Alfa-college
GRONINGEN, BOL, niveau 2, opleidingsduur 2 jaar

Beveiliger

Als beveiliger voorkom je vervelende situaties. Je voert regelmatig controles uit bij winkels en andere objecten. Na een incident weet jij hoe je er veilig gehandeld moet worden.

De opleiding Beveiliger valt onder de Uniformberoepen, een verzamelnaam voor de opleidingen Beveiliger, Coördinator Beveiliging en Handhaver Toezicht en Veiligheid.

ik leer Direct het vak in de praktijk

Ik leer het vak direct in de praktijk

Sluiten
Direct het vak leren in de praktijk, dat doe ik bij mijn opleiding Beveiliging. Het is een opleiding waarvoor je veel discipline moet hebben. Het is hard werken voor de theorie en in de praktijk. De sportlessen op school zijn pittig en best zwaar. Maar je leert veel, bijvoorbeeld over aanhoudingstechnieken. Ook krijgen we Duits.

Hiervoor zat ik op de Loot-school van het H.N. Werkmancollege. Ik combineerde school met voetbal. Gedisciplineerd werken ben ik dus wel gewend. Het komt voor dat je stageloopt bij een evenement waar je 12 uur achter elkaar moet staan. Dat hoort ook bij je toekomstige beroep.

Ik vind het hartstikke leuk, omdat ik op veel verschillende plaatsen kom en met verschillende mensen te maken hebt. Laatst maakte ik stage-uren op een dancefeest in Rotterdam en we gaan met veel studenten naar Oerol op Terschelling. De docenten hebben zelf werkervaring in de praktijk, zoals de politie, de Marechaussee en de beveiligingsbranche.

Jaïrzinho Leirissa
student Beveiliging
 • Iets voor jou?

  - Je bent niet bang 
  - Je blijft kalm en treedt doortastend op in angstige situaties
  - Je hebt een goede conditie
  - Je vindt het niet erg op onregelmatige tijden te werken
  - Respect voor anderen vind je de normaalste zaak van de wereld
  - Je kunt goed samenwerken
  - Je knoopt gemakkelijk een praatje met iemand aan
  - Je vindt een uniform dragen geen probleem

  Herken je jezelf hierin? Dan is de opleiding Particuliere beveiliging (Beveiliger) iets voor jou!

  Kijk op Instagram om te zien wat we doen op de opleiding.
 • De opleiding
  De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen.

  - Je leert hoe je mensen het best aanspreekt in verschillende situaties en hoe je ze aanspreekt op hun gedrag
  - Je wordt bewust van wat er in de maatschappij gebeurt
  - Je leert handelen volgens de wet
  - Je leert werken binnen wettelijke kaders
  - Je leert gebouwen en eigendommen beveiligen
  - Je leert over EHBO en brandpreventie

  Gecertificeerde diploma’s

  Het is belangrijk dat je als beveiliger levensreddend kunt optreden. Ook is het belangrijk dat je noodsituaties goed inschat en oplost. Daarom haal je de volgende gecertificeerde diploma’s die van pas komen tijdens je loopbaan:
  - EHBO met reanimatie en AED-training
  - BHV (bedrijfshulpverlening)
  - basisveiligheid VCA
  - verkeersregelaar

  Oefenen in de praktijk

  Er zijn regelmatig mensen en instanties uit de wereld van justitie en veiligheid te gast op school. Zo maak je bijvoorbeeld kennis met de verschillende politiediensten en de bewakingsdienst van een gevangenis. Je doet ook mee aan oefeningen van de politie en ME. Ook werk je mee aan grote landelijke evenementen zoals het festival Oerol.  Examens

  Je doet niet alleen examen op het Alfa-college, je legt ook een landelijk theorie­ en praktijkexamen af. Voor beide examens moet je slagen om je diploma en wettelijke bevoegdheid te krijgen.

 • Vakken

  Je krijgt onder meer:
  - theorie: communicatie, rapporten schrijven, objectbeveiliging, werken binnen wettelijke kaders
  - sport: conditie, zelfverdediging en samenwerken
  - Nederlands
  - Duits
  - rekenen
  - Loopbaan en burgerschap

  In deze video leren studenten behendig over een hek te springen in een achtervolging.

  Algemene vakken

  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands en rekenen. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet. Rekenen telt nog niet mee voor je diploma.

  Keuzedelen

  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. Per opleiding, en soms ook per school, verschilt het aanbod in keuzevakken.
 • Stage
  In het eerste jaar loop je evenementenstages. Dit betekent dat je in de avonduren, in het weekend en/of in de vakanties naar evenementen gaat om praktijkervaring op te doen. Dit is een verplicht onderdeel van de opleiding.

  In het tweede leerjaar loop je stage bij een erkend bedrijf, zoals op een school, bij de rechtbank of een particulier beveiligingsbedrijf.

  Na de opleiding kun je gaan werken bij een beveiligingsbedrijf.

  Benieuwd naar de werkzaamheden tijdens een stage bij FC Groningen? Bekijk dan video deel 1, deel 2 en deel 3.
 • Vooropleiding en toelating
  Je hebt een van de volgende diploma’s of bewijzen nodig:
  - vmbo-bb of hoger
  - overgangsbewijs naar 4 havo
  - mbo niveau 1 of 2

  Kennismakingsgesprek

  Je krijgt een kennismakingsgesprek. We bespreken bijvoorbeeld je motivatie en het beeld dat je hebt van het beroep en de opleiding. Ook krijg je een sporttest. Zo zorgen we samen dat je kiest voor de juiste opleiding.

  LET OP! Wanneer je op 1 januari van het eerste leerjaar nog geen 17 jaar bent, bestaat er een kans dat je vertraging op zal gaan lopen in het tweede leerjaar. 

  Dit heeft te maken met de wet- en regelgeving rondom de inzetbaarheid van onze studenten bij de BPV-bedrijven gedurende hun BPV-stage in het tweede leerjaar.

   

 • Na je opleiding

  Verder leren

  Na de opleiding Particuliere beveiliging (Beveiliger) leer je door voor bijvoorbeeld Coördinator beveiliging op niveau 3.

  Aan het werk

  Als beveiliger ben je vooral bezig vervelende dingen te voorkomen.
  Je:
  - voert regelmatig controles uit bij winkels, banken, fabrieken en andere bedrijven
  - let op klanten, bezoekers en personeel
  - wordt na sluitingstijd ingezet bij winkels of industrieterreinen om een oogje in het zeil te houden

  Na een alarmmelding verwachten mensen dat jij weet hoe er gehandeld moet worden.
 • Schoolkosten

  Voor je opleiding betaal je:

  • les- of cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra activiteiten
  • uniform 400 euro. Dit is exclusief schoenen. Je kunt kiezen tussen twee varianten. Je kunt je schoenen aanschaffen via het Alfa-college, maar ook privé. Voor meer informatie hierover kun je contact met ons opnemen.

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO.

  Meer info

  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.


 • Studie in cijfers

  Studie in cijfers

  Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo.

  Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.