Alfa-college
HOOGEVEEN, BOL, niveau 2, opleidingsduur 2 jaar

Beveiliger 2

Als beveiliger werk je bijvoorbeeld bij winkels, bedrijven, horeca of tijdens evenementen. Je probeert vervelende situaties te voorkomen. Je voert regelmatig controles uit en let op klanten, bezoekers en personeel.

De opleiding Beveiliger valt onder Uniformberoepen. Dit is een verzamelnaam voor de opleidingen Beveiliger (niveau 2), Handhaver toezicht en veiligheid (niveau 3), Coördinator beveiliging (niveau 4, Groningen) en Leidinggevende team/afdeling/project (Uniformberoepen) (niveau 4, Groningen).

Ik leer het vak direct in de praktijk

Ik leer het vak direct in de praktijk

Sluiten
Direct het vak leren in de praktijk, dat doe ik bij mijn opleiding Beveiliging. Het is een opleiding waarvoor je veel discipline moet hebben. Het is hard werken voor de theorie en in de praktijk. De sportlessen op school zijn pittig en best zwaar. Maar je leert veel, bijvoorbeeld over aanhoudingstechnieken. Ook krijgen we Duits.

Hiervoor zat ik op de Loot-school van het H.N. Werkmancollege. Ik combineerde school met voetbal. Gedisciplineerd werken ben ik dus wel gewend. Het komt voor dat je stageloopt bij een evenement waar je 12 uur achter elkaar moet staan. Dat hoort ook bij je toekomstige beroep.

Ik vind het hartstikke leuk, omdat ik op veel verschillende plaatsen kom en met verschillende mensen te maken hebt. Laatst maakte ik stage-uren op een dancefeest in Rotterdam en we gaan met veel studenten naar Oerol op Terschelling. De docenten hebben zelf werkervaring in de praktijk, zoals de politie, de Marechaussee en de beveiligingsbranche.

Jaïrzinho Leirissa
student Beveiliging Groningen
 • Iets voor jou?
  - Je draagt graag je steentje bij aan de veiligheid in de samenleving
  - Je ben niet snel bang
  - In angstige situaties blijf je kalm en treed je doortastend op
  - Je hebt een goede conditie
  - Je vindt het niet erg om op onregelmatige tijden te werken
  - Respect voor anderen vind je de normaalste zaak van de wereld
  - Je kunt goed samenwerken en hebt een vlotte babbel
  - Het dragen van een uniform vind je geen probleem.

  Herken jij jezelf hierin? Dan is de opleiding Beveiliger iets voor jou!

  Kijk op Facebook en Instagram om te zien wat we doen op de opleiding.
 • De opleiding
  De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen.

  Tijdens de opleiding Beveiliger word je op school en in de praktijk getraind in verschillende onderdelen. Je leert hoe je mensen kunt aanspreken op hun gedrag in verschillende situaties. Je handelt volgens de wet. Ook werken binnen wettelijke kaders, beveiliging van gebouwen, eigendommen en brandpreventie horen bij je opleiding.

  Praktijkstraat

  In de praktijkstraat bootsen we verschillende situaties en calamiteiten na. Er zijn onder andere een receptie en een verhoor- en regiekamer. Door de praktijk realistisch na te doen, bereiden we je zo goed mogelijk voor op de praktijkexamens.

  Veiligheid en bescherming

  Veiligheid en bescherming zijn belangrijke thema's. Je leert in de praktijklessen hoe je een kogelwerend vest moet dragen.
 • Vakken
  Tijdens de opleiding Beveiliger volg je de vakken:
  - werken binnen wettelijke kaders en beveiligen van gebouwen/eigendommen
  - sport
  - identiteit
  - studievaardigheden
  - weerbaarheid
  - aanhouding en zelfverdediging.

  Je leert onder andere:
  - rapporten schrijven
  - communiceren
  - objecten beveiligen
  - aan welke wetten je je dient te houden.

  Algemene vakken

  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands, rekenen, loopbaan en burgerschap. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet. Rekenen telt nog niet mee voor je diploma. Ook krijg je Engels en voor dit vak ontvang je een certificaat.

  Keuzedelen

  Tijdens de opleiding bieden we je extra mogelijkheden aan via keuzedelen die goed aansluiten bij het beroep van beveiliger. Je krijgt de kans om de volgende diploma’s/certificaten te behalen:
  - EHBO-cursus met reanimatie en AED-training
  - BHV-opleiding (bedrijfshulpverlening)
  - Basisveiligheid VCA
  - Arbo.

  Je kunt je vakkennis hiermee verbreden of juist verdiepen. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt in de regio. Je krijgt hulp bij het maken van je keuze. Naast het maken van examens op het Alfa-college, leg je ook landelijk theorie- en praktijkexamens af.

 • Opleiding in beeld - video
  Max
  Student Max zit in het eerste jaar van de opleiding. In de video vertelt hij waarom hij voor deze opleiding heeft gekozen én hoe je erachter komt of deze opleiding iets voor jou is.

 • Vooropleiding en toelating

  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  - vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg

  - mbo-diploma, niveau 1 (entree-opleiding)


  Verder ben je niet in negatieve zin in aanraking geweest met politie of justitie.

  Na je inschrijving nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek. Hierin bespreken we onder andere je motivatie en het beeld dat je hebt van het beroep en de opleiding. Zo kijken we samen met jou of de opleiding Beveiliger goed bij jou past.

 • Na je opleiding
  Als gediplomeerd beveiliger kun je solliciteren bij een beveiligingsorganisatie. Je kunt ook doorstromen naar de opleiding Handhaver toezicht en veiligheid op niveau 3.
 • Schoolkosten
  Voor je opleiding betaal je:
  - les- of cursusgeld
  - kosten voor boeken, licenties, kleding en ander (digitaal) lesmateriaal
  - vrijwillige bijdrage voor extra faciliteiten (circa € 25).

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld kijk je op de website van DUO.  

  Meer info

  De kosten voor lesmateriaal en de vrijwillige bijdrage zijn voor de totale opleiding. Tijdens je kennismakingsgesprek vertellen we je alles wat je nog wilt weten over Studers.  
 • Studie in cijfers