Alfa-college
GRONINGEN, BBL, niveau 4, opleidingsduur 4 jaar

Mbo-Verpleegkundige (BBL Groningen)

De mbo-verpleegkundige kan werkzaam zijn binnen alle branches van de verpleging en verzorging: ziekenhuis (ZH), verpleeghuizen en thuiszorg (VT), geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en de gehandicaptenzorg (GHZ). De mbo-verpleegkundige biedt zorg en ondersteuning, gericht op de wensen van de zorgvrager. Hierbij staat preventie, herstel, behoud en het bevorderen van gezondheid en ontwikkeling centraal. De werkzaamheden van de mbo-verpleegkundige variëren van het stellen van de verpleegkundige diagnose en opstellen van het individuele plan van de zorgvrager, tot het uitvoeren van interventies, organiseren en coördineren van de zorgverlening en het uitvoeren van verpleegtechnische handelingen.

Bij de BBL-opleiding combineer je werken en leren. Het is een flexibel traject, wat betekent dat jouw werkervaring, kennis en kunde en competenties mede bepalen wat de duur van jouw opleidingstraject is en hoe deze zal worden vorm gegeven. De opleidingsduur is gericht op 2/2,5 jaar en kan afhankelijk van jouw vooropleiding, competenties, kennis, kunde en werkervaring korter óf langer duren.
Je zoekt zelf een betaalde baan bij een erkend leerbedrijf en je gaat 2 dagdelen per week naar school. Je doet dus alle praktijkervaring op in de organisatie waar je werkt.

Je leert hier goed zelfstandig werken

Je leert hier goed zelfstandig werken

Sluiten

Tijdens mijn stage bij het UMCG leer ik basiszorg te verlenen aan patiënten. Ik mag meekijken met grotere zorghandelingen. Het leukste aan de opleiding vind ik dat je veel verantwoordelijkheid hebt en dat er veel leermogelijkheden zijn. Je hebt zelf in hand wat je leren wilt. Je moet veel initiatief tonen. De leraren leren ons heel goed om zelfstandig te werken. Dat is een groot verschil met het vmbo. Er wordt veel van je verwacht. Daarom wil je juist ook de verwachtingen nakomen en dat geeft extra veel motivatie.

Interesse in de zorg kreeg ik van de verhalen die mijn moeder vertelde over haar werk in de thuiszorg. Ik ben blij dat de branche me zelf ook goed bevalt. Ik voel me echt op mijn plek bij verpleegkunde. Of ik later verpleegkundig specialist wil worden of wil werken op een afdeling weet ik nog niet zeker. Beide lijken mij erg leuk en ik kom er vast wel achter op het hbo, nadat ik mijn diploma op het mbo heb gehaald.

Nienke Pot
2e jaars Verpleegkunde

 • Iets voor jou?
  • Je voelt je betrokken bij mensen van alle leeftijden en gaat respectvol met hen om
  • Je bent geïnteresseerd in het menselijk lichaam
  • Je vindt het interessant om verpleegtechnische handelingen uit te voeren (injecties geven, wonden verzorgen)
  • Je kunt goed plannen en organiseren en bent stressbestendig
  • Je werkt graag samen in teamverband
  • Je vindt werken op onregelmatige tijden geen probleem

  Spreekt dit jou aan? Dan is de opleiding Verpleegkundige mogelijk iets voor jou. 

 • De opleiding

  De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen.

  Je start de opleiding met het basisdeel, waarin er o.a. aandacht wordt besteed aan begeleidingsvaardigheden, methodisch werken, anatomie/fysiologie en pathologie als bouwstenen voor het leren signaleren van gezondheidsproblemen en het verpleegkundig redeneren, werken in (multidisciplinair) teamverband, kwaliteitsverbetering.

  Het profieldeel bestaat uit vier richtingen: verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg, geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en ziekenhuiszorg. De lessen sluiten aan op deze richtingen.

  Binnen de keuzedelen krijg je vakken waarmee je je kennis verbreedt en verdiept. Voorbeelden zijn: Zorg en technologie, Gezonde leefstijl, Verdieping palliatieve zorg, Complementaire zorg en Ondernemend gedrag. Er zijn vaste en vrij te kiezen keuzedelen. Elk jaar kunnen de keuzedelen verschillen.


