Alfa-college
GRONINGEN, BOL, niveau 3, opleidingsduur 2 jaar

Coördinator beveiliging

Op veel plaatsen is beveiliging of toezicht nodig, bijvoorbeeld bij winkels en bedrijven. Als coördinator beveiliging stuur je de beveiligers op de werkvloer aan. Verder ben je verantwoordelijk voor de planning en uitvoering van de beveiliging.

De opleiding Coördinator Beveiliging valt onder Uniformberoepen, een verzamelnaam voor de opleidingen Beveiliger, Coördinator beveiliging en Handhaver Toezicht en Veiligheid.

Ik leer het vak direct in de praktijk

Ik leer het vak direct in de praktijk

Sluiten
Direct het vak leren in de praktijk, dat doe ik bij mijn opleiding Beveiliging. Het is een opleiding waarvoor je veel discipline moet hebben. Het is hard werken voor de theorie en in de praktijk. De sportlessen op school zijn pittig en best zwaar. Maar je leert veel, bijvoorbeeld over aanhoudingstechnieken. Ook krijgen we Duits.

Hiervoor zat ik op de Loot-school van het H.N. Werkmancollege. Ik combineerde school met voetbal. Gedisciplineerd werken ben ik dus wel gewend. Het komt voor dat je stageloopt bij een evenement waar je 12 uur achter elkaar moet staan. Dat hoort ook bij je toekomstige beroep.

Ik vind het hartstikke leuk, omdat ik op veel verschillende plaatsen kom en met verschillende mensen te maken hebt. Laatst maakte ik stage-uren op een dancefeest in Rotterdam en we gaan met veel studenten naar Oerol op Terschelling. De docenten hebben zelf werkervaring in de praktijk, zoals de politie, de Marechaussee en de beveiligingsbranche.

Jaïrzinho Leirissa
student Beveiliging
 • Iets voor jou?
  • Je vindt werken op onregelmatige tijden geen probleem
  • Respect voor anderen vind je de normaalste zaak van de wereld
  • Je kunt goed samenwerken
  • Een uniform draag je graag
  • Je vindt plannen en organiseren leuk
  • Je communicatieve vaardigheden zijn goed.

  Herken je jezelf hierin? Dan is de opleiding Coördinator beveiliging iets voor jou!

  Kijk op Instagram om te zien wat we doen op de opleiding.

  Kom naar de open dagen op 24 of 25 januari en bekijk hier alvast wat je kan verwachten op de open dag:

 • De opleiding

  De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen.

  Je leert:

  • beveiligingsactiviteiten coördineren
  • mensen aansturen
  • roosters maken
  • contacten onderhouden met opdrachtgevers.

  Module Buitengewoon Opsporingsambtenaar

  Je krijgt tijdens de opleiding extra mogelijkheden die goed aansluiten bij je toekomstige beroep. Zo kun je de module BOA (Buitengewoon Opsporingsambtenaar) volgen. Hiermee haal je de bevoegdheid om te sanctioneren. Je bent dan breed inzetbaar op de arbeidsmarkt.

  Oefenen in de praktijk

  Er zijn regelmatig mensen en instanties uit de wereld van justitie en veiligheid te gast op school. Zo maak je bijvoorbeeld kennis met de verschillende politiediensten en de bewakingsdienst van een gevangenis. Je doet ook mee aan oefeningen van de politie en MEE. Ook werk je mee aan grote landelijke evenementen zoals het festival Oerol.

  Examens

  Je doet niet alleen examen op het Alfa-college, je legt ook een landelijk theorie-­ en praktijkexamen af. Voor beide examens moet je slagen om je diploma en wettelijke bevoegdheid te krijgen.

 • Vakken

  Je krijgt onder meer:

  • theorie: werken binnen wettelijke kaders, communicatie, rapporten schrijven, objectbeveiliging, plannen, organiseren en leiding geven
  • sport: zelfverdediging, conditie en aanhoudingstechnieken
  • Loopbaan en burgerschap.

  Hier zie je hoe studenten leren om behendig over een hek te springen tijdens een achtervolging.

  Algemene vakken

  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands en rekenen. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet. Sommige opleidingen hebben ook Engels als verplicht vak. In dat geval telt Engels ook mee voor het diploma. Rekenen telt nog niet mee voor je diploma.

  Keuzedelen

  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. Per opleiding, en soms ook per school, verschilt het aanbod in keuzevakken. Op de Open dag krijg je meer informatie over keuzedelen.
 • Stage
  In het eerste jaar loop je evenementenstages. Dit betekent dat je in de avonduren, in het weekend en/of in de vakanties naar evenementen gaat om praktijkervaring op te doen. Tijdens je opleiding organiseer je evenementen als coördinator beveiliging en draai je diensten mee.

  In het tweede leerjaar loop je stage bij een erkend bedrijf, bijvoorbeeld op een school of bij een particulier beveiligingsbedrijf. Je werkt dan samen met een ervaren beveiligingsmedewerker en komt met de verschillende onderdelen van het werk in aanraking.

  Na de opleiding kun je gaan werken bij een beveiligingsorganisatie.
 • Vooropleiding en toelating
  Je hebt een diploma Beveiliger niveau 2 nodig. Daarnaast ben je van onbesproken gedrag. 

  Kennismakingsgesprek

  Je krijgt een kennismakingsgesprek. We bespreken bijvoorbeeld je motivatie en het beeld dat je hebt van het beroep en de opleiding. Ook krijg je een sporttest. Zo zorgen we er samen voor dat je voor de juiste opleiding kiest.

  Vragen

  Voor meer informatie over de kennismaking of je aanmelding, mail je je vraag naar ub.gron@alfa-college.nl.
 • Na je opleiding

  Verder leren

  Je hebt meerdere mogelijkheden om door te leren. Een voorbeeld van een goed aansluitende opleiding op niveau 4 is Leidinggevende team/afdeling/projecten (Uniformberoepen). Ook de opleiding Facilitair leidinggevende op niveau 4 sluit goed aan. 

  Aan het werk

  Als coördinator beveiliging stuur je de beveiligers op de werkvloer aan. Verder ben je verantwoordelijk voor de planning en uitvoering van de beveiligingsactiviteiten.
 • Schoolkosten

  Voor je opleiding betaal je:

  • les- of cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra activiteiten
  • de kosten voor een uniform: ongeveer 400 euro
   Dit bedrag is exclusief schoenen. Je kunt je schoenen aanschaffen via het Alfa-college of je kunt ze zelf kopen. Voor meer informatie hierover kun je contact met ons opnemen.

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO.

  Meer info

  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.


 • Studie in cijfers

  Studie in cijfers

  Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo.

  Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.

Misschien ook interessant voor jou?