Alfa-college
GRONINGEN, BOL, niveau 4, opleidingsduur 3 jaar

Sport en bewegen (Sport- en bewegingscoördinator niveau 4)

De opleiding Sport en bewegen is voor, hoe kan het anders, sportievelingen. Je wordt opgeleid tot sport- en bewegingscoördinator. Als sport- en bewegingscoördinator begeleid en/of ontwikkel je sport- en bewegingsactiviteiten.

Bereid je voor op de motorische vaardigheidstest

Veel succes met voorbereiden op de MVT-test!

Sluiten
 • Iets voor jou?
  - Je vindt sporten leuk en je bent je er goed in
  - Je kunt goed met mensen omgaan
  - Je durft voor een groep te staan of je wilt dit graag leren
  - Je kunt goed organiseren

  Herken je jezelf hierin? Dan is een opleiding Sport en Bewegen bij het Alfa-college iets voor jou!
 • De opleiding
  De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen.

  Je kiest tijdens de opleiding uit een van de volgende richtingen (uitstroomprofiel):
  - Buurt, Onderwijs en Sport
  - Sport, Bewegen en Gezondheid (Lifestyle)
  - Sportinstructie, Training en Coaching
  - RAXS (Outdoor)
  - Bewegingsagogie 

  Bijzondere locatie: Kardinge

  Je maakt gebruik van de bijzondere locatie Kardinge met de eigen Alfa-college topsporthal en andere sportfaciliteiten, zoals de grootste klimwand van Nederland, de indoorskibaan, de kunstijsbaan en zwembaden.

  De opleiding kun je ook in Assen volgen.

  - Bekijk alle opleidingen van Sport en bewegen
  Uitleg per uitstroomprofiel

 • Vakken

  Je leert:
  - les- en leidinggeven
  - eigen vaardigheid in sport en spel
  - organiseren
  - werken in een sport-en-bewegen-organisatie
  - anatomie
  - inspanningsfysiologie
  - trainingsleer
  - sociale vaardigheden
  - didactiek
  - leren, loopbaan en burgerschapscompetenties 
  - Nederlands, Engels (in het tweede leerjaar) en rekenen

  Keuzedelen

  Om te specialiseren, kies je zelf extra vakken. We hebben een ruim aanbod, dat vrijwel helemaal gericht is op het halen van een trainers-/instructeurs-(bonds-)diploma voor:

  • Allround Zwembadmedewerker
  • Beach Adventure
  • Bodypump / Freestyle instructeur
  • Duikinstructeur
  • Digitale vaardigheden
  • Duits
  • Fitnessinstructeur A
  • Fitnessinstructeur B
  • Gezonde Leefstijl
  • Gymnastiekleider
  • Hip Hop / Streetdance instructeur
  • Judoleraar
  • Kliminstructeur
  • Loop- en Conditietrainer
  • Lifeguard
  • Ondernemend gedrag
  • Oriëntatie op ondernemerschap
  • Persoonlijk profileren
  • Pupillen- en Juniorentrainer
  • Recreatiewerker en -leider
  • Skileraar A / B
  • Specifieke doelgroepen
  • Sportbrede Trainer-Coach
  • Sportmasseur / Verzorger
  • Tennisleraar
  • Trainer-Coach 3 Jeugd
  • Vechtsporttrainer en -pedagoog
  • Veilig sportklimaat
  • Volleybaltrainer
  • Voorbereiding HBO
  • Werken in het buitenland
  • Wildwater Kajakinstructeur
  Op de Open dag krijg je meer informatie over de keuzedelen. Of lees hier alvast de brochure (pdf).

  Algemene vakken
  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands en rekenen. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet. Engels telt ook mee voor het diploma. Rekenen telt nog niet mee.

