Alfa-college

Handhaver toezicht en veiligheid (HTV) Groningen

Handhaver toezicht en veiligheid (HTV) Groningen
Locatie
Kardingerplein, GRONINGEN
Type
BOL
Niveau
3
Opleidingsduur
2 jaar

Wat deze opleiding bijzonder maakt

 • Je daagt jezelf mentaal en fysiek uit 
 • Jouw docenten hebben werkervaring bij politie, marechaussee en met handhaving
 • Door middel van virtual reality oefen je levensechte bekeuringssituaties

ik leer direct het vak in de praktijk

Ik leer het vak direct in de praktijk

Sluiten
Direct het vak leren in de praktijk, dat doe ik bij mijn opleiding Beveiliging. Het is een opleiding waarvoor je veel discipline moet hebben. Het is hard werken voor de theorie en in de praktijk. De sportlessen op school zijn pittig en best zwaar. Maar je leert veel, bijvoorbeeld over aanhoudingstechnieken. Ook krijgen we Duits.

Hiervoor zat ik op de Loot-school van het H.N. Werkmancollege. Ik combineerde school met voetbal. Gedisciplineerd werken ben ik dus wel gewend. Het komt voor dat je stageloopt bij een evenement waar je 12 uur achter elkaar moet staan. Dat hoort ook bij je toekomstige beroep.

Ik vind het hartstikke leuk, omdat ik op veel verschillende plaatsen kom en met verschillende mensen te maken hebt. Laatst maakte ik stage-uren op een dancefeest in Rotterdam en we gaan met veel studenten naar Oerol op Terschelling. De docenten hebben zelf werkervaring in de praktijk, zoals de politie, de Marechaussee en de beveiligingsbranche.

Jaïrzinho Leirissa
student Beveiliging

Beroep in beeld

Beroep in beeld

Sluiten
Ontdek in deze video (deel 2/3) hoe een stage bij FC Groningen eruit ziet.
 • In het kort

  Voor de BOL-opleiding Handhaver toezicht en veiligheid is een numerus fixus ingesteld. We bieden 60 opleidingsplaatsen. Dit vanwege een beperkt aantal stageplaatsen voor deze opleiding. Als er voor een opleiding met een numerus fixus meer aanmeldingen binnenkomen dan dat er beschikbare plaatsen zijn, wordt er een loting gehouden (onder de aanmelders vóór 1 mei). Niet-ingelote aanmelders komen op een wachtlijst.

  Numerus fixus

  In het kader van het toelatingsrecht krijgen Alfa-college studenten geen interne voorrang bij numerus fixus-opleidingen, tenzij deze studenten een diploma hebben van een aanverwante opleiding. Bijvoorbeeld: als een interne student van de opleiding Beveiliger (niveau 2) door wil stromen naar de opleiding Handhaver toezicht en veiligheid (niveau 3) waar een numerus fixus wordt gehanteerd, krijgt deze student voorrang. Binnen de eigen instelling doorstromen naar een aanverwante opleiding, waarvoor een numerus fixus geldt, moet gebeuren op objectieve gronden en je moet dit vóór 1 februari kenbaar maken.

  Als Handhaver toezicht en veiligheid word je opgeleid tot Buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA). Dit betekent dat je hiermee ook opsporingsbevoegdheid hebt en dat je naast surveilleren ook leert sanctioneren.

  De opleiding Handhaver toezicht en veiligheid valt onder Uniformberoepen, een verzamelnaam voor de opleidingen Beveiliger niveau 2, Beveiliger niveau 3, Handhaver toezicht en veiligheid en Leidinggevende team/afdeling/project.

 • Iets voor jou?
  - Ben jij niet bang uitgevallen? 
  - Wil jij je steentje bijdragen aan de veiligheid in de maatschappij?
  - Blijf je kalm en durf je doortastend op te treden in stressvolle situaties? 
  - Beschik jij over een goede conditie? 
  - Vind je het niet erg om op onregelmatige tijden te werken? 
  - Vind jij respect voor anderen de normaalste zaak van de wereld? 
  - Kun je goed samenwerken en heb je een vlotte babbel? 
  - Heb jij het in je om een uniform te dragen?

  Dan is de opleiding Handhaver toezicht en veiligheid iets voor jou!

  Kijk op Instagram om te zien wat we doen op de opleiding.
 • De opleiding
  De opleiding Handhaver toezicht en veiligheid (HTV) bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen.

