Alfa-college

Maatschappelijk Verzorgende IG GRONINGEN

Maatschappelijk Verzorgende IG GRONINGEN

Kies voor welke type opleiding je wilt aanmelden

School en stage (BOL)

Bij een BOL-opleiding (beroepsopleidende leerweg) combineer je school met een stage bij een erkend leerbedrijf. Stage neemt ongeveer 20-60 procent van de tijd in.

Meld je aan voor de BOL-opleiding

Werken en leren (BBL)

Bij een BBL-opleiding (beroepsbegeleidende leerweg) combineer je leren met een betaalde baan bij een erkend leerbedrijf. Meestal werk je vier dagen in de week en ga je één of twee dagdelen naar school.

Meld je aan voor de BBL-opleiding
Studiekeuze-event 16 juni
Alles over aanmelden Meer info
Studiekeuze gesprek
Locatie
Kluiverboom 3, GRONINGEN
Type
BBL, BOL
Niveau
3
Opleidingsduur
3 jaar

Wat deze opleiding bijzonder maakt 

 • Je behaalt 2 diploma's: Maatschappelijke Zorg en Verzorgende Individuele Gezondheidszorg
 • Je doet praktijkervaring op waarbij je iets betekent voor een ander
 • Je kunt gaan werken in de kraamzorg, ouderenzorg, gehandicaptenzorg en GGZ

Fijn dat school je klaarstoomt voor de praktijk

Daniek vertelt

Sluiten
Mijn droom is een baan waarin ik veel kan betekenen voor anderen. Ik weet nog niet precies wat, maar wel iets met maatschappelijke zorg.

Al heel jong wist ik dat ik later in de maatschappelijke zorg wilde werken. We kregen een gezinsbegeleider in huis toen ik ongeveer 8 jaar was, omdat mijn broer een beperking heeft. Deze begeleider heeft mij en ons gezin enorm geholpen en vanaf toen wist ik: dit wil ik later ook doen! Ik heb verschillende scholen bezocht. Op de locatie Kluiverboom worden de vakken muziek, drama, spel en beeldend gegeven. Deze expressievakken gaven voor mij de doorslag, want creatief bezig zijn vind ik erg leuk!

Via deze gecombineerde opleiding word je voorbereid op een vervolgopleiding of werken in de maatschappelijke zorg of als verzorgende-IG. Mijn toekomst vind ik belangrijk en daarom is het fijn dat school je klaarstoomt voor de praktijk. In het eerste leerjaar ga je meteen een groot deel van het schooljaar op stage. Je gaat zelf op zoek naar een stageadres. Mijn tip is daar op tijd mee te beginnen, zodat je geen achterstanden op loopt in je studieprogramma. Je maakt tijdens stage en op andere momenten kennis met verschillende doelgroepen. Denk aan werken met ouderen, kinderen of mensen met een beperking. Ik doe nu ervaring op in de gehandicaptenzorg en heb gemerkt dat je veel kunt leren door te observeren. Zo weet ik inmiddels dat een cliënt boos kan zijn als iets anders loopt dan gepland of verwacht. Structuur en regelmaat zijn heel belangrijk voor mensen met een beperking.

Daniek Blok
Student Maatschappelijk verzorgende-IG
 • In het kort
  Wil jij mensen helpen met de dingen die ze zelf niet meer kunnen? Met de combi-opleiding Maatschappelijk Verzorgende Individuele Gezondheidszorg (IG) geef je aandacht en persoonlijke basiszorg aan mensen met een verstandelijke, lichamelijke en/of psychische beperking.

  Jouw werkzaamheden lopen uiteen van het helpen met persoonlijke verzorging tot verpleegtechnische handelingen en het begeleiden bij activiteiten. Door je te verplaatsen in de zorgvragers wil je ondersteuning aanbieden om de zelfredzaamheid van de zorgvragers te vergroten of te behouden. Dit kan bijvoorbeeld in een zorgcentrum of bij mensen thuis.

  Is dit uitdagende vak echt iets voor jou?