 • Opleiding in beeld - video's

  Net Echt. Wat kun je verwachten als je op het Alfa-college de opleiding Sport en bewegen gaat volgen? Een kijkje op de locatie Kardinge in Groningen:


  Rick van Geloven, alumnus Sport en bewegen, vertelt over zijn eigen onderneming:

  Op de opleiding krijg je veel praktijkopdrachten. Zo zijn studenten van deze opleiding ieder jaar actief tijdens de Koningsspelen. Ze begeleiden kinderen van de basisscholen in de regio met diverse sportactiviteiten. Bekijk hier de impressie van de Koningsspelen 2018.

 • Verhalen van studenten

  Ik ben na Sport en Bewegen doorgestroomd naar hbo-Fysiotherapie

  Merel Lautenbach is al een tijdje geleden afgestudeerd maar ze brengt nu weer veel tijd door op locatie Kardinge. “Ik ben na Sport en Bewegen doorgestroomd naar hbo-Fysiotherapie. Daar zit ik nu in het laatste jaar en ik loop stage bij Groningen Sport Revalidatie die ook op deze schoollocatie is gevestigd”, vertelt Merel. “Nu ik op het hbo zit, ervaar ik veel voordeel van mijn tijd op het mbo. Met name met het organiseren van evenementen, les geven en presenteren. Ik ben begonnen in Assen en heb de laatste twee jaar in Groningen gedaan. Ik ben met de specialisatie Sport Bewegen Gezondheid (Lifestyle) op mijn diploma van school gegaan.


     
  Vanuit mijn eerstejaars stage mocht ik blijven werken bij sportschool Plaza Sportiva. Dat is nu nog steeds mijn bijbaan. Ik heb veel aan de dingen die ik heb geleerd tijdens mijn opleiding als ik daar werk. Het communiceren en begeleiden van klanten en hoe je een les moet opbouwen. Wat mij altijd bij blijft van de opleiding is het 24-uurs kamp en natuurlijk de buitenlandstage-ervaring naar Ethiopië. Dat vergeet ik nooit meer! We hebben daar met een groep studenten van Lifestyle en Bewegingsagogie les gegeven aan gehandicapte kinderen op scholen en revalidatiecentra.

  Dus als je de mogelijkheid krijgt om een buitenlandstage te doen op het mbo, pak dan die mooie kans!

  Voor deze opleiding moet je het leuk vinden om anderen iets te leren en voor een groep te durven staan. Je hoeft zelf écht niet de allerbeste sporter te zijn. Juist omdat je naast sporten veel tijd besteed aan het organiseren en presenteren. Voor mij was deze opleiding een hele goede vooropleiding voor mijn hbo-studie. Uiteindelijk denk ik dat ik wil werken in de revalidatie, met mensen met neurologische aandoeningen of in de sport, als het maar voldoende afwisselend is”. 

  Merel Lautenbach 26 jaar
  Vooropleiding: vmbo-TL 
  Uitstroomprofiel: Sport Bewegen Gezondheid (Lifestyle) 

     

   Mijn doel is om mensen, jong en oud, fit en sterk te maken

  Ik zit nu in het laatste jaar en ga bijna naar Brazilië voor een buitenlandstage van tien weken. Daar ga ik samen met een klasgenoot in het dorpje Cumbuco kitesurflessen geven aan kinderen die daar in sloppenwijken wonen.

  Het maakt niet uit hoe je doet, als je het maar doet. Uiteindelijk doe je het voor jezelf!

  Sport is mijn passie
  Ik sport al mijn hele leven en is mijn grote passie. Na de middelbare school (vmbo-tl) was Sport en Bewegen voor mij een logische stap omdat ik heel veel aan sport doe en het leuk vind om voor groepen te staan om mensen wat te leren. Ik heb na het eerste jaar gekozen voor het uitstroomprofiel Raxs (Recreation, Adventure, Xtreme en Snowsports). Voor mij een perfecte keuze. Tijdens de opleiding heb ik mijn skileraar- en kitesurftrainersdiploma gehaald en geef ik er ook al les in. Zowel in de zomer als in de winter heb ik al mooie bijbaantjes gehad in het binnen- en buitenland vanwege deze trainersdiploma’s. Dat is fijn aan deze opleiding. Je kunt je eigen keuze maken met de vele uitstroomprofielen en keuzedelen die er zijn. Je kunt alle kanten op.

