Alfa-college
HOOGEVEEN, BOL, niveau 3, opleidingsduur 2 jaar

Handhaver toezicht en veiligheid (HTV)

Voor deze opleiding - Handhaver toezicht en veiligheid (HTV) Hoogeveen - is een numerus fixus ingesteld. Er is plaats voor 26 studenten vanwege een beperkt aantal stageplaatsen. Als er voor een opleiding met een numerus fixus meer aanmeldingen binnenkomen dan dat er beschikbare plaatsen zijn, is er een loting onder de aanmelders vóór 1 april of komen de aanmelders op een wachtlijst.

Gediplomeerde studenten (diploma behaald tijdens schooljaar 2020-2021) van de opleiding Beveiliging niveau 2 van het Alfa-college in Hoogeveen, hebben voorrang bij plaatsing voor de opleiding HTV voor het schooljaar 2021-2022. Voorwaarde hiervoor is aanmelding vóór 1 april 2021. Deze studenten vallen dus niet onder de numerus fixus die voor deze opleiding geldt.


Als gediplomeerd Handhaver toezicht en veiligheid heb je opsporingsbevoegdheid en mag je surveilleren en sanctioneren. Je leert op een verantwoorde manier omgaan met fysiek en verbaal geweld.

De opleiding Handhaver toezicht en veiligheid valt onder Uniformberoepen, een verzamelnaam voor de opleidingen Beveiliger en Handhaver toezicht en veiligheid.

ik zet mij graag in voor de veiligheid op straat

Ik zet mij graag in voor de veiligheid op straat

Sluiten
Ik vind het leuk om met mensen in contact te zijn en wil graag een steentje bijdragen aan de veiligheid op straat.

Het Alfa-college is een fijne school met een gezellige sfeer. Je krijgt onder andere les in wettelijke kaders en je krijgt gespreks- en benaderingstechnieken waarin je wordt voorbereid op je stage.

De docenten hebben allemaal ervaring in dit vakgebied en dat merk je in de lessen, je krijgt veel praktische informatie. En ze staan altijd voor je klaar!

Larissa Gruppen
Student Handhaver Toezicht en Veiligheid
 • Iets voor jou?
  - Je wilt je steentje bijdragen aan de veiligheid in de maatschappij
  - Je bent niet snel bang
  - In moeilijke situaties blijf je kalm en treed je doortastend op
  - Je hebt een goede conditie
  - Je vindt het niet erg om op onregelmatige tijden te werken
  - Respect voor anderen vind je de normaalste zaak van de wereld
  - Je kunt goed samenwerken en hebt een vlotte babbel
  - Het dragen van een uniform vind je geen probleem

  Herken jij jezelf hierin? Dan is de opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid iets voor jou!

  Kijk op Facebook, Instagram en Snapchat (ub-hgv) om te zien wat we doen op de opleiding.
 • De opleiding
  De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen.

  Je leert tijdens de opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid hoe je moet optreden, surveilleren en sancties toepast. De maatschappij verhardt en fysiek en verbaal geweld nemen toe. Hier leer je tijdens de opleiding mee omgaan. We bieden je extra mogelijkheden die goed aansluiten bij jouw vakgebied. Zo krijg je een BHV-opleiding (bedrijfshulpverlening) waar je een diploma of certificaat voor kunt behalen.

  Praktijkstraat

  Het Alfa-college heeft een praktijkstraat waar verschillende situaties en calamiteiten worden nagebootst. In de praktijkstraat is onder andere een receptie en een verhoor- en regiekamer. Op deze manier bereiden we studenten voor op praktijkexamens.

  SafeGuard Clothing

  Studenten van de opleiding Beveiliger en Handhaver Toezicht en Veiligheid leren in de praktijklessen hoe zij een kogelwerend vest dienen te dragen. Veiligheid en dus ook bescherming is een belangrijk thema binnen deze opleidingen. Het kogelwerend vest is ter beschikking gesteld door SafeGuard Clothing, een wereldwijde fabrikant en distributeur van kogelvrije kleding.

 • Vakken

  Tijdens de opleiding krijg je de volgende vakken:
  - Wettelijke kaders publieke veiligheid en buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA).
  - Sport
  - Identiteit
  - Studievaardigheden
  - Weerbaarheid
  - Aanhouding en zelfverdediging

  Je leert onder andere rapporteren, bijzondere wetten (Opiumwet en wet wapens en munitie, communiceren, strafrecht en strafvordering. Tijdens de opleiding maak je niet alleen examens op het Alfa-college, maar leg je ook landelijk theorie- en praktijkexamens af.

  Algemene vakken
  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands en rekenen. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet. Rekenen telt nog niet mee voor je diploma.

  Keuzedelen
  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. Per opleiding, en soms ook per school, verschilt het aanbod in keuzevakken. Dit zou bijvoorbeeld de drank- en horecawetgeving kunnen zijn. 

 • Opleiding in beeld - video
  Larissa
  Student Larissa zit in het eerste jaar van de opleiding. In de video vertelt ze waarom ze voor deze opleiding heeft gekozen én of deze opleiding iets voor jou is.

 • Leerweg
  Bij de bol-opleiding (beroepsopleidende leerweg) ga je naar school en loop je stage bij een erkend leerbedrijf. Je loopt in de eerst helft van het tweede leerjaar 5 dagen stage bij een handhavingsorganisatie, zoals de politie, marechaussee, douane, Staatsbosbeheer, openbaar vervoer, etc.
 • Vooropleiding en toelating

  Om aan de opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid te mogen beginnen, moet je aan een van de volgende eisen voldoen:
    - mbo-diploma op niveau 2
    - vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg

  Je bent niet met politie of justitie in aanraking geweest en bent van onbesproken gedrag. Lees hier meer over de VOG.

  Na je inschrijving nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek. Hierin bespreken we onder andere je motivatie en het beeld dat je hebt van het beroep en de opleiding. Zo kijken we samen of jouw opleidingskeuze de juiste is.

 • Na je opleiding

  Verder leren

  Na deze opleiding is het mogelijk om door te stromen naar een vervolgopleiding, zoals:
  - Juridisch-administratief dienstverlener niveau 4
  - Een opleiding bij de Politieacademie
  - Facilitair leidinggevende niveau 4
  Maatschappelijke zorg of Pedagogisch werk niveau 4

  Let op: er is geen aansluitende niveau 4-opleiding in de uniformsector.

  Aan het werk

  Als gediplomeerd Handhaver Toezicht en Veiligheid ga je aan het werk bij een toezichthoudende organisatie of dienst.
 • Schoolkosten

  Voor je opleiding betaal je:

  • les- of cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra activiteiten.

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO.

  Meer info

  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.

 • Studie in cijfers

  Studie in cijfers

  Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo.

  Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.