 • Iets voor jou?
  • Je bent zorgzaam en zet je graag in voor andere mensen en hun welzijn
  • Je vindt het leuk om mensen te begeleiden bij activiteiten
  • Het samenwerken in en met een team spreekt je aan
  • Je bent oplettend en geduldig
  • Je legt gemakkelijk nieuwe contacten
 • De opleiding
  De opleiding volg je op het Alfa-college aan de Kluiverboom 3 in Groningen.

  Studieloopbaanbegeleider

  Tijdens de opleiding word je begeleid door een studieloopbaan begeleider (SLB’er). Hij of zij helpt jou met keuzes maken, plannen en organiseren en heeft regelmatig gesprekken met jou over hoe jij de opleiding ervaart. Samen zorgen we ervoor dat jij de juiste kennis en vaardigheden opdoet en na de opleiding als beginnend beroepsbeoefenaar aan de slag kan.

  Diplomamogelijkheden
  Met de combi-opleiding Maatschappelijk Verzorgende IG stroom je uit met twee diploma’s: een diploma Verzorgende IG én een diploma Begeleider Maatschappelijke Zorg.

  Tijdens de opleiding leer je alles over de mens en de ziektebeelden die kunnen voorkomen. Je leert hoe jij als zorgverlener de zorgvrager kan ondersteunen bij de omgang met dit ziektebeeld door bijvoorbeeld het inzetten van activiteiten. Daarnaast leer je alles over de verzorgende kant van de hulp die je biedt. Denk daarbij aan de persoonlijke verzorging en het uitvoeren van verpleegtechnische handelingen.

  Flexibele opleidingsmogelijkheden
  Er zijn verschillende maatwerktrajecten mogelijk om jou op te leiden zoals jij dat wilt. Bespreek gerust jouw leervraag met ons tijdens het kennismakingsgesprek. Samen met jou kijken we dan wat het beste bij je past.
 • Opleiding in beeld
  Bekijk hier de video’s van onze studenten Sharona Groen en Daniek Blok. Ze vertellen je alles over de opleiding Maatschappelijk Verzorgende-IG.

  Sharona

  Daniek
 • Vakken
  Je leert onder andere over:

  • Anatomie en fysiologie
  • Verpleegtechnische vaardigheden
  • Begeleiden bij wonen en dagbesteding
  • Persoonlijke zorg
  • Expressie (drama, beeldende vorming, spel en muziek)
  • Communicatie
  • Gehandicaptenzorg en ouderenzorg
  • Samenwerken in de zorg
  • EHBO

  Generieke vakken

  Daarnaast volg je Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap. Deze vakken worden afgesloten met een examen en zijn verplicht.

  Keuzedelen
  Je kiest zelf nog enkele extra vakken, keuzedelen geheten. Deze keuzedelen helpen je om je vaardigheden als Maatschappelijk verzorgende IG verder te verdiepen en te verbreden. We hebben een breed aanbod aan keuzedelen waaruit je kunt kiezen.
 • Leerweg

  BOL

  In de beroepsopleidende leerweg (BOL) combineer je school en stage.

  • Jaar 1: 1 dag in de week werkveldoriëntatie, de andere 4 dagen ga je naar school
  • Jaar 2: 2 dagen in de week loop je stage, de andere 3 dagen ga je naar school
  • Jaar 3 (examenjaar): 3 dagen in de week loop je stage, de andere 2 dagen ga je naar school


  BBL

  Je kunt deze opleiding ook volgen in de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). De opleiding duurt dan 2 jaar.

  Je combineert je opleiding met een betaalde baan bij een erkend leerbedrijf. Je doet dus alle praktijkervaring op in de organisatie waar je werkt. Je zoekt zelf een betaalde baan voor minimaal 16 uur in de week bij een erkend leerbedrijf en je gaat 2 dagdelen per week naar school.

  Een onbetaalde stageplek voor minimaal 16 uur is ook mogelijk. Je hebt dan wel een vaste werkbegeleider en examinator nodig. Overleg met je persoonlijke coach of jouw stageplek voldoet aan deze eis.