  Eigen bedrijf
  Ondertussen ben ik gestart met mijn eigen bedrijf Fit en Sterk. Ik geef bootcamptrainingen in o.a. het Noorderplantsoen aan verschillende groepen. En kickboks-, personal training, kids bootcamp en ouder- en kindtrainingen. Mijn doel is om mensen, jong en oud, fit en sterk te maken. Dat is voor iedereen heel erg goed. Ik vind het leuk om zelf initiatief te nemen en ondernemend bezig te zijn. Via school kreeg ik ook de kans om deel te nemen aan de Ondernemersacademie. Hier heb ik geleerd om mijn eigen bedrijf professioneler uit te bouwen. Ik heb meer klanten gekregen, een breder sportaanbod ontwikkeld en een website gelanceerd.

  Op stage leer je het meest
  Op school vind ik de praktijklessen het leukste om te doen en verslagen maken het minst leuk. Het grote verschil met het vmbo vind ik dat je minder uit boeken hoeft te leren en dat je veel verschillende vakken hebt met veel praktijk erin. De docenten luisteren echt naar je verhaal en staan klaar om je te helpen. Maar tijdens stage leer je echt het meeste. In het eerste jaar liep ik stage bij VNN. Hier mocht ik sportactiviteiten organiseren voor verslaafde jongeren en volwassenen. En ik heb hele goede herinneringen aan de stageperiode in Oostenrijk. Ik heb daar mijn diploma skileraar gehaald. We waren daar zes weken met een hele groep studenten. Twee weken in opleiding en vier weken bij een skischool aan de slag. Voor mij is dit de mooiste tijd van de opleiding.

  Je doet het voor jezelf
  Als ik mijn diploma heb, neem ik eerst een tussenjaar om les te geven in skiën en kitesurfen en mijn eigen bedrijf nog verder uit te bouwen. Daarna wil ik door naar Hbo-ALO. Ik zeg altijd: “Het maakt niet uit hoe je doet, als je het maar doet. Uiteindelijk doe je het voor jezelf!”

  Sil Langhout, 19 jaar 3e jaar – uitstroomprofiel RAXS

   

  Als je inzet toont, krijg je meer terug dan alleen onderwijs!

  Sporten vind ik leuk maar is ook erg belangrijk. Daar zorg ik zelf voor en ik breng het graag over op anderen. Na het vmbo wist ik direct dat ik naar Sport en Bewegen wilde omdat ik tennisleraar wilde worden. Inmiddels is dat wel veranderd en gebruik ik lesgeven in de sport in hele brede zin; om mensen zich beter te laten voelen. Zowel lichamelijk als mentaal helpt sport je om je fit te voelen. Ik loop stage bij lifestylecenter Mind & Motion in Bedum. Zelf doe ik aan tennis en fitness.

  Op school leren we veel én ontwikkel je jezelf echt als een sportspecialist. Ik heb gekozen voor het profiel Lifestyle. Het leren komt me niet aanwaaien en ik doe er veel voor. Maar als je inzet toont, krijg je er veel voor terug. Het is meer dan alleen onderwijs. Je krijgt hier veel ruimte en de docenten willen je altijd helpen. Je leert heel veel van het les geven en voor een groep staan. Dat vond ik in het begin best lastig, maar het gaat nu veel beter. Ik zit nu in mijn laatste jaar en ga het komende jaar uitzoeken of ik wil doorstuderen aan het hbo of dat ik ga werken.

