Alfa-college
GRONINGEN, BOL, niveau 3, opleidingsduur 2 jaar

Handhaver toezicht en veiligheid (HTV)

Voor de BOL-opleiding Handhaver toezicht en veiligheid is een numerus fixus ingesteld. We bieden 60 opleidingsplaatsen. Dit vanwege een beperkt aantal stageplaatsen voor deze opleiding. Als er voor een opleiding met een numerus fixus meer aanmeldingen binnenkomen dan dat er beschikbare plaatsen zijn, wordt er een loting gehouden (onder de aanmelders vóór 1 april) of komen de aanmelders op een wachtlijst.

Als handhaver toezicht en veiligheid wordt je opgeleid tot Buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA). Dit betekent dat je hiermee ook opsporingsbevoegdheid hebt en dat je naast surveilleren ook leert sanctioneren.

De opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid valt onder de Uniformberoepen, een verzamelnaam voor de opleidingen BeveiligerCoördinator Beveiliging en Handhaver Toezicht en Veiligheid.

ik leer direct het vak in de praktijk

Ik leer het vak direct in de praktijk

Sluiten
Direct het vak leren in de praktijk, dat doe ik bij mijn opleiding Beveiliging. Het is een opleiding waarvoor je veel discipline moet hebben. Het is hard werken voor de theorie en in de praktijk. De sportlessen op school zijn pittig en best zwaar. Maar je leert veel, bijvoorbeeld over aanhoudingstechnieken. Ook krijgen we Duits.

Hiervoor zat ik op de Loot-school van het H.N. Werkmancollege. Ik combineerde school met voetbal. Gedisciplineerd werken ben ik dus wel gewend. Het komt voor dat je stageloopt bij een evenement waar je 12 uur achter elkaar moet staan. Dat hoort ook bij je toekomstige beroep.

Ik vind het hartstikke leuk, omdat ik op veel verschillende plaatsen kom en met verschillende mensen te maken hebt. Laatst maakte ik stage-uren op een dancefeest in Rotterdam en we gaan met veel studenten naar Oerol op Terschelling. De docenten hebben zelf werkervaring in de praktijk, zoals de politie, de Marechaussee en de beveiligingsbranche.

Jaïrzinho Leirissa
student Beveiliging

Beroep in beeld

Beroep in beeld

Sluiten
Ontdek in deze video (deel 2/3) hoe een stage bij FC Groningen eruit ziet.
 • Iets voor jou?

  - Ben jij niet bang uitgevallen? 
  - Blijf je kalm en treed je doortastend op in angstige situaties? 
  - Heb jij een goede conditie? 
  - Vind je het niet erg om op onregelmatige tijden te werken? 
  - Respect voor anderen vind je de normaalste zaak van de wereld? 
  - Kun je goed samenwerken en knoop je makkelijk een praatje met iemand aan? 
  - Vind je een uniform dragen geen probleem?

  Dan is de opleiding Handhaver toezicht en veiligheid iets voor jou!

  Kijk op Instagram om te zien wat we doen op de opleiding. • De opleiding
  Je leert handhavend op te treden. Daarnaast leer je leiding geven aan medewerkers. Belangrijk onderdeel van de opleiding is hoe je moet surveilleren, maar ook sancties mag toepassen. De maatschappij verhardt en fysiek en verbaal geweld neemt toe. Ook hier leer je tijdens de opleiding mee omgaan.  

  We bieden tijdens de opleiding extra mogelijkheden die goed aansluiten bij je toekomstige beroep. Zo krijg je tijdens je opleiding de volgende gecertificeerde diploma’s die van pas komen in je loopbaan:

  - EHBO­-cursus met reanimatie en AED­-training 
  - BOA (Buitengewoon opsporingsambtenaar) 
  - BHV­-opleiding (bedrijfshulpverlening) 
  - Certificaat verkeersregelaar

  Je doet niet alleen examen op het Alfa-­college, maar je legt ook een landelijk theorie-­ en praktijkexamen af (BOA). Voor beide examens moet je slagen om je diploma en wettelijke bevoegdheid te krijgen. 