  Je leert tijdens de opleiding HTV veel over relevante wets- en rechtskennis, hoe je moet surveilleren en handhavend moet optreden. Daar hoort ook bij dat je leert hoe je een bekeuringsgesprek voert en hoe je een bekeuring uitschrijft. De maatschappij verhardt en fysiek en verbaal geweld nemen toe. Hier leer je tijdens de opleiding mee om te gaan. 

  We bieden tijdens de opleiding extra mogelijkheden die goed aansluiten bij je toekomstige beroep. Zo krijg je tijdens je opleiding de volgende gecertificeerde diploma’s die van pas komen in je loopbaan:

  - BHV-opleiding, eerste hulp, reanimatie, brandbestrijding en ontruiming
  - BOA (Buitengewoon opsporingsambtenaar)
  - Certificaat verkeersregelaar

  Je doet niet alleen examen op het Alfa-college, maar je legt ook landelijke theorie-¬ en praktijkexamens af, zoals BOA, Wettelijke Kaders 1 en 2. Voor al deze examens moet je slagen om je diploma en wettelijke opsporingsbevoegdheid te kunnen krijgen. Voor het BOA-examen geldt dat dit tevens een overgangseis is.

  Virtual reality

  Tijdens het vak ‘praktijk’ leer je alles over dienstverlening en hoe je moet optreden bij calamiteiten. Ook leer je bekeuringen schrijven Door rollenspellen te doen met acteurs en met behulp van virtual reality beleef je bijvoorbeeld een bekeuringssituatie alsof het echt is. Op deze manier bereiden we studenten voor op praktijkexamens.

  Oefenen in de praktijk

  Er zijn regelmatig mensen en instanties uit de wereld van justitie en veiligheid te gast op school. Zo maak je bijvoorbeeld kennis met de verschillende politiediensten, bezoek je de rechtbank en het arrestantencomplex van de politie. Je doet ook mee aan oefeningen van de politie en ME en je werkt mee aan evenementen zoals de 4 Mijl van Groningen en voorstellingen in de Oosterpoort.

  Evenementen

  In het geval van evenementstages is het zo dat er voor de meeste opleidingen een deelnameverplichting van 180 uur in het eerste leerjaar geldt. De eventuele kosten voor het reizen van en naar deze evenementen worden NIET door de opleiding vergoed.
 • Vakken

  Beroepsgerichte vakken

  - Opleiding tot Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA)
  - Wettelijke kaders 1 en 2
  - Aanhouding en zelfverdediging
  - Dienstverlening en calamiteiten
  - Sanctionerend optreden

  Je leert onder andere rapporteren, kennis van diverse soorten rechts- en wetskennis waaronder de bijzondere wetten (o.a. de Opiumwet en Wet Wapens en Munitie) en communiceren. Tijdens de opleiding maak je niet alleen examens op het Alfa-college, maar leg je ook landelijke theorie- en praktijkexamens af. Voor de HTV doe je dat bij de landelijke Exameninstelling Toezicht en Handhaving (ExTH) te Amersfoort. 

  Algemene vakken

  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands, rekenen, Engels (soms keuzedeel), loopbaan en burgerschap. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet. Daarnaast krijg je sport met daarbij de onderdelen kracht en conditie, zelfverdediging en spel.

  Keuzedelen

  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw interesses of die aansluiten bij jouw toekomstplannen. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. Per opleiding, en soms ook per school, verschilt het aanbod in keuzedelen. Wil je hier meer over weten, laat je dan informeren op één van de online voorlichtingsavonden. 
   
  In deze video leren studenten bij sport behendig over een hek te springen tijdens bijvoorbeeld een achtervolging.
 • Leerweg
  In de beroepsopleidende leerweg (BOL) combineer je school en stage in beide leerjaren. Dit zijn verplichte stages.

  Evenementenstages

  In het eerste jaar loop je evenementenstages. Dit betekent dat je in de avonduren, in het weekend en/of in de vakanties naar evenementen gaat om praktijkervaring op te doen. Dit is een verplicht onderdeel van de opleiding.

  Beroepspraktijkvorming (BPV stage)

  In het tweede leerjaar loop je stage bij een erkend leerbedrijf, bijvoorbeeld bij verschillende handhavingsorganisaties in de provincie Groningen, de Douane, Staatsbosbeheer of binnen het openbaar vervoer. Je werkt dan samen met een ervaren handhaver en komt met de verschillende onderdelen van het werk in aanraking.

  Video's

  Benieuwd naar de werkzaamheden tijdens een stage op de opleiding Handhaver toezicht en veiligheid? Kijk dan deze video's:

  Mylan en Demi nemen je mee op avonddienst bij de handhaving van de Gemeente Midden-Groningen.

