Alfa-college
GRONINGEN, BOL, niveau 3, opleidingsduur 2 jaar

Handhaver toezicht en veiligheid (HTV)

Voor deze opleiding heeft een loting plaatsgevonden. De aanmelders hebben hierover bericht gekregen. Als je niet wordt ingeloot, word je op een wachtlijst geplaatst. Mocht er toch nog iemand uitvallen, dan wordt de eerstvolgende op de wachtlijst uitgenodigd voor een gesprek. We raden je daarom aan je óók aan te melden voor een alternatieve opleidingskeuze. 

Tijdens je studie Handhaver toezicht en veiligheid word je opgeleid tot Buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA). Dit betekent dat je hiermee ook opsporingsbevoegdheid hebt en dat je naast surveilleren ook leert sanctioneren.

Deze opleiding valt onder Uniformberoepen, een verzamelnaam voor de opleidingen BeveiligerHandhaver toezicht en veiligheid, Coördinator Beveiliging en Leidinggevende team/afdeling/project (uniformberoepen).

ik leer direct het vak in de praktijk

Ik leer het vak direct in de praktijk

Sluiten
Direct het vak leren in de praktijk, dat doe ik bij mijn opleiding Beveiliging. Het is een opleiding waarvoor je veel discipline moet hebben. Het is hard werken voor de theorie en in de praktijk. De sportlessen op school zijn pittig en best zwaar. Maar je leert veel, bijvoorbeeld over aanhoudingstechnieken. Ook krijgen we Duits.

Hiervoor zat ik op de Loot-school van het H.N. Werkmancollege. Ik combineerde school met voetbal. Gedisciplineerd werken ben ik dus wel gewend. Het komt voor dat je stageloopt bij een evenement waar je 12 uur achter elkaar moet staan. Dat hoort ook bij je toekomstige beroep.

Ik vind het hartstikke leuk, omdat ik op veel verschillende plaatsen kom en met verschillende mensen te maken hebt. Laatst maakte ik stage-uren op een dancefeest in Rotterdam en we gaan met veel studenten naar Oerol op Terschelling. De docenten hebben zelf werkervaring in de praktijk, zoals de politie, de Marechaussee en de beveiligingsbranche.

Jaïrzinho Leirissa
student Beveiliging

Beroep in beeld

Beroep in beeld

Sluiten
Ontdek in deze video (deel 2/3) hoe een stage bij FC Groningen eruit ziet.
 • Iets voor jou?

  - Ben jij niet bang uitgevallen? 
  - Wil jij je steentje bijdragen aan de veiligheid in de maatschappij?
  - Blijf je kalm en durf je doortastend op te treden in stressvolle situaties? 
  - Beschik jij over een goede conditie? 
  - Vind je het niet erg om op onregelmatige tijden te werken? 
  - Vind jij respect voor anderen de normaalste zaak van de wereld? 
  - Kun je goed samenwerken en heb je een vlotte babbel? 
  - Heb jij het in je om een uniform te dragen?

  Dan is de opleiding Handhaver toezicht en veiligheid iets voor jou!

  Kijk op Instagram om te zien wat we doen op de opleiding.


 • De opleiding

  De opleiding HTV bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen

  Je leert tijdens de opleiding HTV veel over relevante wets- en rechtskennis, hoe je moet surveilleren en handhavend moet optreden. Daar hoort ook bij dat je leert hoe je een bekeuringsgesprek voert en hoe je een bekeuring uitschrijft. De maatschappij verhardt en fysiek en verbaal geweld nemen toe. Hier leer je tijdens de opleiding mee om te gaan. 

  We bieden tijdens de opleiding extra mogelijkheden die goed aansluiten bij je toekomstige beroep. Zo krijg je tijdens je opleiding de volgende gecertificeerde diploma’s die van pas komen in je loopbaan:

  - BHV-opleiding, eerste hulp, reanimatie, brandbestrijding en ontruiming;  
  - BOA (Buitengewoon opsporingsambtenaar); 
  - Certificaat verkeersregelaar.

  Je doet niet alleen examen op het Alfa-college, maar je legt ook landelijke theorie-en praktijkexamens af, zoals BOA, Wettelijke Kaders 1 en 2. Voor al deze examens moet je slagen om je diploma en wettelijke opsporingsbevoegdheid te kunnen krijgen. Voor het BOA-examen geldt dat dit tevens een overgangseis is.

  Virtual reality
  Tijdens het vak ‘praktijk’ breng je het geleerde in de praktijk. Dit leer je door rollenspellen te doen met acteurs en met behulp van virtual reality beleef je bijvoorbeeld een bekeuringssituatie alsof het echt is. Op deze manier bereiden we studenten voor op praktijkexamens.