 • Vakken

  Je volgt onder andere deze vakken:

  • methodisch werken
  • begeleiden
  • anatomie/fysiologie
  • -verpleegtechnische handelingen
  • -verpleegkundig redeneren
  • medicijnleer (farmacologie)
  • ziekenhuiszorg
  • geestelijke gezondheidszorg

  Algemene vakken

  Naast de vakken hierboven die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan en burgerschap. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet.


  Keuzedelen

  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt.
 • Leerweg

  Bij de BBL-opleiding combineer je werken en leren. Het is een flexibel traject, wat betekent dat jouw werkervaring, kennis en kunde en competenties mede bepalen wat de duur van jouw opleidingstraject is en hoe dit zal worden vorm gegeven. De opleidingsduur is gericht op 2-2,5 jaar en kan afhankelijk van jouw vooropleiding, competenties, kennis, kunde en werkervaring korter óf langer duren. Je volgt precies dezelfde vakken als bij de BOL-opleiding. Je zoekt zelf een betaalde baan bij een erkend leerbedrijf en je gaat 2 dagdelen per week naar school. Je doet dus alle praktijkervaring op in de organisatie waar je werkt.


 • Aanmelden BOL, verkort BOL en BBL

  Aanmelden BOL en BBL

  Wil je je aanmelden voor de 4-jarige BOL-opleiding of het versnelde BBL-traject? Klik rechtsboven op de knop Aanmelden voor deze opleiding en kies BOL of BBL.

  Aanmelden verkort BOL-traject

  Heb je al een diploma Maatschappelijk Verzorgende-IG? Dan kun je instromen in het 3e leerjaar van de BOL-opleiding Mbo-Verpleegkundige. Hiervoor hebben we een verkorte variant ontwikkeld: Mbo-Verpleegkundige (instroom 3e leerjaar). Via die link kun je je ook aanmelden hiervoor. Met deze verkorte opleiding kun je al starten per 1 februari. 

 • Vooropleiding en toelating

  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s of overgangsbewijzen nodig:

  • vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • overgangsbewijs van klas 3 naar klas 4 havo of vwo
  • mbo-diploma niveau 2 of 3
  • een verkort traject is mogelijk als je een mbo-diploma Maatschappelijk Verzorgende-IG hebt.

  Toelatingsprocedure

  Als je je aanmeldt, krijg je een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek of een andere kennismakingsactiviteit. Bij de kennismaking kun je kijken of de opleiding echt bij je past. Ook komen je leerprestaties, je houding, wederzijdse verwachtingen en je motivatie voor de opleiding aan de orde. 
 • Na je opleiding

  Verder leren

  Je kunt in principe elke hbo-opleiding gaan volgen. Kies je voor een zorgopleiding, bijvoorbeeld hbo-Verpleegkunde, dan kun je vaak een verkort traject volgen. Als je iets heel anders kiest, zoals Bedrijfseconomie, ga er dan vanuit dat je in het eerste leerjaar start. Veel hbo-opleidingen bieden ook een BBL-variant aan. Dat is werken en leren. Je kunt natuurlijk ook een andere (zorg)opleiding op het mbo volgen, zoals ApothekersassistentOnderwijsassistent of Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen

  Aan het werk

  Je wordt opgeleid om als mbo-verpleegkundige te werken in de sector gezondheidszorg. Je kunt in verschillende branches werken: verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg, geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en ziekenhuiszorg. Natuurlijk kun je ook als zelfstandig ondernemer in de gezondheidszorg aan de slag.


 • Schoolkosten

  Wij zorgen als school ervoor dat onze praktijklokalen beschikken over alle gereedschappen of materialen die je nodig hebt om de praktijklessen te volgen. Er zijn ook kosten voor jou als student.

  Voor je opleiding betaal je:

  • les- of cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra activiteiten.

  Verder heb je de mogelijkheid om via school een uniformjasje aan te schaffen voor de praktijklessen. De kosten hiervan variëren van ongeveer 25-36 euro en zijn afhankelijk van model en kleur.
   

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO.

  Meer info

  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.
 • Studie in cijfers

  Studie in cijfers

  Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo.  

  Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.

Misschien ook interessant voor jou?