  Stage lopen bij Staatsbosbeheer? In deze video laten onze studenten zien hoe hun dag verloopt.

 • Opleiding in beeld
  Over een hek springen tijdens een achtervolging? Dat leer je zo:


  Mylan en Demi nemen je mee op hun avonddienst bij de Gemeente Midden-Groningen:


  Zo ziet een stagedag bij Staatsbosbeheer eruit:

 • Vooropleiding en toelating
  Om aan de opleiding Handhaver toezicht en veiligheid te mogen beginnen, moet je aan een van de volgende eisen voldoen:

  - mbo-diploma op niveau 2
  - vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  - overgangsbewijs naar 4 havo

  Daarnaast ben je van onbesproken gedrag. 

  We nodigen je uit voor een kennismakingsbijeenkomst waarin jij gaat ervaren waar je tijdens de opleiding mee te maken krijgt. Zo kun jij zien of jij denkt dat de opleiding bij je past en kunnen wij op onze beurt inschatten of je het in je hebt om bij ons een diploma te kunnen halen. Zo zorgen we er samen voor dat je kiest voor de juiste opleiding.

  Actieve deelname aan onze kennismakingsactiviteiten (-bijeenkomst of -gesprek) is verplicht om geplaatst te kunnen worden voor deze opleiding.
   
 • Na je opleiding

  Verder leren

  Heb je deze opleiding op niveau 3 afgerond, dan kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 4 binnen Veiligheid en sport of een andere mbo niveau 4 opleiding. Per opleiding kunnen de eisen voor vooropleiding en toelating verschillen. 

  De opleiding Handhaver toezicht en veiligheid wordt in het land gezien als een goede vooropleiding voor de politieacademie. Wij zijn het hier mee eens en denken dat je een grotere kans van slagen hebt om uiteindelijk bij de politie terecht te komen. Veel studenten solliciteren dan ook bij de politie na het behalen van hun HTV-diploma. Je moet natuurlijk wel de reguliere sollicitatieprocedure van de politie volgen. 

  Ook de opleidingstrajecten van de Koninklijke Marechaussee en de Douane worden veel gekozen als vervolgstap. 

  Het is ook mogelijk om onze niveau 4-opleiding Leidinggevende team/afdeling/project als vervolgopleiding te kiezen.

  Andere passende vervolgopleidingen zijn:
  - Juridisch medewerker (niveau 4)
  - Facilitair leidinggevende (niveau 4)
  - Sociaal Agogisch werk (niveau 4)

  Aan het werk

  Na de opleiding Handhaver toezicht en veiligheid kun je aan het werk bij een handhavingsorganisatie. 

 • Schoolkosten

  Ben je 18 jaar of ouder, dan betaal je lesgeld (BOL) of cursusgeld (BBL). Daarnaast zijn er kosten voor onderwijsbenodigdheden.

  Lesmateriaal

  Je betaalt ongeveer 300 euro voor studieboeken en online licenties. 

  Overige kosten

  • uniform (circa 400 euro, exclusief schoenen)
  • introductiekamp (135 euro)
  • materiaal voor de keuzedelen
  • aanschaf laptop (een Office-pakket met Word, Excel en PowerPoint krijg je via school)
  • sportkleding, indoor- en outdoor sportschoenen
  • kosten voor extra activiteiten

  Alle informatie over schoolkosten bij het Alfa-college

  Mbo-studentenfonds 

  Als je een opleiding bij ons gaat volgen, dan kun je in aanmerking komen voor een bijdrage uit het Mbo-studentenfonds als er bepaalde financiële belemmeringen zijn. Kijk hier voor meer informatie over het Mbo-studentenfonds.

 • Studie in cijfers

Wil je een vraag stellen over deze opleiding?

Ga in gesprek met onze opleidingsadviseurs over deze opleiding en het Alfa-college.

Aanmelden

Aanmelden duurt ongeveer tien minuten. Klik op onderstaande knop "Meld je aan voor deze opleiding". Daarna kun je je gegevens invullen. Elke stap begint op een nieuw scherm. Voor het aanmelden heb je DigiD nodig.

Wat je hebt ingevuld, wordt bewaard zolang je de internetbrowser open hebt staan. Tussendoor kun je dus je gegevens wijzigen.
Meld je aan voor deze opleiding

Misschien vind je deze opleidingen ook leuk

Beveiliger 3
GRONINGEN
Beveiliger 3
Sport- en bewegingsleider
GRONINGEN
Sport- en bewegingsleider