  Sjors Muntjewerf, 19 jaar
  Derdejaars, Profiel Sport, Bewegen en Gezondheid (Lifestyle)
  Vooropleiding: vmbo-tl

   


       

   

       

   

 • Stage

  Je begint met les- en leidinggeven aan je klasgenoten. Je helpt bij de organisatie van evenementen binnen en buiten de school. Daarnaast loop je vanaf de start van het eerste schooljaar al stage.
  Hoe verder je in de opleiding bent, hoe meer stage je loopt. In je stage breng je de kennis en vaardigheden die je op school hebt geleerd in de praktijk.
  Je krijgt verschillende stageopdrachten en wordt begeleid door je stagebegeleider en je coach.
  Je kunt stage lopen in de buurt waar je woont, maar ook zijn er vele mogelijkheden voor een buitenlandstage. 

 • Vooropleiding en toelating
  Je hebt één van de volgende diploma’s nodig / je moet voldoen aan een van de volgende eisen:
  - vmbo-opleiding kb, gl of tl
  - overgangsbewijs van klas 3 naar klas 4 havo of vwo
  - mbo-diploma op niveau 3

  Aangemeld en dan?

  Na je aanmelding ontvang je per mail een kennismakingsformulier. Zodra jij dit formulier ingevuld hebt teruggestuurd, nodigen wij jou zo snel mogelijk uit voor een online kennismakingsgesprek. Zodra de coronamaatregelen het weer toelaten, zijn we voornemens om ook nog een Motorische Vaardigheden Test (MVT) in te plannen. We gaan kennismakingsgesprekken en de sporttesten op de donderdagmiddagen plannen. 

  Hoe jij je kunt voorbereiden op de MVT, zie je in de video hieronder.

  Motorische vaardigheidstest

  Een belangrijk onderdeel van de toelatingsprocedure is de motorische vaardigheidstest. Deze test bestaat uit diverse sportonderdelen: KLUSC (kracht, lenigheid, uithoudingsvermogen, snelheid en coördinatie). Als je deze test haalt, nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek. Bereid je goed voor en bekijk het filmpje over de Motorische vaardigheidstest!

  Aan de Motorische Vaardigheden Test zijn, in tegenstelling tot wat in het filmpje wordt genoemd, géén kosten verbonden. 

 • Na je opleiding

  Verder leren

  Met een diploma Sport- en bewegingscoördinator kun je naar het hoger beroepsonderwijs. Bijvoorbeeld naar een hbo-opleiding:
  - Instituut voor Sportstudies (ALO)
  - Fysiotherapie
  - Pabo 
  - Opleidingen op het gebied van sociaal agogisch onderwijs en vrijetijdskunde

  Aan het werk

  Je kunt met een diploma Sport- en bewegingscoördinator aan het werk in verschillende sportorganisaties of bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan:
  - sportverenigingen
  - sport- en fitnesscentra
  - buitensportondernemingen
  - recreatiebedrijven
  - onderwijs
  - gehandicapten- en ouderenzorg 
  - revalidatiecentra

  Je begeleidt andere sporters, omdat ze beter willen worden of omdat ze sporten leuk vinden. Je werkt als trainer/coach, coördinator, organisator of instructeur in diverse sportdisciplines. Bijvoorbeeld voetbal, hiphop, judo, skiën of zwemmen. Je kunt ook gaan werken in de fitnessbranche, gehandicaptensport, het basisonderwijs, bij gemeentes en in de recreatie of outdoor. En met je trainer/instructeursdiploma ben je aantrekkelijk voor het werkveld. Er is bijvoorbeeld veel vraag naar gediplomeerde turn- en zweminstructeurs.

 • Schoolkosten

  Voor je opleiding betaal je:

  • les- of cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra activiteiten

  Voor je opleiding betaal je verder:


  • kledingpakket
  • kamp/excursiekosten

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO.

  Meer info

  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.


 • Studie in cijfers

  Studie in cijfers

  Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo.  

  Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.

Misschien ook interessant voor jou?