Alfa-college
HOOGEVEEN, BOL, niveau 3, opleidingsduur 2 jaar

Handhaver toezicht en veiligheid (HTV)

Voor de opleiding Handhaver toezicht en veiligheid (HTV) BOL Hoogeveen is een numerus fixus ingesteld. Er is plaats voor 24 studenten vanwege een beperkt aantal stageplaatsen. Als er voor een opleiding met een numerus fixus meer aanmeldingen zijn dan beschikbare plaatsen, wordt er een loting gehouden (onder de aanmelders vóór 1 april) of komen de aanmelders op een wachtlijst.

Gediplomeerde studenten (diploma behaald tijdens schooljaar 2019-2020) van de opleiding Beveiliging niveau 2 van het Alfa-college in Hoogeveen, hebben voorrang bij plaatsing voor de opleiding HTV  voor het schooljaar 2020-2021. Voorwaarden hiervoor zijn aanmelding vóór 1 april 2020 én een positief studieadvies. Deze studenten vallen dus niet onder de numerus fixus die voor deze opleiding geldt.

Als gediplomeerd Handhaver toezicht en veiligheid heb je opsporingsbevoegdheid en mag je surveilleren en sanctioneren. Je leert op een verantwoorde manier omgaan met fysiek en verbaal geweld.

De opleiding Handhaver toezicht en veiligheid valt onder Uniformberoepen, een verzamelnaam voor de opleidingen Beveiliger en Handhaver toezicht en veiligheid.

Ik leer het vak direct in de praktijk

Ik leer het vak direct in de praktijk

Sluiten
Direct het vak leren in de praktijk, dat doe ik bij mijn opleiding Beveiliging. Het is een opleiding waarvoor je veel discipline moet hebben. Het is hard werken voor de theorie en in de praktijk. De sportlessen op school zijn pittig en best zwaar. Maar je leert veel, bijvoorbeeld over aanhoudingstechnieken. Ook krijgen we Duits.

Hiervoor zat ik op de Loot-school van het H.N. Werkmancollege. Ik combineerde school met voetbal. Gedisciplineerd werken ben ik dus wel gewend. Het komt voor dat je stageloopt bij een evenement waar je 12 uur achter elkaar moet staan. Dat hoort ook bij je toekomstige beroep.

Ik vind het hartstikke leuk, omdat ik op veel verschillende plaatsen kom en met verschillende mensen te maken hebt. Laatst maakte ik stage-uren op een dancefeest in Rotterdam en we gaan met veel studenten naar Oerol op Terschelling. De docenten hebben zelf werkervaring in de praktijk, zoals de politie, de Marechaussee en de beveiligingsbranche.

Jaïrzinho Leirissa
student Beveiliging Groningen
 • Iets voor jou?
  - Je wilt je steentje bijdragen aan de veiligheid in de maatschappij
  - Je bent niet snel bang
  - In moeilijke situaties blijf je kalm en treed je doortastend op
  - Je hebt een goede conditie
  - Je vindt het niet erg om op onregelmatige tijden te werken
  - Respect voor anderen vind je de normaalste zaak van de wereld
  - Je kunt goed samenwerken en hebt een vlotte babbel
  - Het dragen van een uniform vind je geen probleem

  Herken jij jezelf hierin? Dan is de opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid iets voor jou!

  Kijk op Facebook, Instagram en Snapchat (ub-hgv) om te zien wat we doen op de opleiding.
 • De opleiding
  De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen.

  Je leert tijdens de opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid hoe je moet optreden, surveilleren en sancties toepast. De maatschappij verhardt en fysiek en verbaal geweld nemen toe. Hier leer je tijdens de opleiding mee omgaan. We bieden je extra mogelijkheden die goed aansluiten bij jouw vakgebied. Zo krijg je een BHV-opleiding (bedrijfshulpverlening) waar je een diploma of certificaat voor kunt behalen.

  Praktijkstraat

  Het Alfa-college heeft een praktijkstraat waar verschillende situaties en calamiteiten worden nagebootst. In de praktijkstraat is onder andere een receptie en een verhoor- en regiekamer. Op deze manier bereiden we studenten voor op praktijkexamens.

  SafeGuard Clothing

  Studenten van de opleiding Beveiliger en Handhaver Toezicht en Veiligheid leren in de praktijklessen hoe zij een kogelwerend vest dienen te dragen. Veiligheid en dus ook bescherming is een belangrijk thema binnen deze opleidingen. Het kogelwerend vest is ter beschikking gesteld door SafeGuard Clothing, een wereldwijde fabrikant en distributeur van kogelvrije kleding.

 • Vakken

  Tijdens de opleiding krijg je de volgende vakken:
  - Wettelijke kaders publieke veiligheid en buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA).
  - Sport
  - Identiteit
  - Studievaardigheden
  - Weerbaarheid
  - Aanhouding en zelfverdediging

  Je leert onder andere rapporteren, bijzondere wetten (Opiumwet en wet wapens en munitie, communiceren, strafrecht en strafvordering. Tijdens de opleiding maak je niet alleen examens op het Alfa-college, maar leg je ook landelijk theorie- en praktijkexamens af.

  Algemene vakken
  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands en rekenen. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet. Rekenen telt nog niet mee voor je diploma.

  Keuzedelen
  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. Per opleiding, en soms ook per school, verschilt het aanbod in keuzevakken. Dit zou bijvoorbeeld de drank- en horecawetgeving kunnen zijn. 

 • Leerweg
  Bij de bol-opleiding (beroepsopleidende leerweg) ga je naar school en loop je stage bij een erkend leerbedrijf. Je loopt in de eerst helft van het tweede leerjaar 5 dagen stage bij een handhavingsorganisatie, zoals de politie, marechaussee, douane, Staatsbosbeheer, openbaar vervoer, etc.
 • Vooropleiding

  Om aan de opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid te mogen beginnen, moet je aan een van de volgende eisen voldoen:
    - mbo-diploma op niveau 2
    - vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg

  Je bent niet met politie of justitie in aanraking geweest en bent van onbesproken gedrag. Lees hier meer over de VOG.

  Na je inschrijving nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek. Hierin bespreken we onder andere je motivatie en het beeld dat je hebt van het beroep en de opleiding. Zo kijken we samen of jouw opleidingskeuze de juiste is.

 • Na je opleiding

  Verder leren

  Na deze opleiding is het mogelijk om door te stromen naar een vervolgopleiding, zoals:
  - Juridisch-administratief dienstverlener niveau 4
  - Een opleiding bij de Politieacademie
  - Facilitair leidinggevende niveau 4
  Maatschappelijke zorg of Pedagogisch werk niveau 4

  Let op: er is geen aansluitende niveau 4-opleiding in de uniformsector.

  Aan het werk

  Als gediplomeerd Handhaver Toezicht en Veiligheid ga je aan het werk bij een toezichthoudende organisatie of dienst.
 • Schoolkosten

  Voor je opleiding betaal je:

  • les- of cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra activiteiten.

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO.

  Meer info

  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.

 • Studie in cijfers

  Studie in cijfers

  Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo

  Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.