 • Vooropleiding en toelating
  Je hebt voor deze opleiding een van de volgende diploma’s of bewijzen nodig:

  • vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • overgangsbewijs van klas 3 naar klas 4 havo of vwo
  • mbo-diploma niveau 2 van een verwante opleiding

  Met een achtergrond als Helpende Zorg en Welzijn kun je de opleiding verkort volgen, afhankelijk van je opleiding en ervaring. Vraag naar de mogelijkheden.

  Kennismaking

  Na je aanmelding nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek. In het gesprek gaat het over jouw motivatie, wat jij van ons verwacht en wat wij van jou verwachten. Ook is het mogelijk om te kijken hoe we de opleiding optimaal op maat kunnen maken voor jouw leervraag.
 • Na je opleiding

  Verder leren?

  Heb je deze opleiding op niveau 3 afgerond, dan kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 4 binnen Zorg en welzijn of een andere mbo niveau 4 opleiding. Per opleiding kunnen de eisen voor vooropleiding en toelating verschillen. 

  Aan het werk? 

  Het diploma Maatschappelijk Verzorgende IG geeft jou een mooie start op de arbeidsmarkt. Het werkveld staat te springen om mensen die zowel maatschappelijke zorg als individuele gezondheidszorg kunnen bieden.

  Je kunt aan de slag in bijvoorbeeld de:

  • ouderenzorg (zowel thuis als in diverse zorgcentra)
  • kraamzorg
  • gehandicaptenzorg
  • geestelijke gezondheidszorg

 • Schoolkosten

  Ben je 18 jaar of ouder, dan betaal je lesgeld (BOL) of cursusgeld (BBL). Daarnaast zijn er kosten voor onderwijsbenodigdheden. Houd rekening met zo’n €1.040,- euro aanschafkosten voor boeken en online licenties voor de hele opleiding. Op Studers.nl vind je de bestellijsten voor boeken en lesmateriaal.

  Overige kosten:
  • laptop
  • speld Verzorgende IG (ongeveer 20 euro)
  • sportkleding en sportschoenen voor Fit for Life

  Meer informatie over schoolkosten bij het Alfa-college

  Mbo-studentenfonds

  Als je een opleiding bij ons gaat volgen, dan kun je in aanmerking komen voor een bijdrage uit het Mbo-studentenfonds als er bepaalde financiële belemmeringen zijn. Kijk hier voor meer informatie over het Mbo-studentenfonds.

 • Studie in cijfers
  Studie in Cijfers is de studiebijsluiter voor het mbo. Hieronder vind je de belangrijkste cijfers voor de opleiding Maatschappelijk Verzorgende IG.

  Informatie over je kans op een baan vind je op de website Kans op werk.

Wil je een vraag stellen over deze opleiding?

Ga in gesprek met onze opleidingsadviseurs over deze opleiding en het Alfa-college.

Aanmelden

Aanmelden duurt ongeveer tien minuten. Klik op onderstaande knop "Meld je aan voor deze opleiding". Daarna kun je je gegevens invullen. Elke stap begint op een nieuw scherm. Voor het aanmelden heb je DigiD nodig.

Wat je hebt ingevuld, wordt bewaard zolang je de internetbrowser open hebt staan. Tussendoor kun je dus je gegevens wijzigen.

Kies voor welke type opleiding je wilt aanmelden

School en stage (BOL)

Bij een BOL-opleiding (beroepsopleidende leerweg) combineer je school met een stage bij een erkend leerbedrijf. Stage neemt ongeveer 20-60 procent van de tijd in.

Meld je aan voor de BOL-opleiding

Werken en leren (BBL)

Bij een BBL-opleiding (beroepsbegeleidende leerweg) combineer je leren met een betaalde baan bij een erkend leerbedrijf. Meestal werk je vier dagen in de week en ga je één of twee dagdelen naar school.

Meld je aan voor de BBL-opleiding

Misschien vind je deze opleidingen ook leuk

Begeleider maatschappelijke zorg
GRONINGEN
Begeleider maatschappelijke zorg
Begeleider maatschappelijke zorg
GRONINGEN
Begeleider maatschappelijke zorg
Interculturele Opvoedcoach - ervaringsdeskundige (niveau 3)
GRONINGEN
Interculturele Opvoedcoach - ervaringsdeskundige (niveau 3)