  Oefenen in de praktijk
  Er zijn regelmatig mensen en instanties uit de wereld van justitie en veiligheid te gast op school. Zo maak je bijvoorbeeld kennis met de verschillende politiediensten, bezoek je de rechtbank en het arrestantencomplex van de politie. Je doet ook mee aan oefeningen van de politie en ME en je werkt mee aan evenementen zoals de 4 Mijl van Groningen en voorstellingen in de Oosterpoort.

 • Vakken

  Beroepsgerichte vakken
  - Opleiding tot Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA)
  - Wettelijke kaders 1 en 2
  - Aanhouding en zelfverdediging
  - Dienstverlening en calamiteiten
  - Sanctionerend optreden

  Je leert onder andere rapporteren, kennis van diverse soorten rechts- en wetskennis waaronder de bijzondere wetten (o.a. de Opiumwet en Wet Wapens en Munitie) en communiceren. Tijdens de opleiding maak je niet alleen examens op het Alfa-college, maar leg je ook landelijke theorie- en praktijkexamens af. Voor de HTV doe je dat bij de landelijke Exameninstelling Toezicht en Handhaving (ExTH) te Amersfoort. 

  Algemene vakken
  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands, rekenen, Engels (soms keuzedeel), loopbaan en burgerschap. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet. Daarnaast krijg je sport met daarbij de onderdelen kracht en conditie, zelfverdediging en spel.

  Keuzedelen
  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw interesses of die aansluiten bij jouw toekomstplannen. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. Per opleiding, en soms ook per school, verschilt het aanbod in keuzedelen. Wil je hier meer over weten, laat je dan informeren op één van de online voorlichtingsavonden. 

  In deze video leren studenten behendig over een hek te springen tijdens bijvoorbeeld een achtervolging.

 • Stage en video's

  Evenementenstages
  In het eerste jaar loop je evenementenstages. Dit betekent dat je in de avonduren, in het weekend en/of in de vakanties naar evenementen gaat om praktijkervaring op te doen. Dit is een verplicht onderdeel van de opleiding.

  Kijk deze video voor een indruk van onze evenementenstage bij FC Groningen:


  Beroepspraktijkvorming (BPV stage)
  In het tweede leerjaar loop je stage bij een erkend leerbedrijf, bijvoorbeeld bij verschillende handhavingsorganisaties in de provincie Groningen, de Douane, Staatsbosbeheer of binnen het openbaar vervoer. Je werkt dan samen met een ervaren handhaver en komt met de verschillende onderdelen van het werk in aanraking.

  Benieuwd naar de werkzaamheden tijdens een stage op de opleiding Handhaver toezicht en veiligheid? Kijk dan deze video's:

 • Vooropleiding en toelating

  Om aan de opleiding Handhaver toezicht en veiligheid te mogen beginnen, moet je aan een van de volgende eisen voldoen:

    - mbo-diploma op niveau 2
    - vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg, overgangsbewijs naar 4 havo

  Daarnaast ben je van onbesproken gedrag. 

  We nodigen je uit voor een kennismakingsbijeenkomst waarin jij gaat ervaren waar je tijdens de opleiding mee te maken krijgt. Zo kun jij zien of jij denkt dat de opleiding bij je past en kunnen wij op onze beurt inschatten of je het in je hebt om bij ons een diploma te kunnen halen. Zo zorgen we er samen voor dat je kiest voor de juiste opleiding.

 • Na je opleiding

  Doorstuderen?
  De opleiding Handhaver toezicht en veiligheid wordt in het land gezien als een goede vooropleiding voor de politieacademie. Wij zijn het hier mee eens en denken dat je een grotere kans van slagen hebt om uiteindelijk bij de politie terecht te komen. Veel studenten solliciteren dan ook bij de politie na het behalen van hun HTV diploma. Je moet natuurlijk wel de reguliere sollicitatieprocedure van de politie volgen. Ook de opleidingstrajecten van de Koninklijke Marechaussee en de Douane worden veel gekozen als vervolgstap. 

  Het is ook mogelijk om onze niveau 4 opleiding Leidinggevende team/afdeling/project als vervolgopleiding te kiezen.

  Andere passende vervolgopleidingen zijn:
  - Juridisch medewerker (niveau 4)
  - Facilitair leidinggevende (niveau 4)
  - Sociaal Agogisch werk (niveau 4)

  Aan het werk
  Na de opleiding Handhaver toezicht en veiligheid kun je aan het werk bij een handhavingsorganisatie.

 • Schoolkosten

  Voor je opleiding betaal je:

  • les- of cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra activiteiten
  • uniform van circa 400 euro. Dit is exclusief schoenen. Je kunt kiezen tussen twee varianten. Je kunt je schoenen aanschaffen via het Alfa-college, maar ook privé. Voor meer informatie hierover kun je contact met ons opnemen.
    

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO.

  Meer info

  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.

   

 • Studie in cijfers

  Studie in Cijfers is de studiebijsluiter voor het mbo. Hieronder vind je de belangrijkste cijfers voor de opleiding. 

  Informatie over je kans op een baan vind je op de website Kans op werk.

   

Misschien ook interessant voor jou?