongeveer 400 euro; dit is exclusief schoenen. Schoenen kun je aanschaffen via school, maar ook privé. Neem contact op voor meer informatie.

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO.

  Meer info

  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.


 • Studie in cijfers

  Studie in cijfers

  Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo.  

  Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.