Alfa-College inverted
GRONINGEN, BBL, BOL, niveau 3, opleidingsduur 3 jaar

Maatschappelijke zorg en Verzorgende-IG

Wil je mensen helpen met dat wat ze zelf niet meer kunnen? Dan is de opleiding Maatschappelijk verzorgende-IG misschien wel iets voor jou! Je geeft aandacht en zorg aan mensen met een verstandelijke, lichamelijke of psychische beperking. Denk bijvoorbeeld aan (chronisch) zieken, gehandicapten en ouderen.

 

 

 

Hier krijg ik dat duwtje in de rug

Hier krijg ik dat duwtje in de rug

Sluiten

​Bij een mbo-opleiding ga je vaak en veel op stage. Ik vind het belangrijk dat stages goed aansluiten op je toekomst, op je baanwensen. Het Alfa-college heeft gezorgd voor een goede match, zodat ik de stages loop die bij me passen.Bij eventuele problemen kun je om hulp vragen, van je stagebegeleider of van school. Ik heb veel aan mijn stagebegeleider gehad. Vanuit school geven ze je een duwtje in de rug als je het even moeilijk hebt.

Mijn doel is om aan de slag te gaan in de gehandicaptenzorg. Het lijkt me dankbaar werk en een mooie uitdaging om te werken met mensen met een geestelijke en lichamelijke beperking. Om eruit te halen wat erin zit, ondanks hun beperkingen.

Sandra

student Maatschappelijke zorg/ Verzorgende-IG

 • Iets voor jou?
  - Je helpt graag andere mensen
  - Je begeleidt graag mensen bij activiteiten
  - Je werkt graag met anderen samen
  - Je legt gemakkelijk nieuwe contacten

  Dan is de opleiding Maatschappelijk verzorgende-IG iets voor jou.
 • De opleiding

  Deze 3-jarige opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen.

  De opleiding Maatschappelijk verzorgende-IG duurt 3 jaar. Je haalt twee diploma’s: Maatschappelijke zorg en Verzorgende-IG.

  Werken in de maatschappelijke zorg betekent dat je werkt aan het welzijn van cliënten. Je leert ondersteuning te geven bij lichamelijke verzorging en bij het begeleiden van mensen bij het wonen en welzijn. Door je te verplaatsen in de cliënten wil je ondersteuning aanbieden om de zelfredzaamheid van de cliënt te vergroten of te behouden.

  IG staat voor: individuele gezondheidszorg. Dat betekent dat je persoonlijke basiszorg geeft aan mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Dit kan bijvoorbeeld in een zorgcentrum bij iemand thuis (Thuiszorg).

   

 • Vakken
  Je krijgt onder andere de volgende vakken:
  - Basiszorg
  - Communicatie
  - Begeleiden
  - Methodiek
  - Expressie (drama, beeldende vorming, spel en muziek)
  - Verpleegtechnische handelingen
  - EHBO
  - Ziekteleer
  - Dagbesteding
  - Zorgplan

  Algemene vakken

  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands, rekenen, loopbaan en burgerschap. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet.

  Keuzedelen

  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt.
 • Leerweg

  BOL

  Stage Bij de BOL-opleiding (beroepsopleidende leerweg) ga je naar school en loop je stage bij een erkend leerbedrijf. Tijdens leerjaar 1 krijg je één dag in de week werkveldoriëntatie. Vanaf leerjaar 2 ga je een half jaar twee dagen per week op stage en in leerjaar het hele jaar door drie dagen per week stage.

  BBL

  Bij de bbl-opleiding combineer je werken en leren. Je zoekt zelf een betaalde baan bij een erkend leerbedrijf en je gaat 2 dagdelen per week naar school. Je doet dus alle praktijkervaring op in de organisatie waar je werkt. Je volgt verder precies dezelfde vakken als in de bol-opleiding.
 • Vooropleiding
  Voor de opleiding Maatschappelijk verzorgende-IG heb je één van de volgende diploma’s nodig:
  - vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  - overgangsbewijs van klas 3 naar klas 4 havo of vwo
  - mbo-diploma van een verwante vakgerichte opleiding op niveau 2

  Toelatingsprocedure

  Als je je aanmeldt, krijg je een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek of een andere kennismakingsactiviteit. Bij de kennismaking kun je kijken of de opleiding echt bij je past. Ook komen je leerprestaties, je houding, wederzijdse verwachtingen en je motivatie voor de opleiding aan de orde. 

 • Na je opleiding

  Verder leren

  Je kunt doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 4. Denk bijvoorbeeld aan de opleiding MBO-Verpleegkundige, Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg of Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen.

  Je kunt doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 4. Denk bijvoorbeeld aan de opleiding Mbo-Verpleegkundige, Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg of Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen.

  Aan het werk

  Met een diploma Maatschappelijk verzorgende-IG ga je bijvoorbeeld aan het werk in de ouderenzorg (thuis en in diverse zorgcentra), kraamzorg, gehandicaptenzorg
  of geestelijke gezondheidszorg. Je helpt bij medische zorg, persoonlijke verzorging, huishouding, dagbesteding en activiteiten.
 • Schoolkosten

  Wij zorgen als school ervoor dat onze praktijklokalen beschikken over alle gereedschappen of materialen die je nodig hebt om de praktijklessen te volgen. Er zijn ook kosten voor jou als student.

  Voor je opleiding betaal je: 

  - les- of cursusgeld
  - kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO. Meer info over schoolkosten, de boekenlijst en over de mogelijkheid van tegemoetkoming in de schoolkosten (MBO Studentenfonds) als je onder de 18 jaar bent vind je hier.

  Meer info

  De kosten voor lesmateriaal  zijn voor de totale opleiding. Tijdens je kennismakingsgesprek vertellen we je alles wat je nog wilt weten over Studers

 • Studie in cijfers

  Studie in cijfers

  Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo

  Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Zo vind je snel informatie die belangrijk kan zijn als je moet kiezen voor een opleiding. Je kunt zo ook gemakkelijk opleidingen met elkaar vergelijken. Studie in Cijfers wordt ook vaak de studiebijsluiter genoemd.

  Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.

Misschien ook interessant voor jou?