  Oefenen in de praktijk

  Er zijn regelmatig mensen en instanties uit de wereld van justitie en veiligheid te gast op school. Zo maak je bijvoorbeeld kennis met de verschillende politiediensten en de bewakingsdienst van een gevangenis. Je doet ook mee aan oefeningen van de politie en ME. Ook werk je mee aan grote landelijke evenementen zoals het festival Oerol.

 • Vakken
  Vakken tijdens de opleiding zijn o.a.:

  - Nederlands 
  - Engels 
  - Communicatie 
  - Rapporten schrijven 
  - Vakkennis met onderwerpen als: rapporteren, politieleer, bijzondere wetten (Opiumwet en wet wapens en munitie), strafrecht en strafvordering 
  - Sport: zelfverdediging, aanhoudingstechnieken en conditie

  In deze video leren studenten behendig over een hek te springen in een achtervolging.
 • Stage en video's

  In het eerste jaar loop je evenementenstages. Dit betekent dat je in de avonduren, in het weekend en/of in de vakanties naar evenementen gaat om praktijkervaring op te doen. Dit is een verplicht onderdeel van de opleiding.

  In het tweede leerjaar loop je stage bij een erkend bedrijf, bijvoorbeeld bij de marechaussee, douane, Staatsbosbeheer of openbaar vervoer. Je werkt dan samen met een ervaren beveiligingsmedewerker en komt met de verschillende onderdelen van het werk in aanraking.

  Benieuwd naar de werkzaamheden tijdens een stage op de opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid? Kijk dan deze video's:

  Het is ook mogelijk om stage te lopen in het buitenland, zo laten deze studenten zien tijdens hun stage bij de Deutsche Bahn in Frankfurt am Main.

 • Vooropleiding en toelating

  Om aan de opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid te mogen beginnen, moet je aan een van de volgende eisen voldoen:
    - mbo-diploma op niveau 2
    - vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg, overgangsbewijs naar 4 havo

  Daarnaast ben je van onbesproken gedrag. Lees meer over de VOG.

  Wat de VOG - verklaring omtrent gedrag

  We nodigen je uit voor een kennismakingsgesprek waarin we onder andere je motivatie en het beeld dat je hebt van het beroep en de opleiding bespreken. Daarna krijg je een uitnodiging voor een testdag, waarin we verschillende onderdelen testen zoals sport, Nederlands, een rollenspel etc. Zo zorgen we er samen voor dat je kiest voor de juiste opleiding.

 • Na je opleiding

  De opleiding Handhaver toezicht en veiligheid is een goede opstap naar de politieacademie. Na de opleiding gaan veel studenten dan ook naartoe. Als je bij de politie solliciteert, moet je de reguliere sollicitatieprocedure van de politie volgen.

  Andere passende vervolgopleidingen zijn:

  - Juridisch medewerker (niveau 4)
  - Facilitair leidinggevende (niveau 4)
  - Sociaal Agogisch werk (niveau 4)

  Let op: er is geen aansluitende opleiding op niveau 4 in de uniformsector.

  Aan het werk

  Na de opleiding Handhaver toezicht en veiligheid kun je aan het werk bij een toezichthoudende dienst of organisatie.

  Diploma

  De officiële naam van deze opleiding is Toezicht en veiligheid (Handhaver toezicht en veiligheid). Deze naam komt op je diploma te staan. 
 • Schoolkosten

  Voor je opleiding betaal je:

  • les- of cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra activiteiten
  • uniform van circa 400 euro. Dit is exclusief schoenen. Je kunt kiezen tussen twee varianten. Je kunt je schoenen aanschaffen via het Alfa-college, maar ook privé. Voor meer informatie hierover kun je contact met ons opnemen.
    

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO.

  Meer info

  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.

   

 • Studie in cijfers

  Studie in cijfers

  Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo.

  Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.

Misschien ook interessant voor jou?