Alfa-college
ASSEN, BOL, niveau 2, opleidingsduur 2 jaar

Medewerker sport en recreatie

Als medewerker sport en recreatie werk je in de dienstverlening. Je gaat graag met mensen om en je bent gastvrij. Je kunt gasten op een plezierige wijze onderhouden, vermaken en enthousiasmeren. Ook weet je van aanpakken en werk je volgens voorschriften, instructies en gemaakte afspraken. Je bent alert op het signaleren van bijzonderheden, met name op het gebied van (sociale en fysieke) veiligheid van gasten/deelnemers en andere betrokkenen. Je voert (delen van) sportieve en recreatieve activiteiten uit. 

Bereid je voor op de sportieve kennismakings activiteit

Veel succes met voorbereiden op de MVT-test!

Sluiten
 • Iets voor jou?
  - Je sport graag 
  - Je bent goed in sporten
  - Je kunt goed met mensen omgaan
  - Je durft voor een groep te staan of wil dit graag leren
  - Je kunt goed organiseren
  - Je bent gastvrij

  Herken je jezelf hierin? Dan is de opleiding Medewerker sport en recreatie (dienstverlening niveau 2) bij het Alfa-college iets voor jou! 
 • De opleiding

  De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen.

  Medewerker sport en recreatie is een van de drie opleidingen binnen Dienstverlening niveau 2. In Assen bieden we alleen deze opleiding aan. 

  Les in het gebouw van CSG Vincent van Gogh

  De opleidingen van Sport en Bewegen in Assen hebben een eigen schoolgebouw op het terrein van het CSG Vincent van Gogh. Hier worden ook andere Sport en bewegen opleidingen gegeven. De sportfaciliteiten liggen centraal op onder meer het beweeg- en beleefpark Stadsbroek, de Bonte Wever en Voetbalvereniging ACV. Ook ligt de locatie gunstig tussen het Asserbos en recreatiegebied Baggelhuizen, waar veel buitenactiviteiten georganiseerd worden. We werken nauw samen met het werkveld, met o.a. de Bonte Wever. 

 • Vakken

  - Activiteiten organiseren en begeleiden.
  - Eigen vaardigheid in sport en spel
  - Werken in een sport en recreatie organisatie
  - Theoretische vakken richting het beroep
  - Leren, loopbaan en burgerschapscompetenties
  - Nederlands en rekenen
  - Stage (beroepspraktijkvorming)

  Algemene vakken

  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands en rekenen. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet. Rekenen telt nog niet mee voor je diploma.

  Keuzedelen

  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. Per opleiding, en soms ook per school, verschilt het aanbod in keuzevakken. Op de Open dag krijg je meer informatie over keuzedelen. Of lees hier alvast de brochure (pdf).

 • Stage

  Je begint met les- en leidinggeven aan je klasgenoten. Je helpt bij de organisatie van evenementen binnen en buiten de school. Daarnaast loop je vanaf de start van het eerste schooljaar al stage. Hoe verder je in de opleiding bent, hoe meer stage je loopt. In de praktijkgerichte omgeving doe je de kennis en vaardigheden op die je nodig hebt voor het diploma. Je houdt een digitale verzamelmap bij en je wordt begeleid door een coach.

 • Vooropleiding en toelating

  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
  - vmbo-bb - mbo niveau 1 (Entree-opleiding)

  Aangemeld en dan?

  Na je aanmelding ontvang je per mail een kennismakingsformulier. Zodra jij dit formulier ingevuld hebt teruggestuurd, nodigen wij jou zo snel mogelijk uit voor een online kennismakingsgesprek. Zodra de coronamaatregelen het weer toelaten, zijn we voornemens om ook nog een Motorische Vaardigheden Test (MVT) in te plannen.  

  Hoe jij je kunt voorbereiden op de MVT, zie je in de video hieronder.

  Kennismakingsactiviteit

  Je krijgt een uitnodiging voor een kennismakingsactiviteit op sportief gebied. Deze activiteit bestaat uit diverse sportonderdelen: KLUSC (kracht, lenigheid, uithoudingsvermogen, snelheid en coördinatie). Ook een persoonlijk gesprek is onderdeel van de procedure. Jij kunt dan kijken of de opleiding ook echt bij je past. Ook komen je leerprestaties, je houding, de wederzijdse verwachtingen en je motivatie voor de opleiding aan de orde.

  Bereid je goed voor en bekijk het filmpje over de sportieve kennismakingsactiviteit. 

  Aan deze activiteit zijn in tegenstelling tot wat in het filmpje wordt genoemd, geen kosten verbonden.
 • Na je opleiding

  Verder leren

  Je stroomt bijvoorbeeld door naar de opleiding Sport- en bewegingsleider op niveau 3.  


  Aan het werk

  Je kunt met een diploma tot Medewerker sport en recreatie aan het werk in verschillende sportorganisaties of bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan:
  - sportverenigingen
  - sport- en fitnesscentra
  - buitensportondernemingen
  - recreatiebedrijven
  - onderwijs
  - gehandicapten- en ouderenzorg
  - revalidatiecentra

  Je:
  - voert (delen) van sportieve en recreatieve activiteiten uit
  - begeleidt gasten/deelnemers 
  - houdt toezicht
  - gaat graag met mensen om
  - bent gastvrij en weet gasten/deelnemers op een plezierige wijze te onderhouden, te vermaken en te enthousiasmeren
  - weet van aanpakken 
  - werkt volgens voorschriften en instructies en gemaakte afspraken
  - bent alert op het signaleren van bijzonderheden, met name op het gebied van (sociale en fysieke) veiligheid van gasten/deelnemers en andere betrokkenen

  Dienstverlening niveau 2

  Als dienstverlener werk je met mensen en ben je breed inzetbaar. Je kunt ondersteunend aan de slag in een bedrijfsrestaurant, brede school, multifunctioneel centrum, zorginstelling, gemeentehuis of op een camping of in een sportclub. 

  Werkzaamheden kunnen zijn: het klaarzetten van ruimtes, het uitvoeren van de administratie, zorgdragen voor veiligheid, onderhoud, voeding/catering, verzorgen van de leefomgeving en meehelpen en organiseren van bijvoorbeeld sportieve en creatieve activiteiten.  

 • Schoolkosten

  Voor je opleiding betaal je:

  • les- of cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra activiteiten

  Voor je opleiding betaal je verder:


  • kledingpakket
  • kamp/excursiekosten

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO

  Meer info
  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal. • Studie in cijfers

  Studie in cijfers

  Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo.  

  Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.

Misschien ook interessant voor jou?