Alfa-College inverted
GRONINGEN, BOL, niveau 2, opleidingsduur 2 jaar

Medewerker facilitaire dienstverlening

Als medewerker facilitaire dienstverlening zorg je voor een aangename werkomgeving voor andere mensen. Je werkt bijvoorbeeld in de catering, in de schoonmaak, bij gebouwenbeheer, de receptie, op de post- of reproafdeling. Het is afwisselend werk, waarin je verschillende dingen regelt en organiseert.
 • Iets voor jou?

  - Je vindt organiseren en regelen leuk
  - Je bent bereid aan te pakken
  - Je hebt graag afwisselend werk 
  - Je kunt goed samenwerken
  - Je werkt graag in teamverband
  - Je bent lichamelijk gezond
  - Je maakt het mensen graag naar de zin

  Herken je jezelf hierin? Dan is de opleiding Medewerker facilitaire dienstverlening (Dienstverlening niveau 2) iets voor jou.

 • De opleiding

  De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen.

  Medewerker facilitaire dienstverlening is een van de drie uitstroomprofielen van de opleiding Dienstverlening niveau 2

  Breed inzetbaar als dienstverlener

  Je start direct in je gekozen uitstroomprofiel, tegelijk word je breder opgeleid. We werken samen met de opleidingen Medewerker sport en recreatie en Helpende Zorg en Welzijn. Zo maak je tijdens je opleiding en in je stages kennis met en doe je ervaring op in deze werkvelden. Aan het einde van de opleiding ben je breed inzetbaar als dienstverlener. 

  Een vaste coach

  Met een vaste coach bespreek je elke 10 weken je vorderingen en voortgang in de opleiding. Je laat in die gesprekken zien wat je al kunt en waaraan je nog extra aandacht moet besteden. Het gesprek is ook bedoeld om te ontdekken wat je mogelijkheden verder nog zijn.

  Competenties 

  Je werkt tijdens je opleiding aan onder andere de volgende eigenschappen en vaardigheden (competenties):
  - sociale vaardigheden
  - zelfstandigheid   

 • Vakken
  Leerjaar 1 is een basisjaar. In dit jaar krijg je een aantal algemene vakken, zoals:
  - Nederlands
  - rekenen 
  - Loopbaan en burgerschap 

  Verder krijg je beroepsgerichte vakken. Je leert de vaardigheden en de juiste beroepshouding die nodig voor een medewerker facilitaire dienstverlening. 

  In leerjaar 2 verdiep je je in de taken en werkzaamheden die bij het beroep medewerker facilitaire dienstverlening horen. 

  Keuzedelen

  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. Per opleiding, en soms ook per school, verschilt het aanbod in keuzevakken. Op de Open dag krijg je meer informatie over keuzedelen.
 • Leerweg
  Je wisselt school en stage af. Op school volg je theorie- en praktijkvakken. Tijdens je stages loop je gemiddeld 4 dagen per week stage bij een erkend leerbedrijf. Een dag per week heb je theorie op school. In je stage leer je de juiste beroepsvaardigheden en bereid je je voor op je examens. Stage loop je bijvoorbeeld bij een hotel, ziekenhuis, verzorgingshuis of een bedrijf met een grote facilitaire dienst.
 • Vooropleiding
  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
  - vmbo basisberoepsgerichte leerweg (bb)
  - mbo-diploma, niveau 1 (Entree-opleiding)

  Kennismakingsgesprek

  Na je aanmelding hebben we een gesprek. We bespreken bijvoorbeeld je motivatie en het beeld dat je hebt van het beroep en de opleiding. Zo zorgen samen dat je kiest voor de juiste opleiding.
 • Na je opleiding

  Verder leren

  Je stroomt door naar een opleiding op niveau 3 of 4. Een voorbeeld van een logische vervolgopleiding is Facilitair leidinggevende op niveau 4.

  Aan het werk

  Als medewerker facilitaire dienst kun je in verschillende functies aan de slag bij een bedrijf of een instelling. Je bent een ‘spin in het web’. Je werkt met anderen en voor anderen in een organisatie, bijvoorbeeld:
  - in de catering
  - bij gebouwenbeheer
  - de receptie
  - bij schoonmaakwerkzaamheden 
  - op de post- of reproafdeling
  - in een verzorgingstehuis
  - in een hotel

  Je hebt afwisselend werk, waarin: 
  - je zorgt dat de dagelijkse gang van zaken goed draait
  - je zorgt voor het gebouw en alles wat daarbij komt kijken, zoals het onderhoud, de bevoorrading, de catering en de beveiliging

  Als dienstverlener werk je met mensen en ben je breed inzetbaar. Je kunt ondersteunend aan de slag in een bedrijfsrestaurant, brede school, multifunctioneel centrum, zorginstelling, gemeentehuis, op een camping of in een sportclub. Voorbeelden van werkzaamheden zijn:
  - het klaarzetten van ruimtes
  - het uitvoeren van de administratie
  - zorgdragen voor veiligheid, onderhoud, voeding/catering
  - verzorgen van de leefomgeving 
  - meehelpen en organiseren van bijvoorbeeld sportieve en creatieve activiteiten
 • Studiekosten
  Voor je opleiding betaal je: 
  - les- of cursusgeld
  - kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal 
  - vrijwillige bijdrage voor extra faciliteiten 

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld kijk je op de site van DUO.

  Meer info

  De kosten voor lesmateriaal en de vrijwillige bijdrage zijn voor de totale opleiding. Tijdens je kennismakingsgesprek vertellen we je alles wat je nog wilt weten over Studers.

 • Studie in cijfers

  Studie in cijfers

  Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo

  Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Zo vind je snel informatie die belangrijk kan zijn als je moet kiezen voor een opleiding. Je kunt zo ook gemakkelijk opleidingen met elkaar vergelijken. Studie in Cijfers wordt ook vaak de studiebijsluiter genoemd.

  Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.

Misschien ook interessant voor jou?

 

Kok

GRONINGEN
 • BOL
Niveau 2