Alfa-college
HOOGEVEEN, BBL, BOL, niveau 2, opleidingsduur 2 jaar

Medewerker facilitaire dienstverlening

Als Medewerker facilitaire dienstverlening werk je met mensen en ben je breed inzetbaar. Je voert ondersteunende werkzaamheden uit in bijvoorbeeld: een bedrijfsrestaurant, brede school, multifunctioneel centrum, zorginstelling, gemeentehuis of op een camping of in een sportclub.
 • Iets voor jou?
  - Je organiseert en regelt graag
  - Je bent een aanpakker
  - Je doet graag afwisselend werk
  - Je kunt goed met mensen omgaan en werken in teamverband
  - Je vindt het leuk om het mensen naar de zin te maken

  Herken jij jezelf hierin, dan is deze opleiding iets voor jou! Het is wel belangrijk dat je over een goede lichamelijke gezondheid beschikt.
 • De opleiding
  De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen.

  Als Medewerker facilitaire dienstverlening vind je het leuk om met anderen en voor anderen te werken in een organisatie. Dat kan bijvoorbeeld in de catering zijn of bij gebouwenbeheer, de receptie, bij schoonmaakwerkzaamheden of op de post- of repro-afdeling. Het is afwisselend werk. Tijdens deze opleiding leer je dan ook te werken op verschillende afdelingen, zoals de keuken, de postkamer of de vergaderservice. Je zorgt ervoor dat de dagelijkse gang van zaken goed blijft draaien.

  Competenties waaraan je werkt

  Je werkt tijdens je opleiding aan onder andere de volgende competenties:
  - Sociale vaardigheden
  - Zelfstandigheid
  - Initiatief nemen
 • Dienstverlenende beroepen

  Het Alfa-college in Hoogeveen biedt zeven niveau 2-opleidingen aan onder de noemer ‘Dienstverlenende beroepen’. Je eerste leerjaar kent een brede oriëntatie. Je maakt kennis met alle zeven opleidingsrichtingen (Gastheer/-vrouw, Helpende zorg welzijn, Medewerker facilitaire dienstverlening, Medewerker secretariaat en receptie, Logistiek medewerker, Medewerker (financiële) administratie en Verkoper).

  In het tweede leerjaar specialiseer je je in het gekozen uitstroomprofiel. Zo ontwikkel jij je tot de breed inzetbare medewerker die bedrijven en instellingen vragen.


  Persoonlijke coach

  Zodra je start met de opleiding krijg je een coach toegewezen. In een rapportage houd je bij wat je allemaal leert en doet. Elke 10 weken bespreken jullie deze rapportage. Heb je ergens extra hulp bij nodig, dan staat je coach voor je klaar. Het gesprek is ook bedoeld om te ontdekken wat je mogelijkheden verder nog zijn.

 • Vakken

  Algemene vakken

  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands en rekenen. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet. Sommige opleidingen hebben ook Engels als verplicht vak. In dat geval telt Engels ook mee voor het diploma. Rekenen telt nog niet mee voor je diploma.

  Keuzedelen

  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. Per opleiding, en soms ook per school, verschilt het aanbod in keuzevakken.
 • Leerweg

  BOL

  Bij de bol-opleiding (beroepsopleidende leerweg) ga je een aantal dagen naar school en loop je een aantal dagen in de week stage bij een erkend leerbedrijf. Je loopt stage bij bijvoorbeeld een hotel, ziekenhuis, verzorgingshuis of een bedrijf met een grote facilitaire dienst.

  BBL

  Bij de bbl-opleiding (beroepsbegeleidende leerweg) combineer je werken en leren. Je zoekt zelf een baan bij een erkend leerbedrijf en je gaat 1 of 2 dagen naar school.
 • Vooropleiding en toelating
  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
  - vmbo basisberoepsgerichte leerweg
  - mbo niveau 1 (Entree-opleiding)

  Kennismakingsgesprek

  We nodigen je uit voor een kennismakingsgesprek waarin we onder andere je motivatie en het beeld dat je hebt van het beroep en de opleiding bespreken. Zo zorgen we er samen voor dat je kiest voor de juiste opleiding.
 • Na je opleiding

  Verder leren

  Na je opleiding op niveau 2 kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 3 en 4. Een voorbeeld van een logische vervolgopleiding is Facilitair leidinggevende op niveau 4 of Manager ondernemer horeca.

  Aan het werk

  Als medewerker facilitaire dienstverlening is jouw zorg het gebouw en alles wat daar bij komt kijken, zoals het onderhoud, de bevoorrading, de catering en de beveiliging. Je bent een ‘spin in het web’ en kunt in verschillende functies aan de slag bij een bedrijf of een instelling.
 • Schoolkosten

  Voor je opleiding betaal je:

  • les- of cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra activiteiten.

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO.

  Meer info

  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.


 • Studie in cijfers

  Studie in cijfers

  Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo.  

  Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.

Misschien ook interessant voor jou?