Alfa-College inverted
GRONINGEN, BBL, BOL, niveau 4, opleidingsduur 4 jaar

Mbo-Verpleegkundige

Als verpleegkundige lever je zelfstandig en in teamverband een bijdrage aan het herstel van mensen. Je voert verpleegtechnische handelingen uit, zoals injecteren en het verzorgen van een wond. Ook kan de zorgvrager of cliënt bij jou terecht met psychosociale en/of maatschappelijke problemen.

Je leert hier goed zelfstandig werken

Je leert hier goed zelfstandig werken

Sluiten

Tijdens mijn stage bij het UMCG leer ik basiszorg te verlenen aan patiënten. Ik mag meekijken met grotere zorghandelingen. Het leukste aan de opleiding vind ik dat je veel verantwoordelijkheid hebt en dat er veel leermogelijkheden zijn. Je hebt zelf in hand wat je leren wilt. Je moet veel initiatief tonen. De leraren leren ons heel goed om zelfstandig te werken. Dat is een groot verschil met het vmbo. Er wordt veel van je verwacht. Daarom wil je juist ook de verwachtingen nakomen en dat geeft extra veel motivatie.

Interesse in de zorg kreeg ik van de verhalen die mijn moeder vertelde over haar werk in de thuiszorg. Ik ben blij dat de branche me zelf ook goed bevalt. Ik voel me echt op mijn plek bij verpleegkunde. Of ik later verpleegkundig specialist wil worden of wil werken op een afdeling weet ik nog niet zeker. Beide lijken mij erg leuk en ik kom er vast wel achter op het hbo, nadat ik mijn diploma op het mbo heb gehaald.

Nienke Pot
2e jaars Verpleegkunde

 • Iets voor jou?
  - Je helpt graag andere mensen
  - Je werkt graag met anderen samen
  - Je legt gemakkelijk nieuwe contacten
  - Je bent handig en kan goed tegen spanning

  Herken je jezelf hierin, dan is werken als verpleegkundige iets voor jou.
 • De opleiding
  De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen.

  Als verpleegkundige werk je zelfstandig en stem je de zorg regelmatig af met collega's van verschillende disciplines. Een verpleegkundige heeft een belangrijke taak bij de coördinatie van werkzaamheden. Daarvoor is een degelijke kennis van anatomie, ziektebeelden en behandelwijze van belang. Deze onderwerpen komen tijdens je opleiding uitgebreid aan bod!
 • Vakken
  Deze opleiding bevat onder andere de onderdelen:
  - verlenen van zorg op basis van een verpleegplan
  - begeleiden van zorgvragers/cliënten
  - gezondheidsvoorlichting geven
  - anatomie
  - verpleegtechnisch handelen
  - plannen van zorg

  Je leert onder andere samenwerken, overleggen, initiatief nemen en aandacht en begrip tonen.

  Algemene vakken

  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands, Engels en rekenen. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet.

  Keuzedelen
  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. Per opleiding, en soms ook per school, verschilt het aanbod in keuzevakken. Op de Open dag krijg je meer informatie over keuzedelen. 

   

 • Leerweg
  De opleiding duurt vier jaar. Vanaf het tweede leerjaar van de opleiding loop je stage. De werkvelden waarin je stage kunt lopen zijn:
  - de thuiszorg
  - woon en zorgcentra
  - verpleeghuizen
  - ziekenhuizen
  - psychiatrische centra
  - instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking.

  Daarnaast kan je (indien je 18 jaar bent) stage lopen in het buitenland. Bijvoorbeeld in Duitsland, Spanje of België.
 • Vooropleiding
  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s of bewijzen nodig:
  - vmbo gemengde of theoretische leerweg
  - overgangsbewijs van klas 3 naar klas 4 havo of vwo
  - minimaal niveau mbo-3

  Je kunt in aanmerking komen voor een verkort traject als je het diploma Verzorgende-IG hebt.
 • Na je opleiding

  Verder leren

  De opleidingen in de gezondheidszorg zijn zo goed op elkaar afgestemd, dat je kunt overstappen naar een ander niveau of een andere leerweg. Als je je diploma Mbo-Verpleegkundige hebt behaald, kun je worden toegelaten tot de hbo-opleiding Verpleegkunde.


  Aan het werk

  Je wordt opgeleid om als Mbo-Verpleegkundige te werken in de sector gezondheidszorg. Je werkt in verschillende branches of werkvelden werken, zoals: ziekenhuis, verpleeghuis, revalidatiecentrum, thuiszorg en geestelijke gezondheidszorg of gehandicaptenzorg.
 • Studiekosten
  Voor je opleiding betaal je:
  - lesgeld
  - kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  - vrijwillige bijdrage voor extra faciliteiten

  Lesgeld

  Lesgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les-geld kijk je op de website van DUO

  Meer info

  De kosten voor lesmateriaal en de vrijwillige bijdrage zijn voor de totale opleiding. Tijdens je kennismakingsgesprek vertellen we je alles wat je wilt weten over de studiekosten. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over het lesmateriaal.

 • Studie in cijfers

  Studie in cijfers

  Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo

  Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Zo vind je snel informatie die belangrijk kan zijn als je moet kiezen voor een opleiding. Je kunt zo ook gemakkelijk opleidingen met elkaar vergelijken. Studie in Cijfers wordt ook vaak de studiebijsluiter genoemd.

  Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.

Misschien ook interessant voor jou?