Alfa-college
GRONINGEN, BBL, niveau 3, opleidingsduur 2 jaar

Interculturele Opvoedcoach - ervaringsdeskundige

Werken als interculturele opvoedcoach - ervaringsdeskundige betekent dat je al ervaring hebt met twee culturen en een pedagogische achtergrond hebt. Je bent bijvoorbeeld opgegroeid in een multicultureel gezin en hebt gewerkt met mensen uit andere culturen. Je begeleidt gezinnen rondom opvoeding en integratie en 'bent' de verbinding tussen hen en de Nederlandse maatschappij.

Vanaf september 2020 kunnen ook studenten met een Nederlandse achtergrond zich aanmelden. Mocht je interesse hebben, meld je dan zo spoedig mogelijk aan!

 • Iets voor jou?
  - Ben jij opgegroeid tussen twee culturen en heb je een pedagogische achtergrond?
  - Wil jij een rol spelen als coach bij gezinnen die integratie- en opvoedvragen hebben?
  - Heb jij het talent om mensen met elkaar te verbinden en verhalen samen te brengen?

  Dan ben jij ‘de ervaringsdeskundige’ die wij zoeken en is de opleiding Interculturele opvoedcoach echt iets voor jou!
 • De opleiding

  De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen.

  De opleiding richt zich op het begeleiden van gezinnen die moeite hebben met integreren en participeren in onze samenleving. Het is voor deze ouders soms moeilijk om hun kinderen de juiste steun en begeleiding te geven. Vaak komt dit door de taalbarrière en interculturele afstand.

  De interculturele opvoedcoach draagt ertoe bij dat deze kinderen kansrijk kunnen opgroeien. Als ervaringsdeskundige weet jij wat er bij de doelgroep speelt als het gaat om interculturele problematiek. Jij bent goed in staat om de doelgroep te bereiken. Je bent een belangrijke schakel tussen gezinnen en diverse instanties, zoals scholen, hulpverlening en kinderopvang.

  Marisiel vertelt over de opleiding:

   

 • Modules
  Naast extra aandacht voor de Nederlandse taal, bieden we de volgende modules aan:
  - Opvoeding
  - Ontwikkelingspsychologie
  - Burgerschap
  - Integratie
  - Werken met groepen
  - Financiën
  - Onderwijsstelsel
  - Interculturele communicatie
  - Persoonlijke ontwikkeling.
 • Leerweg

  BBL

  Bij de BBL-opleiding combineer je werken en leren. Wij helpen je bij het vinden van een leerwerkplek bij een erkend leerbedrijf en je gaat een paar dagdelen per week naar school. Je doet dus praktijkervaring op in de organisatie waar je werkt.
 • Toelatingsprocedure
  Om te beginnen met de opleiding Interculturele opvoedcoach zijn er verschillende mogelijkheden, die we graag met je bespreken. Als je je aanmeldt krijg je een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek of een andere kennismakingsactiviteit. Tijdens de kennismaking kun je kijken of de opleiding echt bij je past. Ook komen je leerprestaties, houding, wederzijdse verwachtingen en je motivatie voor de opleiding aan de orde.
 • Na je opleiding
  Na een geslaagde afronding van deze opleiding ontvang je je diploma ‘Maatschappelijke zorg niveau 3, begeleider specifieke doelgroepen’. Je beschikt over interculturele, pedagogische competenties. Je kunt mensen met verschillende achtergronden helpen en met elkaar verbinden. Je bent breed inzetbaar en kunt aan de slag bij diverse organisaties, scholen en bedrijven die te maken hebben met interculturele begeleidingsvragen. Ook kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 4.
 • Schoolkosten
  Tijdens het kennismakingsgesprek bespreken we de eventuele kosten van deze opleiding.
 • Studie in cijfers

  Studie in cijfers

  Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo.

  Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.

Misschien ook interessant voor jou?