De opleiding Sport en bewegen is voor, hoe kan het ook anders, sportieve en ondernemende mensen. Je wordt opgeleid tot sport- en bewegingsleider. Je werkt als trainer/coach, sportleider, organisator of instructeur. Bij elke sport die je maar kunt bedenken, met wie je maar kunt bedenken. Als sport- en bewegingsleider begeleid en/of ontwikkel je sport- en bewegingsactiviteiten.
Sportief moet je zeker zijn voor deze opleiding én je moet het leuk vinden om les te geven in de sport. Toen ik op het vmbo zat, gaf ik al turntraining aan kinderen. Ik ben begonnen op niveau 2 en ben verder gegaan met de opleiding Sport- en bewegingsleider op niveau 3. Ik doe de uitstroomrichting Buurt Onderwijs Sport. Het organiseren van toernooien en grote examenopdrachten vind ik het leukste maar eigenlijk zijn alle vakken en opdrachten boeiend. Vooral omdat ik alles wat ik leer kan toepassen in de turnlessen die ik zelf geef. Ook geven we met een aantal studenten die vanuit hun eigen sportspecialisme hiervoor speciaal geselecteerd zijn, training aan de jeugd van FC Groningen. Ik mag ze turntraining geven en andere studenten bijvoorbeeld judo of kickboksen. Dit project heet Multi Moves en het idee hierachter is om topsporters in verschillende situaties beter te leren bewegen. Dit is echt speciaal om dit te mogen doen en we krijgen waardevolle feedback op onze trainingen van de trainers van FC Groningen. Op school voel ik me echt thuis en de docenten zijn heel betrokken. Ze geven je het gevoel dat je er echt mag zijn. Die sfeer hangt er ook op school.
Op het mbo heb je ook de mogelijkheid om stage te lopen in het buitenland. Ik ga met een klasgenoot zes weken naar Zuid-Afrika om gymles te geven op een basisschool. Als ik terug ben uit het buitenland, heb ik examens en wil ik nog door naar niveau 4, Sport- en Bewegingscoördinator. En daarna nog door naar het hbo, voor de studie Sportkunde. Het is een lange weg van vmbo-basis naar uiteindelijk hbo, maar hard werken wordt hier echt beloond en dat motiveert mij om steeds een stapje verder te gaan.
- Je vindt sporten leuk en je bent je er goed in
- Je kunt goed met mensen omgaan
- Je durft voor een groep te staan of je wilt dit graag leren
- Je kunt goed organiseren
Herken jij jezelf hierin? Dan is een opleiding Sport en bewegen bij het Alfa-college iets voor jou!
Leerjaar 1 is een basisjaar waarin met name het lesgeven centraal staat. In leerjaar 2 en 3 krijg je les in één van de door jou gekozen richtingen (uitstroomprofiel).
- Buurt, Onderwijs en Sport
- Sport, Bewegen en Gezondheid (Lifestyle)
- Sportinstructie, Training en Coaching
- RAXS (Outdoor)
Bijzondere locatie: Kardinge
Onze opleiding is gevestigd in het sport- en recreatiegebied Kardinge. Het schoolgebouw heeft een eigen topsporthal, een turn- en danszaal en een fitnessruimte. Het gebied Kardinge heeft onder andere een klimhal met de grootste klimwand van de wereld, een indoorskibaan, een kunstijsbaan en zwembaden.
Je leert:
- Les- en leidinggeven
- Eigen vaardigheid in sport en spel
- Organiseren
- Werken in een sport-en-bewegen-organisatie
- Anatomie
- Inspanningsfysiologie
- Trainingsleer
- Sociale vaardigheden
- Didactiek
- Leren, loopbaan en burgerschapscompetenties
- Nederlands, Engels (in het tweede leerjaar) en rekenen
Keuzedelen
Om te specialiseren, kies je zelf extra vakken. We hebben een ruim aanbod, dat vrijwel helemaal gericht is op het halen van een trainers-/instructeurs-(bonds-)diploma voor:
Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands en rekenen. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet. Engels telt ook mee voor het diploma. Rekenen telt nog niet mee.
Op de opleiding krijg je veel praktijkopdrachten. Zo zijn studenten van deze opleiding ieder jaar actief tijdens de Koningsspelen. Ze begeleiden kinderen van de basisscholen in de regio met diverse sportactiviteiten.
Bekijk hier de impressie van de Koningsspelen 2018.
Je begint met les- en leidinggeven aan je klasgenoten. Je helpt bij de organisatie van evenementen binnen en buiten de school. Daarnaast loop je vanaf de start van het eerste schooljaar al stage. Hoe verder je in de opleiding bent, hoe meer stage je loopt. In je stage breng je de kennis en vaardigheden die je op school hebt geleerd in de praktijk. Je krijgt verschillende stageopdrachten en wordt begeleid door je stagebegeleider en je coach. Je kunt stage lopen in de buurt waar je woont, maar ook zijn er vele mogelijkheden voor een buitenlandstage.
Je hebt één van de volgende diploma’s nodig / je moet voldoen aan een van de volgende eisen: - vmbo-opleiding kb, gl of tl - overgangsbewijs van klas 3 naar klas 4 havo of vwo - mbo-diploma op niveau 2
Aangemeld en dan?
Na je aanmelding ontvang je per mail een kennismakingsformulier. Zodra jij dit formulier ingevuld hebt teruggestuurd, nodigen wij jou zo snel mogelijk uit voor een online kennismakingsgesprek. Zodra de coronamaatregelen het weer toelaten, zijn we voornemens om ook nog een Motorische Vaardigheden Test (MVT) in te plannen. We gaan kennismakingsgesprekken en de sporttesten op de donderdagmiddagen plannen.
Hoe jij je kunt voorbereiden op de MVT, zie je in de video hieronder.
Motorische vaardigheidstest
Een belangrijk onderdeel van de toelatingsprocedure is de motorische vaardigheidstest. Deze test bestaat uit diverse sportonderdelen: KLUSC (kracht, lenigheid, uithoudingsvermogen, snelheid en coördinatie). Als je deze test haalt, nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek.
Bereid je goed voor en bekijk het filmpje over de Motorische vaardigheidstest!
Aan de Motorische Vaardigheden Test zijn, in tegenstelling tot wat in het filmpje wordt genoemd, géén kosten verbonden.
Met een diploma Sport- en bewegingsleider kun je doorstromen naar de opleiding Sport- en bewegingscoördinator op niveau 4.
Aan het werk
Je kunt met een diploma Sport- en bewegingsleider aan het werk in verschillende sportorganisaties of bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan:
- sportverenigingen
- sport- en fitnesscentra
- buitensportondernemingen
- recreatiebedrijven
- naschoolse opvang
- gehandicapten- en ouderenzorg
- revalidatiecentra
Je begeleidt andere sporters, omdat ze beter willen worden of omdat ze sporten leuk vinden. Je werkt als trainer/coach, sportleider, organisator of instructeur in diverse sportdisciplines. Bijvoorbeeld voetbal, hiphop, judo of skiën. Je kunt ook gaan werken in de fitnessbranche, gehandicaptensport, het basisonderwijs, bij gemeentes en in de recreatie of outdoor. En met je trainer/instructeursdiploma ben je aantrekkelijk voor het werkveld. Er is bijvoorbeeld veel vraag naar gediplomeerde voetbal- en volleybaltrainers.
kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
kosten voor extra activiteiten
Voor je opleiding betaal je verder:
kledingpakket
kamp/excursiekosten
Les- of cursusgeld
Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO.
Meer info
Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.
Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo.
Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.