Alfa-college
GRONINGEN, BOL, BBL, niveau 4, opleidingsduur 3 jaar

Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg

Werken in de maatschappelijke zorg betekent direct werken met cliënten. Hierbij speel jij als beroepskracht maatschappelijke zorg een belangrijke rol. Jouw kwaliteiten zijn van doorslaggevend belang bij het aangaan van een professionele relatie en bij het bereiken van de gewenste resultaten. 
 • Iets voor jou?
  - Je helpt mensen graag zo veel mogelijk zelf te doen
  - Je vindt het fijn om uit te zoeken wat de mogelijkheden van mensen met een beperking zijn
  - Je vindt communiceren met verschillende mensen leuk
  - Je wordt blij van het samen oplossen van problemen van mensen
  - Je bent geduldig
  - Je bent een doorzetter
  - Je bent flexibel

  Herken je jezelf hierin, dan is de opleiding Maatschappelijke Zorg misschien iets voor jou.
 • De opleiding
  De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen

  Je kunt kiezen uit twee verschillende beroepsprofielen:
  - Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg (niveau 4)
  - Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen (niveau 4). Klik hier voor informatie over dit beroepsprofiel.

  Gehandicaptenzorg

  Wanneer je kiest voor de gehandicaptenzorg, werk je over het algemeen in de woonbegeleiding of dagbesteding. De doelgroep waar je mee werkt zijn jonge of oudere mensen met een lichte tot zware verstandelijke beperking. Afhankelijk van de aard van de beperking heb je met zorgende en begeleidende taken te maken. Als begeleider gehandicaptenzorg begeleid je cliënten met een complexe en/of meervoudige handicap. Je ondersteunt hen bij het wonen, werken en leven. Je bent voortdurend bezig de cliënten te activeren, ondersteunen, verzorgen, motiveren en coachen. Je herkent gedrags- en gezondheidsproblemen en houdt rekening met hun vragen, behoeften, voorkeuren, achtergronden en cultuur.

  Opleidingsstructuur

  In het eerste leerjaar word je breed opgeleid zodat je de basis van het werken met mensen in theorie goed beheerst. Aan het eind van het eerste jaar maak met je coach een definitieve keuze voor één van de twee beroepsprofielen. Vanaf dat moment worden de vakken specifiek aangeboden voor het beroepsprofiel dat je gekozen hebt. Door middel van keuzedelen in het tweede en derde leerjaar kun je je nog verder specialiseren in deze beroepen. 

 • Vakken
  Tijdens deze opleiding volg je onder andere de vakken:

  - Communicatie
  - Ontwikkelingspsychologie
  - Methodiek
  - Dagbesteding (waaronder spel, drama, beeldende vorming, muziek)
  - Persoonlijke verzorging
  - Studieloopbaanbegeleiding

  Algemene vakken

  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan en burgerschap. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet.

  Keuzedelen

  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. De keuzedelen voor deze opleiding zijn onder andere:

  - Doorstroom hbo
  - Expressief talent
  - Niet aangeboren hersenletsel
  - Ernstig meervoudig beperkt
  - Wijkgericht werken
 • Leerweg

  BOL

  Naast de theorie- en praktijklessen op school ga je ook veel praktijkervaring opdoen in de beroepspraktijkvorming (BPV = stage). Inzet, samenwerken en initiatief nemen zijn niet alleen van belang op school, maar zeker ook tijdens de stage. We vragen hierin een professionele beroepshouding van jou.

  Gedurende de opleiding ga je in het eerste jaar (vanaf november) één dag per week op stage. In het tweede jaar loop je het eerste half jaar twee dagen stage per week en daarna drie dagen stage. In het derde leerjaar loop je drie dagen stage per week en doe je examen in de beroepspraktijk.

  BBL

  Volg je de bbl-opleiding, dan regel je zelf een geaccrediteerde werkplek voor minimaal 24 uur per week. Daarnaast ga je 1 dag per week naar school.
 • Vooropleiding
  Voor Maatschappelijke zorg heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  - vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  - overgangsbewijs van klas 3 naar klas 4 havo of vwo
  - mbo-diploma niveau 2
 • Na je opleiding

  Verder leren

  Je kunt doorstromen naar een aansluitende hbo-opleiding. Denk bijvoorbeeld aan: Hbo Social Work.

  Aan het werk

  Met het diploma Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg ga je aan het werk als begeleider of medewerker voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. Je ondersteunt individuele cliënten of een groep bij hun zorgvraag en voert ook coördinerende taken uit.
 • Schoolkosten

  Wij zorgen als school ervoor dat onze praktijklokalen beschikken over alle gereedschappen of materialen die je nodig hebt om de praktijklessen te volgen. Er zijn ook kosten voor jou als student.

  Voor je opleiding betaal je:

  • les- of cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra activiteiten.

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO.

  Meer info

  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.


 • Studie in cijfers

  Studie in cijfers

  Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo

  Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Helaas is er voor deze opleiding geen studiebijsluiter beschikbaar. Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.

Misschien ook interessant voor jou?