Alfa-college
,

Medewerker sport en recreatie

Als medewerker sport en recreatie ben je werkzaam in bijvoorbeeld recreatiebedrijven zoals campings en bungalowbedrijven, attractieparken en groepsaccommodaties of in sportorganisaties zoals fitnesscentra, indoor- en outdoor centra en sportverenigingen. Of in zwembaden, wellnesscentra en buitensportondernemingen.

Bereid je voor op de motorische vaardigheidstest

Veel succes met voorbereiden op de MVT-test!

Sluiten
 • Iets voor jou?
  - Je vindt sporten leuk en bent er goed in
  - Je kunt goed met mensen omgaan
  - Je bent gastvrij, weet mensen te vermaken en enthousiasmeren
  - Je werkt volgens voorschriften en instructies en gemaakte afspraken
  - Je bent alert op het signaleren van bijzonderheden (sociale en fysieke veiligheid van gasten/deelnemers).
  - Je durft voor een groep te staan of wilt dit graag leren
  - Je kunt goed plannen en organiseren

  Herken jij jezelf hierin, dan is de opleiding Medewerker sport en recreatie (Dienstverlening niveau 2) iets voor jou!
 • De opleiding
  De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen.

  In Hoogeveen is het eerste leerjaar breed georiënteerd. In het tweede leerjaar specialiseer je je in het gekozen uitstroomprofiel. Het Alfa-college geeft de opleiding tot Medewerker sport en recreatie in de beroepsopleidende leerweg (BOL), leren en stage. In de praktijkgerichte omgeving doe je de kennis en vaardigheden op die je nodig hebt voor het diploma. Je houdt een digitale verzamelmap bij en je wordt begeleid door een coach. De opleiding werkt nauw samen met verschillende sportbonden, het instituut voor Sportstudies van de Hanzehogeschool en diverse gemeenten. Daardoor kunnen we veel profielen, keuzevakken en beroepspraktijkplaatsen aanbieden.

  Topsportregeling

  Ben jij een topsporter en moet je veel trainen? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor de topsportregeling. Om je sport en je studie zo goed mogelijk te combineren, wordt het lesrooster in overleg met de topsportcoördinator van het Alfa-college aangepast.

 • Dienstverlenende beroepen

  Het Alfa-college in Hoogeveen biedt zeven niveau 2-opleidingen aan onder de noemer ‘Dienstverlenende beroepen’. Deze opleiding is er één van.

  Het eerste jaar maak je kennis met alle opleidingsrichtingen en de daarbij behorende beroepen. Dit zijn Gastheer/-vrouw, Helpende Zorg en Welzijn, Medewerker facilitaire dienstverlening, Medewerker secretariaat en receptie, Logistiek medewerker, Medewerker (financiële) administratie en Verkoper. Zo ontwikkel jij je tot een breed inzetbare medewerker waar het werkveld om vraagt. Het is een gevarieerd programma waarin veel aandacht is voor praktijkgericht leren. Ook doe je basiskennis en –vaardigheden op. Na een jaar kies je definitief voor een opleidingsrichting en ga je je specialiseren.

 • Vakken
  - Les- en leidinggeven
  - Eigen vaardigheid in sport en spel
  - Organiseren
  - Werken in een sport en bewegen organisatie
  - Anatomie
  - Inspanningsfysiologie
  - Trainingsleer
  - Sociaal agogische vakken
  - Didactiek
  - Loopbaan en burgerschap

  Algemene vakken

  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands en rekenen. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet. Sommige opleidingen hebben ook Engels als verplicht vak. In dat geval telt Engels ook mee voor het diploma. Rekenen telt nog niet mee voor je diploma.

  Keuzedelen

  Je kunt je specialiseren door het volgen van keuzevakken. We hebben een ruim aanbod, vrijwel allemaal gericht op het behalen van een trainers-/ instructeurs-(bonds)diploma: aerobics, basketbal, duiken, fitness, hockey, kitesurfen, loop- en conditietrainer, outdoor, pitch en putt golf, recreatiewerk, sportmassage, schaatsen, skiën, snowboarden, show en dans, tennis, turnen, voetbal, volleybal, windsurfen en zwemmen.
 • Leerweg

  BOL
  Bij de bol-opleiding (beroepsopleidende leerweg) ga je naar school en loop je stage bij een erkend leerbedrijf. Je begint met les- en leidinggeven aan je klasgenoten. Je helpt bij de organisatie van evenementen binnen en buiten de school. Daarnaast loop je vanaf de start van het eerste schooljaar al stage. Hoe verder je in de opleiding bent, hoe meer stage je loopt. 

  BBL

  Bij de bbl-opleiding (beroepsbegeleidende leerweg) combineer je werken en leren. Je zoekt zelf een baan bij een erkend leerbedrijf en je gaat één of twee dagen per week naar school. 

 • Vooropleiding

  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
  vmbo basisberoepsgerichte leerweg
  - mbo niveau 1 (Entree-opleiding)

  Motorische vaardigheidstest


  Een belangrijk onderdeel de intakeprocedure is de motorische vaardigheidstest. Deze test bestaat uit diverse sportonderdelen: KLUSC (kracht, lenigheid, uithoudingsvermogen, snelheid en coördinatie). Als je deze test haalt, nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek.

  Dit schooljaar vinden de motorische vaardigheidstesten plaats op: 

  *  7 december

  *  21 februari

  *  21 maart

  *  23 april

  *  16 mei

  *  11 juni

  Bereid je goed voor en bekijk het filmpje over de Motorische vaardigheidstest!
  Aan de Motorische Vaardigheden Test zijn in tegenstelling tot wat in het filmpje wordt genoemd, géén kosten verbonden.

   

 • Na je opleiding

  Verder leren

  Met een diploma Medewerker sport en recreatie kun je doorstromen naar de opleiding Sport- en bewegingsleider op niveau 3.

  Aan het werk

  Als gediplomeerd Medewerker sport en recreatie ga je aan het werk in verschillende sportorganisaties of bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan sportverenigingen, sport- en fitnesscentra, buitensportondernemingen, recreatiebedrijven, onderwijs, gehandicapten- en ouderenzorg en revalidatiecentra.
 • Schoolkosten

  Voor je opleiding betaal je:

  • les- of cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra activiteiten.

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO.

  Meer info

  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.


 • Studie in cijfers

  Studie in cijfers

  Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo

  Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Zo vind je snel informatie die belangrijk kan zijn als je moet kiezen voor een opleiding. Je kunt zo ook gemakkelijk opleidingen met elkaar vergelijken. Studie in Cijfers wordt ook vaak de studiebijsluiter genoemd.

  Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.